Кардіохірург з Кропивницького врятував тисячі життів

Перегляди: 16331

Він віддав 30 років Національному інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова, потім працював у Київському міському центрі серця, Науково-практичному медичному центрі дитячої кардіології та кардіохірургії, за кордоном у відомих клініках Лондона і Берліна, стояв біля витоків створення Інституту серця. Є автором 106 наукових робіт, включаючи три монографії.

Він один з небагатьох хірургів в Україні, який виконує найскладніші хірургічні втручання як при вроджених, так і при набутих вадах серця. Першим в Україні почав займатися хірургічним лікуванням хворих з одношлуночковим серцем.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Довідники повідомляють: його кардіохірургічна універсальність полягає в тому, що ерудиція і професіоналізм дозволяють проводити операції всім пацієнтам, починаючи від новонароджених, з різною серцевою патологією. А люди кажуть про нього як про лікаря від Бога і називають чудотворцем. Бо врятував тисячі маленьких життів.

Усе це - про кардіохірурга, доктора медичних наук, заслуженого лікаря України Олександра Довганя.

Він наш земляк, народився у селі Свірневе Голованівського району. Тож коли до нього звернулася головний лікар кардіоцентру Анна Сухомлин з проханням допомогти – відмовити не зміг. Почав там працювати Олександр Михайлович з листопада минулого року і вже провів майже 40 операцій

- Олександре Михайловичу, як вам наш обласний кардіоцентр?

- По-перше, дуже важливо і дуже добре, що область має таку лікарню. Як відомо, сучасна медицина направлена на раннє виявлення ішемічної хвороби серця та запобігання інфаркту міокарда. Те, що на Кіровоградщині є перфузійний центр такого рівня, каже, що тут провели велику роботу. Ангіографи дозволяють проводити коронарографію та діагностувати прохідність судин серця, ставити хворим стенти та відновлювати кровопостачання серцевого м’яза. Встановлювати водії ритму, кардіостимулятори, проводити емболізацію артерій при пухлинах. Взагалі обладнання дозволяє робити операції, які раніше людям могли провести лише у столичних медцентрах.

- І коштують вони у Києві вдвічі дорожче…

- Безперечно. А витрати на дорогу та харчування, витрати на перебування в лікарні хворого та проживання родичів у доволі дорогому місті…

- Ви, звісно, провели тисячі й тисячі операцій. І все ж таки 40 з них у нас. Якісь запам’ятались?

- Запам'ятався мені пацієнт 42 років, який потрапив до мене зі скаргами на підвищений тиск. При обстеженні у нього виявили миготливу аритмію. Поставили діагноз порок серця, який не потребує операції. Збираючи анамнез, я з'ясував, що у нього з дитинства підвищений тиск. Я помацав пульс на ногах - відсутній. А це означає, що у нього коартація аорти - вроджена вада магістральної судини серця, яка проявляється підвищенням тиску. З таким пороком частина пацієнтів помирає на першому році життя, а інші далі живуть з високим тиском. Я радий, що вдалося поставити діагноз та допомогти людині.

Ще запам'ятався пацієнт з Олександрії. Через карієс зубів у 40-річного чоловіка розвинувся інфекційний ендокардит аортального клапану. Зробили операцію - поставили протез клапану.

- Доволі молоді пацієнти ...

- Так, нещодавно до нас потрапив молодий хлопець з інфарктом. Йому зробили аортокоронарне шунтування.

- Взагалі серцево-судинні захворювання займають безперечне лідерство серед усіх хвороб...

- Так, на жаль. І в Україні недостатньо центрів, аби виконувати необхідну кількість операцій. Потреба в хірургічному лікуванні більша, ніж ми виконуємо. Нещодавно була операція: 68-річному чоловіку вставили три шунти. Він переніс інфаркт, в нього «працювала» лише одна артерія, і та була звужена на 70 відсотків.

- А які ще операції у нас проводять?

- Протезування і реконструкцію клапанів серця, операції на магістральних судинах при аневризмі аорти, оперуємо вроджені вади серця у дорослих, порушення ритму в комбінації з вадами серця і так далі. Хвороб серця, на жаль, багато. Лише вроджених вад більше 150.

Днями я оперував жінку. Я взагалі дивувався, як вона досі ходить. В неї був повністю заращений і кальцинований двостулковий клапан. Вставили їй механічний протез.

- А як вам команда лікарів?

- Молодці. Вони готові виконувати всі хірургічні втручання, які існують на даний момент. Зараз ми виконуємо три операції на тиждень, до кінця року плануємо збільшити їх кількість удвічі. Нам би ще додаткове обладнання не завадило - відстежувальне, дихальне, лабораторне, компьюторний томограф. Є куди розвиватися…

Торік в обласному клінічному кардіологічному центрі провели 960 інтервенційних втручань, з них – 605 коронаровентрикулографій та 160 стентувань коронарних артерій.

Провели 313 оперативних втручань. Серед операцій: заміна клапанів серця – аортального, мітрального, коронарне шунтування серця, одночасне протезування клапанів та проведення аортокоронарного шунтування, пластика клапанів, видалення пухлин серця.

Тепер команду лікарів-кардіохірургів очолює заслужений лікар України Олександр Довгань - людина з великим досвідом роботи та науковим підходом до справи. Під його керівництвом лікарі-кардіохірурги опановують нові методики оперативного втручання та набувають досвіду.

Як каже сам Олександр Михайлович, треба працювати для людей і над собою. Він ніколи не сумнівався ні у своєму виборі, ні у його важливості. І вже 40 років рятує людям життя.