Чи з’являться на вулицях Кропивницького божевільні, залежить від нас

Перегляди: 5333

Коронавірус шириться планетою. Попереду нього мчить паніка. Якщо так триватиме далі, найжахливіші сценарії можуть стати реальністю.

Гелікоптери розбризкують ліки, тому закривайте вікна.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Треба пити воду, бо вона змиває вірус, що потрапив до рота. А в шлунку Covid-19 гине під впливом шлункового соку.

Коронавірус не вражає курців.

Все це - фейки, автори яких - свідомо чи ні, то вже інше питання - нагнітають паніку. І якщо вакцину проти хвороби рано чи пізно створять, то проти страху - навряд чи.

Просійте крізь сито здорового глузду всю інформацію про новітню хворобу. Що залишиться? Сухі факти. Станом на момент написання цього тексту - десята вечора 23 березня - троє померлих в Україні та одна людина, яка одужала. Всього - 73 підтверджені випадки. У світі загалом - гірше. Докотиться й до нас, звісно, тим паче слід мати холодну голову.

З брехливими й панічними повідомленнями бореться вітчизняна Служба безпеки. Ось як прокоментував CBN перший заступник начальника УСБУ в області Вадим Довженець: «Співробітниками СБУ проводиться робота з виявлення та протидії розповсюдження неправдивої інформації про коронавірус. Такі публікації спрямовані лише на розхитування ситуації в державі.

Загалом по Україні в різних областях СБУ спільно з Нацполіцією виявила вже вісім осіб, що розповсюджували фейки про коронавірус, яких притягнуто до адміністративної відповідальності.

Відповідно до статті 173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, поширення неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, тягне за собою накладення штрафу від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку.

Зокрема, в нашій області таких правопорушень не виявлено, але співробітниками управління вже проведено бесіду з користувачем соцмережі щодо розповсюдження ним інформації про нібито госпіталізацію до лікарні у Кропивницькому чоловіка з підозрою на коронавірус».

Протидіють фейкам колеги-журналісти. На величезну повагу, скажімо, заслуговує робота творців проекту «По той бік новин». Треба буде по завершенні масової істерії порахувати кількість розвінчаних ними чуток. Переконаний, цифри вразять.

Завідувачка кафедри журналістики ЦДПУ імені Володимира Виниченка Наталя Фенько теж радить думати: «Коли вся країна на карантині сидить перед телевізорами або з ґаджетами – чекайте загострення інформаційної неадекватності. Причому позиції можуть бути полярними. Від радісно нетерплячого – "шо! знову!?" до знесиленого – "краще б я нічого не чув і не бачив". Перший варіант мені нагадує мавпу з гранатою, другий – відому позицію страуса.

Спробуємо знайти золоту середину у споживанні інформації. Для цього навіть поняття таке існує – медіагігієна. До неї треба звикати. Це як обов’язкова умова мити руки, тільки стосується мислення. Навчіться ставити правильні запитання і отримувати на них відповіді.

Усіх, хто хоче вразити вас ВИБУХОВОЮ інформацією, спитайте: "Яке джерело цієї інформації? Звідки ви про це дізналися? Чи можна довіряти цьому джерелу?" На цьому етапі відсіюється половина шлаку. Бо виявляється, що телевізор, інтернет, британські вчені, одна знайома, тьотя Ліда з сусіднього під᾿їзду – сумнівні джерела.

Усіх, хто хоче вразити вас НАДІЙНОЮ інформацією, спитайте: "Кому належить інформаційний канал? Хто власник? Зрештою, кому це вигідно?" На цьому етапі лопається значна кількість інформаційних бульбашок. Бо виявляється, що російські блогери, медіаолігархи, "невідомохто" – сумнівні джерела.

Зрештою спитайте себе: "Яких емоцій вимагає від мене ця інформація? Чи змушує негайно реагувати, перепощувати, розкупати?" Більшість фейків розрахована на миттєву емоційну реакцію, коли вимикається режим здорового глузду. Тому просто витримайте паузу – покачайте прес, послухайте музику, почитайте книгу.

Від вірусу істерики й паніки існує тільки одне щеплення – критичним мисленням.

P. S. Не довіряйте інформації, написаній капслоком (це коли вас хочуть ВРАЗИТИ НАПОВАЛ). Не репостіть усіляку маячню, навіть якщо вона "зайшла" вам стовідсотково. Перед тим, як зреагувати на чергове "#мивсіпомремо", – підіть краще помийте руки, заспокойтеся і поставте собі правильні запитання».

Стали на захист пастви служителі Бога. У неділю Кропивницьким їздили два авто. З одного батюшка окроплював усе довкола священною водою, в іншому везли хоругви та ікони. Це дійство мало б, напевно, трохи підбадьорити вірян і подарувати радість у вигляді здорового сміху атеїстам.

Поки не допомагає. Нічого не допомагає. У громадському транспорті наростає агресія: «Я одинадцятий? Та мені по... Мені треба!» Покупці спустошують полиці з крупами й туалетним папером. Батьки, чиї діти навчаються дистанційно, виносять мозок учителям. Учителі, які дистанційно вчать дітей, проклинають день вступу до педагогічного вишу. Ледь не у кожного є знайомий, чия знайома точно знає одного мужика, який працює в лікарні. То мужик говорить, що трупи привозять щодня, і ніхто не може точно сказати, від чого померли ці люди.

Видихніть. Вимкніть телевізор. Закрийте стрічку новин. Самоізолюйтеся від чуток.

...У Стівена Кінга хороший роман є, «Протистояння» називається: «У Дулуті по П’єдмонт-авеню гуляв чоловік-сендвіч – з лобом, помазаним попелом, у шортах кольору хакі, сандалях та зі щитами, що звисали з його кістлявих плечей, як пончо.

Ось що було написано спереду:

НАСТАВ ЧАС ЗНИКАТИ

ІСУС СИН БОЖИЙ СЯ ПОВЕРТАЄ

ГОТУЙТЕСЯ ДО ЗУСТРІЧІ З ВСЕВИШНІМ!

І ззаду:

УЗДРІТЬ СЕРЦЯ ГРІШНИКІВ РОЗБИТО

ВЛАДИК УСМИРЯТЬ А СМИРЕННИХ ЗВЕЛИЧАТЬ

ГРЯДУТЬ СТРАШНІ ЧАСИ

ГОРЕ ТОБІ О СІОНЕ

Четверо молодиків у мотоциклетних куртках, усі із сильним кашлем та нежитем, накинулися на чоловіка в шортах і відлупцювали до непритомності його ж власними щитами. Вони кинулися навтьоки, і один із них істерично кричав через плече: "Знатимеш, як людей лякати! Знатимеш, як людей лякати, покруч недороблений!"»

Але то роман, вигадка. А на власні очі таке хочете побачити? Ні? Тоді дотримуйтеся простих правил гігієни, в тому числі й розумової, не показуйте без нагальної потреби носа в людних місцях, провітрюйте кімнату й займіться чимось, до чого руки не доходили. Кожен репост неперевіреної інформації наближає той час, коли й на наших вулицях з’являться божевільні, осяяні якою-небудь «величною ідеєю». Наприклад, забивати до смерті тих, хто без масок. Або тих, хто сіє паніку.