Кіровоградська облрада запропонувала внести зміни до Бюджетного кодексу

Перегляди: 1220

Кіровоградська обласна рада звернулася до уряду та парламенту з пропозицією внести зміни до Бюджетного кодексу України.

Про це CBN поiнформували в прес-службi обласної ради.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Депутати стурбовані ситуацією, що склалася внаслідок розподілу та фінансування видатків за рахунок коштів держфонду регіонального розвитку та окремих субвенцій на інвестиції.

У держбюджеті на 2020 рік обсяг видатків ДФР становить 7,5 млрд грн. За статтею 24¹ Бюджетного кодексу, 80% (шість млрд грн) розподіляються між регіонами пропорційно до чисельності населення. Ще 20% (1,5 млрд грн) – з урахуванням рівня валового регіонального продукту у розрахунку на одну особу для регіонів, у яких цей показник менше 75% середнього показника в Україні.

За 2013-2017 роки валовий регіональний продукт на Кіровоградщині перевищував 75% середньоукраїнський показник. На це разом із позитивними тенденціями в реальному секторі економіки та сфери послуг впливала низька щільність населення області та щорічне скорочення чисельності населення через хвороби.

Поліпшення ситуації потребує значних фінансових ресурсів для розвитку виробничої та соціальної інфраструктури, зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я, створення належних умов для життєдіяльності населення області.

За останні чотири роки Кіровоградська область отримувала фінансовий ресурс лише з частини ДФРР, яка розподіляється пропорційно до чисельності населення. Така ж тенденція зберігається у 2020 році, в якому область отримає лише 133,8 млн грн.

Щоб врегулювати диспропорції, депутати Кіровоградської облради пропонують розподіл 20% обсягу ДФР з урахуванням рівня соціально-економічного розвитку регіонів здійснювати між регіонами, в яких показник валового регіонального продукту у розрахунку на одну особу менше 85 % середньоукраїнського показника.