Чим зайнятися на карантині: неймовірно смачні рецепти від популярної кропивницької фуд-блогерки (з фото)

4087
кількість переглядів
Галина Артеменко. Фото: Facebook

Карантин триває. Чому б не приготувати щось смачненьке? Своїми улюбленими рецептами з продуктів, які легко купити, з CBN поділилася кропивницька фуд-блогерка Галина Артеменко.

На сніданок

Ідеальні сирники

Використовуйте цей же рецепт, щоб приготувати ліниві вареники.

Інгредієнти:

– 200 г сухого сиру, в мене 5%
– 1 яйце;
– 1-2 ст. л. цукру (залежить від вашого смаку);
– 1-2 ст. л. борошна + трохи на підпил.

Приготування

1. У миску відправляйте весь сир, вбийте в нього яйце і всипте цукор. Розітріть сирну масу виделкою.

2. Додайте борошно. Я завжди додаю спершу 1 ст. ложку. Для мого сиру цього достатньо, щоб отримати потрібну консистенцію. Якщо сир більш вологий, борошна може піти більше.

3. Викладіть всю сирну масу на припиленний борошном стіл і, розкачавши її, надайте форму ковбаски. Залежно від того, якого розміру ви хочете отримати сирники, викачайте її в товсту чи тонку ковбаску. Розділіть ковбаску на частини однакової ширини.

4. Припиліть борошном торці сирників, щоб далі працювати з ними було зручніше.

5. В одній руці тримайте ніж або шпатель, а іншою – обертайте сирник. Легким рухом поплескайте сирник, щоб надати йому рівномірну висоту. Переверніть сирник і прокатайте його між ножем і рукою ще разок.

6. Розігрійте сковороду на мінімальному вогні і вилийте на неї трохи олії. Викладіть підготовлені сирники і накрийте сковороду кришкою. У мене приготування на одному боці займає лише 3 хвилини.

7. Переверніть сирники на інший бік і продовжуйте приготування, знову накривши сковороду кришкою.

Французькі тости з черствого хліба або булочок

Інгредієнти:

– 180-200 г будь-якої здоби або черствого хліба;
– 3 яйця;
– 200 г вершків 10%;
– 2 ст. л. цукру. Якщо використовуєте хліб, цукру беріть побільше;
– цедра 1 апельсина;
– шоколадний соус або глазур для подачі. У мене – готова суміш dr. Oetker.

Приготування

1. Починайте з приготування заливки. Цукор змішайте з вершками і розбийте в суміш яйця. Гарненько перемішайте цей вершковий омлет до однорідності.

2. Зніміть з апельсина цедру на дрібній тертці, намагаючись не зачіпати білу частину. Відправте цедру в заливку.

3. Тепер наріжте паску скибочками завтовшки 1-1,5 сантиметра. Вершечки і дно для тостів я не використовую.

4. Покладіть скибочки в якусь широкий плоский посуд – вони повинні лягти в один шар. Залийте черству випічку яєчною сумішшю. Вона почне активно вбиратися в пори м’якушки, черстві скибочки розм’якнуть. Щоб допомогти їм рівномірніше увібрати суміш, перевертайте їх.

5. Пора підсмажувати тости. Робити це можна на сухій антипригарній сковороді, але я все ж вливаю на неї трохи олії. Викладаю на сковороду скибочки пасок і готую на мінімальному вогні до рум’яного кольору.

6. Акуратно переверніть тости на інший бік. Чекайте появи рум’яного кольору і з цього боку.

7. Доповніть будь-яким топінгом, джемом або варенням, згущеним молоком.

Якщо хочеться чогось одночасно легкого і насиченого за смаком

Суп-пюре з кабачків

Інгредієнти:

– 2-3 кабачки;
– 1-2 картоплини;
– 1 цибулина;
– 1 морква;
– 2-3 зубчики часнику;
– 1 ст. л. томатної пасти;
– 120 мл вершків жирністю 10%;
– олія;
– сіль, чорний і запашний перець.

Приготування

1. Кабачки треба крупно нарізати і обсмажити в сильно розігрітій сковороді на олії до рум’яного кольору, після чого перекласти їх у каструлю.

2. У тій же сковороді обсмажте нарізану картоплю з цибулею і морквою. Перекладіть овочі до кабачків.

3. Додайте в каструлю часник, томатну пасту, товчений чорний і запашний перець. Влийте воду, щоб вона покрила овочі, доведіть суп до кипіння і варіть, поки всі овочі не стануть м’якими.

4. Подрібніть суп блендером, додайте вершки і сіль за смаком, прогрійте все разом. Готово!

Якщо потрібен простий і базовий салат, який іде під усе

Коул-слоу

Інгредієнти:

– 250 г капусти звичайної, молодої або суміші з червоної;
– 100 г моркви;
– 2 стебла зеленої цибулі;
– 1 яблуко;
– 1 ст. л. з гіркою сметани;
– сік четвертинки соковитого лимона;
– ч. л. гірчиці;
– сіль, перець.

Приготування

1. Насамперед приготуйте заправку. У сметану додайте гірчицю, посоліть і поперчіть. Солі повинно бути багато, так як самі овочі ми солити вже не будемо. Перемішайте.

2. Вичавіть сік лимона. Я роблю це через долоню, щоб зловити, якщо буде потрібно, лимонні кісточки. Перемішайте і спробуйте. Соус повинен бути чітко кисленьким, щоб збалансувати солодкий смак яблука.

3. Наріжте капусту. Робіть це так, як вам зручніше.

4. Очистіть від шкірки яблуко. Я вибираю яблуко солодких сортів, щоб весь смак салату був солодкуватим.

5. Натріть на крупній тертці моркву і яблуко. Можна також нарізати їх тоненькою соломкою. До речі, в цей салат можна також додати селеру – черешки для хрусткої текстури або корінь для інтенсивного смаку. Відправте моркву з яблуком до капусти.

6. Дрібно порубайте стебла зеленої цибулі. За бажанням можна використовувати ріпчасту або червону цибуля. Це – на ваш розсуд і залежить від вашої любові до цибулі. Все-таки зелена – найделікатніша.

7. Відправляйте зелену цибулю в миску з овочами.

8. Перемішайте мікс. Я роблю це вручну, щоб зберегти текстуру молодої ніжної капусти, не надто сильно зім’яти її.

9. Заправте салат раніше приготовленим соусом зі сметани і лимонного соку. Гарненько перемішайте салат і можна подавати!

Якщо потрібен поживніший салат, який майже і не салат

Американський картопляний салат

Інгредієнти:

салат:
– 6 картоплин;
– 250 г копчено-вареної грудинки;
– 200 г маринованих огірків;
– половина червоної цибулини;

заправка:
– 50 г майонезу;
– 50 г кефіру або йогурту;
– чверть червоної цибулини;
– 4 гілочки петрушки;
– 2 стебла зеленої цибулі;
– 1 зубчик часнику;
– 2-3 горошини запашного перцю;
– сіль, перець.

Приготування

1. Картоплю можна відварити заздалегідь – вийде заготівля, яка економить час на приготування.

2. Також заздалегідь зробіть заправку, якій це йде на користь, – усі смаки об’єднуються, і салат виходить дуже насиченим. Подрібніть запашний перець, після чого додайте до нього зубчик часнику і розітріть масу до пастоподібного стану. Дрібно порубайте зелень і цибулю (а ще краще подрібнити цибулю блендером). До йогурту додайте запашний перець з часником, майонез (у мене домашній), зелень з цибулею, а також сіль і перець. Перемішайте соус.

3. Бекон або грудинку необхідно підсмажити до рум’яного кольору. У мене грудинка варена, але найкраще брати варено-копчену. Готову грудинку викладіть на паперові рушники і промокніть зверху, щоб прибрати зайвий жир.

4. Картоплю наріжте крупно, не очищаючи від шкірки.

5. Наріжте червону цибулину. Якщо у вас велика, наріжте її чвертькільцями, а якщо невелика – півкільцями або навіть кільцями. Змішайте цибулю з картоплею.

6. Додайте в салат мариновані огірки, нарізані кружальцями.

7. Підсмажену грудинку укладіть стопкою і наріжте квадратиками розміром близько півтора сантиметра. Відправте грудинку до решти інгредієнтів.

8. Перемішайте салат. Я вважаю за краще робити це руками, так як складові салату досить великого розміру, і руками виходить робити все акуратніше. У той же час зберігається цілісність картоплі.

9. Заправляти салат соусом мені подобається вже під час подачі, поставивши соус в невелику ємність у центр самого салату.

На гарнір

Найкраща печена картопля

Інгредієнти:

– 1,5 кг картоплі в шкірці;
– сіль, перець;
– 3 ст. л. олії;

зелене масло:
– 200 г олії;
– 2 ст. л. лимонного соку;
– 4 зубчики часнику;
– 4-5 гілочок петрушки;
– 4-5 гілочок кропу;
– 2 стебла зеленої цибулі.

Приготування

1. Ретельно вимийте картоплю.

2. Тепер наріжте її. Я розрізаю навпіл. Якщо у вас великі бульби, наріжте їх частинками.

3. Відправляйте нарізану картоплю на деко, приправте її сіллю і перцем за своїм смаком.

4. Влийте олію і перемішайте картоплю, щоб масло рівномірно покрило кожен шматочок.

5. Розподіліть картоплю на листі в один шар з невеликими проміжками, щоб гаряче повітря вільно прогулювалося між шматочками і творило магію.

6. Печіть картоплю в духовці при 200 градусах. Мені подобається використовувати режим конвекції. Тривалість запікання залежить від розміру шматочків: готуйте до м’якості всередині і рум’яної скоринки зовні. У процесі приготування картоплю я не перемішую, щоб не порушувати корочку.

7. Масло. Крупно порубайте часник і зелень. Покладіть усе в чашу блендера.

8. Вичавіть лимонний сік.

9. Влийте олію і приступайте до подрібнення. Коли ви побачите, що зелень добре подрібнилася і масло стало яскравим і насиченим, воно готове.

10. Картопля запеклася! Моя приготувалася за 40 хвилин.

11. Подавайте картоплю відразу з деко, і нехай кожен сам поливає її зеленим маслом. Під дією температури ефірні масла часнику і зелені почнуть активно виділяти аромати.

Замість улюбленої ковбаски

Пастрома з курки

Інгредієнти:

– 2 великих курячих філе 650-700 г;
– 1 л води;
– ст. л. без гірки солі;
– 1 ч. л. цукру;
– 2 лаврові листки;
– 1 бутон гвоздики;
– 3 горошини запашного перцю;
– спеції для натирання. У мене це гірчиця, паприка, часник, чорний перець, трохи коріандру.

Приготування

1. Доведіть воду до кипіння і розчиніть у ній сіль і цукор. Відправте у воду лаврові листочки, гвоздику, запашний перець. Дайте розсолу охолонути до кімнатної температури, після чого опустіть у нього м’ясо і відправте в холод на ніч.

Просолене філе обсушіть паперовими рушниками, зв’яжіть, щоб шматок вийшов рівномірним за товщиною, і обмажте сумішшю обраних за смаком спецій.

2. Я м’ясо додатково трохи надрізала, розпластала і змастила сумішшю ще і всередині, а потім загорнула.

3. Духовку розігрійте до максимуму. У мене це 250 °.

4. Покладіть філе у форму для запікання і тримайте його при 250° протягом 10 хв. у відкритому вигляді, після чого форму накрийте фольгою і тримайте при цій же температурі ще 5 хвилин. Вимкніть духовку і залишти м’ясо в ній до охолодження. Дверцята при цьому не відкривайте.

5. Після того, як духовка разом з м’ясом охолоне, дістаньте його і приберіть у холодильник на 4 години. Ніжне м’ясо готове!

Домашній майонез

Майонез з яйцем:

– 1 яйце;
– 150 мл рафінованої олії;
– 1-2 ст. л. лимонного соку;
– 1 ч. л. гірчиці;
– сіль за смаком.

Майонез без яєць на молоці:

– 70 мл молока;
– 150 мл рафінованої олії;
– 1-2 ст. л. лимонного соку чи оцту;
– 1 ч. л. гірчиці;
– сіль за смаком.

Всі майонези готуються за однією схемою: за допомогою блендера з ножами (переважно погрузного) рідина емульгується з маслом. Можна емульгувати спершу рідину і масло, а потім ввести інші інгредієнти (смакові, так би мовити, – кислоту, сіль, гірчицю); можна змішати відразу всі інгредієнти й емульгувати (так теж виходить прекрасно). Якщо раптом емульсія не утворилася, не виливайте суміш, а додайте в неї ще порцію рідини і масла й емульгуйте.

Якщо закінчився хліб

Найпростіший хліб без замісу

Інгредієнти:

– 400 г звичайного білого борошна. Можна взяти цільнозернове;
– 300 г води. При використанні цільнозернового борошна треба більше на 30-60 г води, більше – дивіться за тістом, так як вологоємність може варіюватися;
– 1 ч. л. солі;
– 0,25 ч. л. сухих дріжджів – 1 г.

Приготування

1. До борошна додайте сіль і дріжджі. Злегка перемішайте суміш, щоб дріжджі розподілилися по борошну більш рівномірно.

2. Влийте в борошно воду і перемішайте тісто до зникнення сухих грудочок. Борошно має бути повністю зволоженим.

3. Затягніть миску з тістом плівкою і залиште при кімнатній температурі на 12-18 годин. За час бродіння воно стане дуже пишним, пронизаним тисячами бульбашок. Бульбашки мають виступити і на поверхні.

4. Злегка перемішайте тісто, будемо приступати до формування. Тісто дуже рідке, неслухняне, але ми «приручили» його за допомогою прийому «розтягнути-скласти».

5. Густо присипте робочий стіл борошном. Викладіть на стіл тісто. Припиліть руки борошном, акуратно розтягніть тісто в прямокутник і підігніть до центру низ, верх, а потім ліву частину і праву. Порядок сторін не важливий – важливо його скласти. Це зміцнить структуру тіста.

6. Тепер складіть тісто аналогічним чином ще раз, акуратно його розтягнувши.

7. Переверніть тісто й округліть його.

8. Прокладіть якусь миску або друшляк полотном. На полотно викладіть шар пергаменту і втопіть усе це всередину, сформувавши поглиблення для хліба. Покладіть туди буханець і накрийте. Отвори і тканина будуть відводити зайву вологу під час бродіння, а запас пергаменту полегшить відправлення хліба на випічку і витягування з розпеченого казана.

9. Залиште тісто для підйому на 2 години. Через 1 годину з початку бродіння ввімкніть розігріватися духовку до 250° разом з казаном і кришкою.

10. Після 2 годин бродіння акуратно перекладіть хліб разом з пергаментом всередину казана, накрийте його кришкою. Печіть протягом 20 хвилин.

11. Через 20 хвилин кришку зніміть і продовжіть випікати ще протягом 20 хвилин до рум’яного кольору.

Якщо раптом захочеться солоденького

Мафіни з ягодами

Відкрийте вашу морозилку – і витягніть будь-які ягоди, що залишилися з минулого літа.

Сухі інгредієнти:

– 250 г борошна;
– 200 г цукру;
– 2 ч. л. розпушувача;
– дрібка солі;
– ванільний цукор або ванілін.

Рідкі інгредієнти:

– 180 г молока, можна також взяти кефір або рідкий йогурт;
– 100 г олії, розтоплене вершкове масло або маргарин теж підійдуть;
– 1 яйце.

Добавки:

– 1 ст. замороженої смородини або інших ягід.

Приготування

1. Головна відмінність мафінів: для цих маленьких тістечок існує свій спосіб замішування тіста. Його суть у тому, що в одному посуді змішуються сухі інгредієнти, а в іншому – рідкі. Після цього рідина вливається в борошняну суміш, і тісто дуже швидко замішується.

2. Довго вимішувати не треба – поки рідина не вбере борошно. Для мафінів тісто має залишатися грудкуватим.

3. Далі необхідно додати смородину і парою рухів ложки її вмішати.

4. Після цього розкладіть тісто по формах. Заповнюйте тісто формою практично до верху.

5. Випікати мафіни потрібно при температурі 205-210° (не нижче!) 20-25 хвилин. Покривати глазур’ю слід уже повністю остиглі мафіни.

Якщо захочеться солоденького, і при цьому так, щоб максимально просто

Десерт-мус з сиру

Інгредієнти:

– 100 г сиру;
– 25 г ванільного цукру;
– 25 г вершків 20%;
– 30 г молока;
– 1 білок;
– 2,5 г желатину + 15 г води;
– чорний шоколад для прикрашання.

Приготування

1. Перемішайте блендером сир, половину ванільного цукру, вершки і молоко. Масу доведіть до повної однорідності.

2. Желатин замочіть у холодній воді, після чого розпустіть і введіть у сирну масу.

3. Білки збийте з рештою ванільного цукру в піну і дуже акуратно, у 2-3 прийоми, введіть їх до сиру, щоб максимально зберегти легкість.

4. Розподіліть мус по келихах і відправте у холодильник на пару годин для застигання.

5. Перед вживанням доповніть мус розтопленим шоколадом, який додасть десерту схожість з глазурованими сирками.

Якщо на час карантину припало якесь свято

Шоколадний фондан

Інгредієнти:

– 160 г чорного шоколаду 74%;
– 100 г вершкового масла;
– 80 г цукру. В мене кокосовий, але підійде і звичайний білий;
– 60 г борошна;
– 4 яйця;
– трохи масла і какао-порошку для обробки формочок.

Приготування

1. Форми для випічки змастіть вершковим маслом і щедро посипте какао-порошком. Він додасть додаткову глибину смаку скоринки, але якщо ця гірчинка вам не подобається, візьміть замість какао борошно.

2. Шоколад змішайте з вершковим маслом і розтопіть на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Вимішайте суміш до однорідності.

3. Вбийте у глибоку миску яйця і всипте до них цукор. Перемішайте суміш до однорідності віночком.

4. Тепер введіть у яєчну основу суміш з шоколаду з маслом. Перемішайте. Маса стане в’язкою.

5. Всипте в тісто борошно, просіявши її через сито. Перемішайте до повної однорідності.

6. Вилийте тісто в підготовлені формочки і випікайте при температурі 210° протягом 10 хвилин.

7. Діставши фондан з духовки, дайте постояти йому в формочці протягом 5 хвилин. Потім ви без проблем витягнете його з форми.

Смачного!

Приєднуйтеся до нас у Facebook, читайте в Telegram і Twitter.