Від цифр до вишуканих десертів: як олександрійка у 33 роки почала жити заново

Перегляди: 2428

Незабаром радісне свято Воскресіння Христа. У цей день родичі традиційно збираються за святковим столом в очікуванні смачних домашніх страв: печеної ковбаски і м’яса, сезонних салатів, легких закусок і, звичайно ж, традиційної пасхальної випічки. Авторський рецепт сирної паски має олександрійка Ксенія Пихтіна. Готує до Великодня і повітряні краффіни – гібрид маффіна і круасана.

Чим балує рідних у Великдень та про те, як кулінарія перевернула життя молодої жінки, Ксенія розповіла CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Ксенія Пихтіна – бухгалтер за фахом. Цій спеціальності присвятила десять років. Потім була керівником підприємства, декорувала весілля, дні народження, випускні. У 33 через розчарування в особистому житті вирішила почати все наново. Понад два роки тому з Миколаєва переїхала в Олександрію і освоїла абсолютно нову для себе справу – кулінарію.

- У моєму житті склалися не дуже добрі обставини, і мені потрібно було на щось перемкнутися. Подруга покликала мене на виставку чаїв і кави, торгового обладнання для пекарень, хлібозаводів тощо в столиці. Я стала біля одного з павільйонів і була просто зачарована. Коли повернулася з Києва, то зрозуміла, що хочу цим займатися, - згадує Ксенія події кількарічної давнини.

Потім були майстер-класи, самонавчання. Найголовніше, зрозуміла для себе, - постійний розвиток.

- Мені треба весь час навчатися, самовдосконалюватися. Я майже ніколи не буваю задоволена своєю роботою на сто відсотків, - каже жінка.

Нині до автоматизму довела навички виготовлення тортів, тістечок, штоленів, вітамінних чаїв. Загалом займається кулінарією понад п’ять років. Першими клієнтами стали друзі:

- Було страшно, тряслися руки. Одна справа – готувати вдома і пригощати гостей, інше діло - розуміти, що твій торт будуть куштувати 30-40 осіб, яких ти не знаєш, які тебе не знають. Були стреси, але добре все якось так пішло, і буквально за місяць я не встигала виконувати замовлення. Тоді я підвищила трошки розцінки і звузила направлення, оскільки в мене був дуже великий асортимент.

Ксенії нецікаво робити стандартні речі. Навіть до традиційних рецептів намагається додати щось своє. Переконана, ексклюзивні смаки – це те, через що клієнти повертаються. Має чим порадувати прихильників здорового способу харчування - в асортименті лінійка знежирених десертів та виробів без цукру. Із медом готує й натуральні чаї – додає у них обліпиху, лимон, апельсин, корицю.

- З часом я зрозуміла – мені нецікаво робити звичайну «Прагу». Мені хочеться у рецепт щось додати своє. На сьогодні я маю в асортименті 47 видів десертів, 30 із яких – мої авторські, яких не робить ніхто, - пояснює вона.

Працює Ксенія лише з високоякісними продуктами. Приміром, ніколи не використовує спред замість масла. Більшість інгредієнтів, таких як шоколад, вершки тощо, замовляє в інтернеті – продуктів необхідної якості в місті просто немає. Замовляє й коробки, підкладки, елементи для оформлення готових смаколиків.

Окрім власних рецептів, до Великодня готує паски за рецептами Лізи Глінської - переможниці й судді «МайстерШефу». Каже, вони перевірені й ідеальні.


Спеціально для читачів CBN олександрійка розкрила таємницю авторського рецепту сирної паски.

Інгредієнти: 680 грамів кисломолочного сиру, банка згущеного молока, 80 грамів сметани (20% жирності), 80 грамів вершків (33% жирності), 50 грамів масла (82,5% жирності) та десять грамів ванільного цукру.

Як готувати. У кухонному комбайні змішати сир, сметану і вершки до однорідної пастоподібної маси. Міксером збити м'яке вершкове масло з ванільним цукром, потроху додаючи згущене молоко. Наприкінці ввести сирну масу і ще раз збити все разом міксером.

Форму для паски слід вистелити мокрою марлею (в два шари). Поставити форму на склянку, куди буде стікати зайва рідина. Потім треба викласти масу в марлю і закласти краї марлі на масу, після цього – поставити масу під невеликий прес. Опісля помістити заготовку в холодильник на добу.


Готує господиня до Великодня і свій улюблений кекс із сухофруктами. На два кекси потрібен такий набір продуктів: 300 грамів борошна, чотири яйця, 20 грамів ванільного цукру, десять грамів розпушувача, два грами солі, родзинки, курага, в’ялена журавлина (всього по 100 грамів), 220 грамів цукру, 220 грамів вершкового масла (82,5% жирності), по чайній ложці цедри лимона і апельсина, морквина (натерта на дрібній тертушці).

- З’єднуємо в одній мисці борошно, сіль і розпушувач. Борошно обов'язково треба просіяти. В іншій мисці збиваємо м'яке вершкове масло з цукром, ванільним цукром і вводимо по одному яйцю. Змішуємо акуратно суміш з маслом і борошном. Додаємо сухофрукти, цедру і моркву. Все вимішуємо і розподіляємо на дві форми. Випікаємо 40 хвилин при температурі 180 градусів. Перевіряємо готовність дерев'яною шпажкою. Коли кекс охолоне, поливаємо його розтопленим шоколадом і обсипаємо горіхами, - розповідає Ксенія.

Головна дегустаторка і помічниця олександрійки – донька Олена. Вона ж займається рекламою, розкруткою сімейного бізнесу в соцмережах. Замовлень буває багато, але знайти ще одну помічницю, яка б так само любила кулінарію і переймалася якісним результатом, Ксенії поки не вдається. У період свят господині доводиться деколи спати по дві години на добу.

- Це дуже тяжка праця. Коли ти із шостої ранку на ногах і так до двох-трьох годин наступного дня, то треба мати залізну витримку та колосально любити те, чим ти займаєшся. Інколи ти не маєш часу відповісти на дзвінок, сходити куди-небудь, спілкування майже немає – ти весь час у роботі. Важко спланувати відпустку, ти повністю залежиш від замовлень, - говорить Ксенія і додає, що попри це отримує задоволення від кулінарії та мріє про окреме приміщення, аби не заважати доньці відпочивати уночі. Із більш глобального мріється про кав’ярню із запашною кавою та авторськими десертами в Олександрії.

[gallery link="none" td_select_gallery_slide="slide" ids="64359,64360,64361,64363,64364,64365,64366,64367,64368,64369,64370,64371,64372,64373,64374,64375,64376,64377,64378,64379,64380,64381,64382,64383,64384,64385,64386,64387,64388,64389"]