Італія, Канада, Польща, Німеччина: як живуть на карантині за кордоном

Перегляди: 3036

Журналіст CBN поговорив з людьми, так чи інакше пов’язаними з Кіровоградською областю, але які живуть за кордоном.

Антоніна Єременко, в минулому жителька Кіровограда (зараз Кропивницький), працювала на пошті, переїхала до Італії 18 років тому. Там була на різних роботах: від офіціантки до власниці піцерії, зараз - домогосподарка.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Яка ситуація у вас зараз з пандемією коронавірусу. Відомо, що Італія переживає не найкращі часи...

- Я живу в невеликому містечку Чепрано (Ceprano) - це комуна Італії, розташована в регіоні Лаціо, за 85 кілометрів від Риму на південь. Містечко маленьке, з населенням близько дев’яти тисяч чоловік.

За період епідемії в нашому Чепрано офіційно зареєстровані 13 осіб позитивних, тобто заражених. Із них четверо померли у віці старше 64 років.

Ще 30 людей перебувають повністю закритими на домашньому безвихідному карантині, так як мали контакти з хворими.

Вся ситуація в нашому місті знаходиться під суворим контролем місцевої адміністративної влади. Щоденно мер нашого міста сповіщає у засобах масової інформації (в даному випадку прямі інтерв'ю в фейсбуці) про всі новини і події протягом дня, пов'язані з коронавірусом.

Тут, в Італії, вся інформація, пов'язана з коронавірусом, оприлюднюється. Ніхто нічого не приховує від людей. Ніякої брехні і ніяких секретів!

- Як із введенням карантинних обмежень змінилися ціни в магазинах? Як відреагувала держава?

- Ціни в магазинах, в аптеках стабільні. На всі фрукти, овочі, як і зазвичай, знижки. Все на полицях магазинів є в достатку. Ціни на фрукти та овочі у нас, та й узагалі в Італії, доступні круглий рік для будь-якого пенсіонера або середньостатистичного громадянина. У нас підняття цін в таких ситуаціях бути і не могло! Це проти європейських правил! Навпаки, на багато продуктів, особливо фрукти, овочі, значні знижки .В аптеках та ж ситуація. Особисто я протягом цього місяця вже двічі купувала вітаміни в аптеці для підтримки імунітету. І в першому, і в другому випадку на вітаміни були зроблені знижки на 10%. Держава (це стосується всіх регіонів без винятку) активізує і втілює в життя різноманітну допомогу своєму народові, як санітарну, так і економічну.

Все що зараз згадаю, постараюся розповісти. Збільшують багато місць для госпіталізації людей, тобто швидко переобладнуються під ліжко-місця всі сервісні будівлі, які можна застосувати в цій ситуації для госпіталізації людей.

Активно працюють всі соціальні служби з обслуговування населення: розвезення по домівках замовлених в магазині продуктів, ліків. Особливо це стосується пенсіонерів та людей, які не можуть вийти з дома. Доставка тільки безкоштовна! Замовлення оплачується згідно з чеком.

Надається матеріальна допомога всім людям, які зараз змушені не відвідувати роботу, в зв'язку з карантином. Оплата таким людям здійснюється з державного інтеграційного фонду (відновлення і поповнення). Всім безробітним виплачується також матеріальна допомога владою у вигляді buon pasto, це як талончики на покупку продуктів у магазині. Тобто, сім'я може гідно прогодуватися за рахунок допомоги від держави. Тут італійці не будуть мати потреби в шматку хліба, і не тільки хліба. Держава про них піклується, але в обмін на виконання певних вимог. Жителям мого містечка (цей закон також діє на території всієї Італії) суворо забороняється виходити на вулицю без будь-якої необхідності. Триматися треба на відстані мінімум метр - півтора одне від одного. Бари, ресторани, навчальні заклади, розважальні та спортивні і так далі не працюють. Виходити можна тільки в масці і, ще раз повторюю, через дуже важливу причину, маючи з собою сертифікат, в якому вказані твоє прізвище, ім'я та куди ти йдеш. Брехати неможливо, тому що зупинять карабінери, які можуть перевірити всі дані докладніше. У випадку брехні - штраф забезпечений. Мінімальний штраф за порушення умов карантину - двісті євро. Максимальний – дві тисячі.

У моєму містечку громадського транспорту немає. Тут усі користуються особистим транспортом для пересування. Я в тому числі. Багатьох уже оштрафували за найменші недотримання правил карантину. Загалом європейці дуже законослухняні. Але винятки бувають.. Хочу сказати, що правила і вимоги такого суворого карантину вже потроху починають давати свій результат. За статистичними даними, які оголошують щодня о 18:00, чисельність заражених вже пішла на спад, слава Богу. Статистика за померлими ще маловтішна, адже інкубаційний період вірусу до 14-20 днів.

- Що ви порадите своїм землякам у цих умовах?

- Тільки ми всі разом, спільно зможемо зупинити поширення цієї страшної інфекції! Вживайте всіх запобіжних заходів! Скоротіть свою присутність у місцях скупчення людей, наскільки це можливо. А ще краще - залишайтеся вдома!

Бажаю вам здоров'я міцного, земляки мої, а також здорового глузду і величезного терпіння, щоб побороти цього підступного ворога! Нехай нам усім допоможе Господь!

Андрій Худик родом з Луганської області, працював у Кропивницькому в одному з банків, останні роки живе в Канаді та є її громадянином.

- Андрію, де ти зараз живеш, яка у вас ситуація з карантином?

- Я живу в Калгарі (провінція Альберта). Це досить велике місто для Канади, адже тут проживають більше мільйона людей. Ситуація з короновірусом така: всі або більшість офісних співробітників переведені на віддалену роботу з дому. У супермаркети пускають до певної кількості осіб, і стоять охоронці, які ведуть рахунок і запускають людей. Не у всіх, але в більшості супермаркетів стоять дезінфектори для рук і для візків; у деяких супермаркетах на твоїх очах візок протирають, перед тим як ти його візьмеш, те ж саме з pos-терміналами. Розділили окремо вхід і вихід з крамниці.

У більшості магазинів за узгодженням з виробниками подовжили термін можливого повернення товарів до 120 днів, щоб люди могли здати після закінчення карантину те, що купували про запас. Ідуть розмови про те, що можуть продовжити термін повернення, якщо карантин триватиме.

- Які обмеження введені на державному чи місцевому рівнях?

- Міжнародні перельоти закриті до червня, до якогось моменту ще дозволяли своїм повернутися з-за кордону, потім оголосили що є два або три тижні: всі, хто хоче, повертайтеся, потім закриваємо.

На вулиці люди повинні тримати шість футів відстань одне від іншого; штрафи номінально від тисячі до п’яти тисяч канадських доларів, але я знаю тільки один випадок, коли оштрафували на тисячу двісті двох молодих дівчат. Парки - національні, провінційні та міські - закриті, в'їзд на парковку перегороджений, туалети закриті, але люди поки гуляють, особливо у перші дні карантину. За це теж повинні штрафувати, але поки не бачив.

Держава оголосила, що буде платити по дві тисячі доларів на місяць тим, хто втратив роботу (був звільнений, або потрібно доглядати за хворим членом сім'ї, захворів сам або потрібно сидіти з дитиною, адже дитячі садочки закриті) до чотирьох місяців; потім ніби будуть продовжувати, але поки оголосили про чотири місяці.

Садочки, школи, басейни, бібліотеки, спортзали, дитячі майданчики і все інше - зачинені. Автобусні рейси зменшені, через те що з восьми сотень водіїв тільки двісті працюють, інші взяли відпустки. Клініки сімейних лікарів закриті. У лікарні заборонили приходити всім, крім батьків з маленькими дітьми і вагітних жінок, якщо ситуація критична. Ресторації і фастфуди працюють тільки на винос, столи і стільці прибрали з вулиць.

Закрите все, крім продуктових магазинів, аптек, магазинів будівництва чи ремонту. Всі публічні заходи в місті скасовані до червня. Щодня головний лікар провінції розповідає новини за день. Цифри зростають щодня, за сьогодні (шосте квітня. - Авт.) в провінції було 106 нових інфікованих і дві смерті. А за весь час 1181 інфікований та 20 померлих, 240 видужали. 734 випадки тільки в Калгарі.

Але навіть у такий час є зміни на краще. Держава піклується про громадян. Наприклад оголосили, що власники житлових приміщень не мають права виселяти наймачів за несплату до травня. Банки дозволяють пропускати платежі по кредитах на нерухомість, знижують процентні ставки на кредитки, якщо ти постраждав від ситуації з карантином.

- Що в твоєму житті змінилося з цим вірусом, і що б ти порадив українцям?

- Я працюю теслею широкого профілю, всі відновлювальні роботи від підлоги до стелі, наш бізнес вважається essential, тому в мене не багато чого змінилося, у дружини скасувалися заняття у спортзалі, бібліотека та басейн з донькою, доводиться сидіти вдома, виходимо на прогулянки, коли погода дозволяє, останні пару днів похолодало до мінус 12 і сніг.

А всім можу побажати лише одного: зараз є можливість провести час з сім'єю. Любіть свою родину і цінуйте нагоду бути всім разом.

Павло Вдовиченко родом з Херсонщини, якийсь час жив у Кропивницькому, останні чотири роки офіційно працює та проживає у Польщі.

- Яка ситуація в місті Щецин? Як змінилося життя у зв’язку з коронавірусом?

- Ситуація в нашому місті з коронавірусом стабільна, і кількість хворих у нашому регіоні становить близько 3%. Це один з найнижчих по всій Польщі показників, ще й з урахуванням того що Німеччина від нас перебуває на відстані п’ятнадцяти - двадцяти кілометрів. Наскільки я знаю, в Німеччині вже кількість хворих близько вісімдесяти тисяч.

Життя в місті зупинилося, людей дуже і дуже поменшало на вулицях, всі заклади закриті, працюють тільки продуктові магазини, аптеки, пошти, магазини для домашніх улюбленців, заправки. Багато закладів громадського харчування працюють на винос або на доставку. У магазини пускають людей з розрахунку кількості кас. Дуже просто рахувати самому: кількість кас множимо на три, і виходить, якщо ми маємо десять кас у крамниці, то пустять тридцять осіб, а решта чекатиме на вулиці на відстані одне від одного півтора - два метри. У магазинах немає обов'язкового носіння маски і рукавичок. Але приблизно третя частина ходить у масках і майже всі в рукавичках. Через те що не всі тепер встигають робити покупки, магазини продовжили години роботи. Співробітники магазинів захищені спеціальними засобами. Багато магазинів просять, щоб з восьмої і до десятої ранку приходили тільки люди старшого віку, як на практиці це діє чи ні, я не знаю. Товарів у вистачає, і ціни не змінилися. Що стосується малих магазинів, то там, як правило, можуть перебувати один - два покупці - не більше, це стосується й інших маленьких приміщень, наприклад заправок. Навіть на шиномонтажі, якщо це бокс, то просять перебувати поза приміщенням. Всі ніби ставляться з розумінням, конфліктів з цього приводу не виникає.

- Чи допомагає держава?

- Держава досить оперативно реагує . На початку цього тижня прийняли пакет документів допомоги бізнесу і населенню на п’ятдесят мільярдів доларів. Міні-фірми звільнили від податків на три місяці, торгові центри - від сплати оренди. Якщо співробітник (навіть не поляк) втрачає роботу через епідемію, то він може одноразово отримати допомогу в розмірі дві тисячі злотих. Що стосується дітей до восьми років, то з ними вдома сидить один з батьків, так як садки всі закриті, й отримує від держави 80% своєї заробітної плати.

Держава, звичайно, жорстко контролює людей на карантині, перевіряє поліція щодня, і ще за допомогою спеціального додатку на телефоні, за недотримання штраф солідний - тридцять тисяч злотих, і тут немає поступок. Ще заборонено заняття спортом, тобто бігати, і просто гуляти. За це теж передбачено штраф. У соцмережах я навіть бачив фото протоколу виписаного штрафу за біг у парку, але не в нашому місті. Тут ще більше працює розуміння цього самими людьми, все намагаються без зайвої необхідності не виходити з дому. Дозволено тільки ходити в аптеки, магазини, заправки, на роботу.

Дитина наша вдома сидить, нікуди не можна з нею сходити погуляти. 100% гігієна, від людей намагаєшся перебувати на відстані. Найголовніше - з роботою стало гірше, так як фірма займається яхтами і човнами, які виробляє і висилає за межі Польщі. А в зв'язку з коронавірусом зараз від багатьох замовлень відмовляються, це позначилося на нашій зарплаті. Головне, щоб фірма цю кризу пережила, так як багато фірм в цих умовах просто закриваються.

- Що б ти порадив українцям з власного досвіду?

- Українцям нашим хочу сказати, щоб залишалися тут, у Польщі, по можливості, а не їхали в Україну і везли вірус туди. Так як можеш виїхати ще здоровим, а доїдеш уже зараженим. Ще хочу сказати, що потрібно цей період пересидіти вдома а не на прогулянках, це насправді може почекати. Ну і триматися за роботу і нічого зараз не міняти, так як з роботою важко стало.

Інеса Буфлер народилася у Бобринці, навчалася у КІСМі, зараз - громадянка Німеччини, де проживаю вже майже сімнадцять років у селищі міського типу Бад Аббах, регіон Нідербаварія. Займаюся доглядом та вихованням діток до трьох років.

- Яка ситуація в країні? Які обмеження діють? Як реагує держава?

- Баварія знаходиться на домашньому карантині. Тобто тільки дозволяється вихід за продуктами, до лікаря та прогулянка на природі з дотриманням відстані одне від одного до двох метрів. На сьогодні в нашому регіоні маємо 260 інфікованих чоловік та одинадцять померлих.

Ціни на товари піднялися поки що мінімально. Немає більше дешевшої пропозиції на товари. В аптеці очікуємо підвищення цін, тому що більшість медикаментів виготовляються в Китаї.

Штраф за порушення карантину в Баварії складає до двадцяти п’яти тисяч євро. Соціальну допомогу від держави отримують ті, хто не мають власного майна. Ситуація в зв'язку з Сovid-19 дуже серйозна, однак люди тут, на жаль, ставляться не достатньо обережно до цієї проблеми. Найбільша зміна, яка сталася в нашому житті, - невизначене майбутнє, що на нас чекає.

- Що порадиш українцям?

- Так як в Україні медицина недостатньо розвинена, то, щоб зберегти життя своїх близьких та рідних, а насамперед бабусь та дідусів, дотримуйтесь відстані два метри та вдягайте маски.