Екс-прокурор Кіровограда таки захищав у суді Януковича (документ)

Перегляди: 1663

Олександр Бабіков заперечував свою участь у суді щодо екс-президента Віктора Януковича.

Національне агентство із запобігання корупції дійшло висновку, що заступник директора Державного бюро розслідувань Олександр Бабіков раніше здійснював захист колишнього президента Віктора Януковича як адвокат.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про це йдеться у відповіді НАЗК на запит громадської організації «Адвокатська дорадча група», пише «Українська правда».

Дослівно в документі: «Встановлено, що Бабіков О. П. до призначення на зазначену посаду, діючи як адвокат, здійснював захист колишнього Президента України Януковича В. Ф. у кримінальному провадженні, досудове розслідування якого забезпечувалось слідчими Третього слідчого відділу (відділ з розслідування злочинів, вчинених у зв'язку з масовими протестами у 2013-2014 роках) Третього управління організації досудових розслідувань (Управління з розслідування військових злочинів) Державного бюро розслідувань.

Цей факт зумовлює існування приватного інтересу в Бабікова О. П. у ході та результатах досудового розслідування указаного провадження».

Як пояснюють в ГО, далі НАЗК аналізує підпорядкування відділу, а потім управління у справах Майдану. І, оскільки саме це управління було підпорядковано безпосередньо т. в. о. директора Ірині Венедіктовій, визначає, що Бабіков не був наділений службовими повноваженнями щодо прийняття рішень, вчинення чи невчинення дій у кримінальному провадженні, яке становить його приватний інтерес. І тому НАЗК визначає наявність потенційного конфлікту інтересів у Бабікова, який виникне автоматично в разі відсутності директора (чи т. в. о.) ДБР.

Але, зазначають активісти, надаючи інформацію НАЗК про те, в яких саме провадженнях Бабіков представляв інтереси Януковича, з тих що розслідуються ДБР, Венедіктова або безпосередньо Бабіков приховали від агентства, що існують кримінальні провадження, які розслідувало не управління у справах Майдану, а інші слідчі відділи, управління організації досудових розслідувань, яке безпосередньо підпорядковане Бабікову.

Нагадаємо, Олександр Бабіков родом з Новоукраїнського району. У 1996 – 2010 роках він працював в органах прокуратури Кіровоградщини, зокрема очолював прокуратуру обласного центру.