«Епідемія боїться порядку». Інтерв’ю з мером Кропивницького Андрієм Райковичем

Перегляди: 3144

Юхим Мармер, «Україна-Центр»

Поговорити з міським головою Кропивницького Андрієм Райковичем практично неможливо. Він і раніше не гаяв часу й не давав спокою підлеглим, а зараз, здається, його робочий день збільшився вдвічі. І це інтерв’ю напевне не відбулося б, якби не один аргумент, який спрацював: «Андрію Павловичу, люди повинні знати, що мер працює, що він у цей важкий час разом з ними».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

– Скажіть, в якому режимі під час карантину працюють міськрада, мер і його заступники?

– У штатному режимі ми працюємо. Вирішуємо всі питання, які на сьогодні необхідно вирішувати. Перш за все, це забезпечення опорного медичного закладу щодо лікування COVID-19. Це Центральна міська лікарня та інфекційне відділення. А також вирішуємо господарські питання по організації комунального життя міста. Це і прибирання міста, це дезінфекція і житлового фонду, і вулиць міста. Практично все, що робимо зазвичай.

– А як ви оцінюєте готовність міста до виходу на пік епідемії?

– По-перше, я б дуже не хотів, щоб ми вийшли на пік епідемії, як і щоб кількість хворих у нас зростала в десятки разів. І не лише не хотів би, а й усе необхідне для цього ми робимо. Але це спільна робота всієї громади, і якщо громада дослухається до тих рекомендацій, які дають медики та міська рада, тоді буде все нормально. Тому що це епідемія, а епідемія боїться порядку. Карантин для того й встановлюється, щоб люди не відпочивали посеред міста чи парку, не займалися особистими справами, а щоби убереглися від можливого зараження.

– Просте та зрозуміле запитання: Андрію Павловичу, грошей місту вистачить?

– Грошей місту вистачить, але це не означає, що в нас безмежна кількість цих грошей. Чому так? Тому що люди, які працюють на підприємствах малого, середнього бізнесу, змушені бути на карантині, і далеко не кожне підприємство, далеко не кожен підприємець може виплатити працівникам середню заробітну плату. Багато хто переходить на мінімальну зарплату. А це зменшує в рази дохідну частину бюджету. Тому на сьогоднішній день припинено повністю фінансування бюджету розвитку. Ті заходи, які були заплановані в розбудові міста, покращення інфраструктури міста, дорожніх ремонтів, капітальних ремонтів доріг ми поки що припинили й зарезервували кошти для того, щоб пережити карантинний період. Це надважливо. У разі, якщо ми не досягнемо максимальних піків, якщо ми не допустимо захворювання переважної кількості людей, які проживають у нашому місті, ми відновимо нормальний ритм нашого життя. А в разі непередбачених викликів ми змушені будемо всі кошти до копійки спрямувати тільки на одне-єдине питання – забезпечення спасіння життя наших громадян.

– Чи є достатньо ефективне співробітництво між мерією та Національною поліцією, між містом і областю?

– Є порозуміння. Голова обласної державної адміністрації щотижня проводить наради, у разі необхідності приймаються відповідні рішення. Сьогодні була така нарада, і обговорювалися питання збільшення можливостей проведення поглиблених лабораторних досліджень, тому що відсутність ефективного своєчасного швидкого тестування призводить до того, що хворіють не лише прості пересічні громадяни, а й медпрацівники. А в нас немає запасу медпрацівників для того, щоб одні хворіли, а інші лікували, а потім друга, третя, четверта зміна. Такого запасу стійкості в нас немає, ми на сьогоднішній день задіяли всіх лікарів-інфекціоністів до лікування COVID-19.

– А що з поліцією? Співпрацюєте?

– Співпрацюємо. Достатньо ефективно чи ні – це інша справа. Наприклад, на превеликий жаль, допустили ж розбити скло в автобусі? Допустили. Й інші випадки є. На сьогодні голова облдержадміністрації підтримав моє прохання та видав розпорядження Національній поліції встановити постійно діючий контрольний пункт на території Центральної міської лікарні. Це важливо для нас сьогодні, бо є різні моменти й різна реакція громадян на ситуацію, на захворювання та лікування.

– Запитань багато, але нам важливіше зараз те, що хоче людям сказати мер.

– Я хочу сказати, що ситуація складна в місті, але вона контрольована, і міська влада знає, що треба робити. Ми разом з медиками робимо все необхідне для того, щоби унеможливити або мінімізувати розповсюдження інфекції, щоби мінімізувати ризики ускладнень від цієї хвороби, щоби громадянам надати можливу й необхідну медичну допомогу. Ми це робили вчора, робимо сьогодні й будемо робити завтра. Сприймаємо це як наш обов’язок перед громадою. Це найголовніше.

Ми паралельно дбаємо про соціальний захист малозабезпечених, щоб людям було що їсти й за що купити в разі потреби їжу. Я прошу вибачення за тимчасові транспортні незручності, бо в нас немає такого запасу транспорту, щоби кількість маршрутів і ходок збільшити в рази. Але слава Богу, що ми своєчасно взялися за цю нелегку справу та вирішили її на користь громади. У нас є свій комунальний транспорт, і ми можемо сьогодні першочергово доставити медиків на робочі місця. Ми можемо доставити робітників на підприємства, які продовжують працювати, а це економіка, а це дохідна частина бюджету. Якщо ми й обмежуємо або припиняємо роботу деяких структур, просимо вибачення та з порозумінням просимо до цього віднестись. Карантин не вічний, він закінчиться, і ми створимо всі необхідні умови для того, щоби відновити бізнес, допомогти і малому й середньому бізнесу, і великому бізнесу ефективно та комфортно працювати на нашій території, на території міста Кропивницький.

І наостанок. Знову й знову я звертаюсь до кожного з вас, дорогі мої містяни, з єдиною вимогою: залишайтесь вдома! Чітко та відповідально дотримуйтесь карантину! Тільки так ми зможемо пережити пандемію, вберегти себе й своїх близьких від біди.