Медичний респіратор: види і використання

Перегляди: 5213

Сучасний ринок засобів індивідуального захисту пропонує різні вироби - маска медична багаторазова і одноразова, і легкий медичний респіратор. Незважаючи на те, що всі вироби призначені для захисту дихальних шляхів, між ними є істотні відмінності.

Маски

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Найпростіший виріб медичного призначення, що використовується для попередження передачі патологічних мікроогранізмів від носія інфекції до оточуючих, - медична маска для обличчя, відома людству з давніх часів. Середньовічні чумні лікарі, які лікували «чорну смерть» (бубонну чуму), користувалися масками, що було схожі на дзьоб птаха, які вважаються прабатьками сучасної медичної маски.

Маска захищає обличчя людини від контакту з великими краплями різних біологічних рідин, а також дихальні шляхи від пилу. Кожен користувач повинен розуміти, що маска, одноразова або марлева, не захищає від бактерій і вірусів, тому носити її рекомендується тільки тим людям, які інфіковані і є джерелом інфекції. Крім цього, будь-яка маска не може щільно прилягати до обличчя, тому людина вдихає повітря, що проходить крізь щілини. Отже, твердження, що маска захистить вас від попадання в організм бактерій і вірусів, вельми сумнівна, але хворій людині при виході на вулицю носити її необхідно, щоб не поширювати інфекцію.

Респіратори

Респіратори для захисту дихання одноразові, які деякі джерела називають «легкими», це більш досконалі захисні засоби з наелектризованої фільтротканини. Вони можуть захищати від попадання на слизові оболонки дихальних шляхів найдрібніших механічних частинок, часток аерозолів, отруйних випарів, вірусів і бактерій.

Всі респіратори можна класифікувати за кількома ознаками.

За конструкцією всі респіратори можна розділити на дві групи:

- напівмаска з елементом, що фільтрує, на обличчі;

- напівмаска з конструкцією для фільтрації і клапаном для дихання. Фільтри і сорбенти необхідно періодично міняти. Такі маски незалежно від ступеня захисту не рекомендується носити вже хворим людям, тому що видих через клапан здійснюється не через шар фільтрувального матеріалу.

Залежно ступеня захисту, що забезпечує виріб, їх можна розділити на три групи:

- FFP3, що забезпечують максимальний захист, в тому числі від вірусів і бактерій;

Противірусний респіратор робиться без дихального клапана, що є воротами для проникнення патологічних мікроорганізмів. Видаляє до 99% забруднень, віруси, бактерії і спори грибків цвілі;

- FFP2, які можна використовувати під час візиту до крамниці або на прогулянці. Вони мають більш тонкий прошарок фільтрувального матеріалу, тому дихати в цьому респіраторі легше. Видаляють до 94% забруднень, в тому числі дрібнодисперсні аерозольні частинки;

- FFP1, які за ступенем захисту можна порівняти з простою маскою. Відмінність полягає в тому, що респіратор щільно пристає до лиця, тому вдихання повітря в обхід фільтрувальної поверхні виключено. Ступінь очищення і фільтрації не перевищує 80%, захищають від часточок пилу.

Респіратори можна розділити на дві великі групи за терміном використання:

- одноразові, до яких відносяться протипилові пристрої. Такий респіратор не можна використовувати більше, ніж визначено виробником;

- багаторазові, в яких можна міняти фільтри. Ці фільтри повинні відповідати марці фільтруючого патрона, маркування нанесено на кришку. Різниця полягає в складі поглинаючих компонентів.

Вибираючи респіратор, обов'язково треба звернути увагу на тип захисного механізму. За цією ознакою їх поділяють на такі групи:

- фільтрувальні, очищення від домішок відбувається при проходженні через спеціальний фільтруючий шар. Фільтри розрізняються за розміром абсорбційних частинок, наприклад, для захисту від пилу потрібні одні фільтри, а від лакофарбових випарів або вихлопних газів, зовсім інші;

- респіратори з нагнітанням повітря. Повітря подається з індивідуального балону або з патрона, в якому міститься реагент для певної реакції, в результаті якої виробляється повітря. Такі респіратори використовуються під час роботи в зоні, де повітря забруднене небезпечними домішками.

Як вибрати респіратор

Якщо ви вирішили купити респіратор, треба правильно визначити розмір. Він відповідає відстані від нижньої точки підборіддя до найбільш віддаленої ділянки перенісся. Правильно обраний респіратор повинен щільно прилягати до обличчя. Для визначення герметичності треба закрити отвір клапана для дихання і зробити глибокий видих, при цьому повітря не повинно виходити з-під маски, вона повинна тільки злегка роздуватися.

Якщо тонкий повітряний струмінь виходить у районі крил носа, то треба щільніше притиснути носовий фіксатор. Якщо і після цього герметичність не досягнута, то це означає, що розмір обрано неправильно.

При виборі треба обов'язково врахувати час роботи. Тривалість роботи безпосередньо залежить від забрудненості повітря, що вдихає людина. Середня тривалість використання одноразових респіраторів без клапана - дві години, з клапаном - до восьми годин. Ефективність респіратора поступово знижується, що пов'язано з забрудненнями і зволоженням під час дихання.

Підвищення вологості веде до зниження електростатичних властивостей, враховуючи те, що в основі роботи лежить електростатична фільтрація, то, відповідно, фільтраційні властивості знижуються.

Де придбати

На сайті інтернет-магазину Med-magazin.ua можна підібрати різні типи респіраторів, а також вибрати необхідний розмір. Тут є респіратори для захисту від пилу, шкідливих випарів, аерозольних часток, а також від бактерій і вірусів. Останні моделі користуються підвищеним попитом у момент спалаху інфекційних захворювань.