Служба зайнятості поки не підтримує підприємницькі ініціативи безробітних

Перегляди: 1542

Семеро безробітних отримали держкошти на власний бізнес з початку року на Кіровоградщині.

Про це кореспонденту CBN повідомили в обласному центрі зайнятості.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Через карантин підприємницькі ініціативи безробітних поки не підтримують. Виплачують нині лише допомогу по безробіттю.

Дмитро Смельняк сьогодні підприємець - засновник юрфірми у Кропивницькому, а ще наполовину з товаришем має кафе.

Півроку тому був безробітнім і отримував соцдопомогу від держави. Саме тоді з’явилася ідея - відкрити бізнес. Порадився із фахівцями центру зайнятості, написав бізнес-план і одержав гроші на розвиток.

«Сплачую податки, займаюся своєю справою, на даний момент в мене немає найманих працівників, я здійснюю свою діяльність одноособово, але в майбутньому також планую залучати найману працю, тому що бачу в цьому сенс», - розповів він.

У центрі зайнятості дали близько 30 тисяч гривень.

«В мене вже на той момент було офісне приміщення, де я міг примати клієнтів і додаткових коштів мені не було потрібно, їх вистачило однозначно. Але, як відомо, коштів забагато не буває, якби їх було більше, теж була б можливість освоїти їх в правильному напрямку», - зазначив чоловік.

Державна підтримка бізнесу згодом обов’язково дасть результат, впевнений юрист: «Потрібно вкладати у бізнес, у початківців, вони принесуть потім ВВП, сплачуватимуть податки і держава потім в 100 разів більше отримає».

На Кіровоградщині до підприємництва безробітних залучають ще з 2000 року. Цьогоріч підтримали лише сімох охочих.

«Обмежені фінансові ресурси на цей напрямок діяльності, раніше набагато більше громадянам надавали кошти. В минулому році це, наприклад, була 31 особа», - прокоментував заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості Богдан Стоян.

Щоб отримати допомогу, потрібно зареєструватися у центрі зайнятості та скласти бізнес-план.

«Людина у нас певний період зареєстрована як безробітна, наприклад, два місяці, а загальна виплата, це 360 днів, якщо не скорочується за певних обставин. І якщо людина два місяці отримувала у нас допомогу по безробіттю, потім вона подає заяву, відповідні документи, то залишок допомоги за десять місяців людина отримує», - сказав Богдан Стоян.

Середній розмір допомоги минулоріч для новоспеченого бізнесмена був близько 27 тисяч. Та на період карантину підтримку підприємницької ініціативи призупинили. Поки виплачуватимуть лише допомогу по безробіттю.