Жителі Кіровоградщини стурбовані «забороною» переказів на понад 5 тис. грн. Ніякої заборони немає

Перегляди: 2734

У соцмережах ширяться повідомлення про заборону з 28 квітня переказів на картку на суму понад 5 тисяч гривень.

CBN звернувся за роз’ясненням до Національного банку України.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Відсьогодні набуває чинності Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення"», - пояснили редакції в установі.

Найчастіше зустрічається повідомлення про примусову ідентифікацію клієнтів банків, які переказують чи отримують гроші. «Всі клієнти банків уже є ідентифікованими - вони вже надали банку ксерокопії своїх документів. Мова у законі йде тільки про неідентифіковані операції. Але це не заборона їх проводити, це скоріше додаткові вимоги для операцій з великими сумами», - сказано також у відповіді НБУ.

Операції звичайних людей - студентів, пенсіонерів, клієнтів у рамках зарплатного проекту та «білого» бізнесу, що платить податки - перевірятимуть менше, адже ризиків, що всі перераховані займаються відмиванням грошей, немає. 95% банківських клієнтів належать саме до низькоризикової категорії, відповідно, їх фактично не торкнуться нововведення.

«Вимоги ідентифікації не стосується переказів грошей з карти на карту. Банківська карта – це вже ідентифікований продукт, і банк має інформацію про власників карток. Йдеться переважно про перекази без відкриття рахунку – наприклад поповнення рахунку через термінал», - зазначили в НБУ.

Але навіть при потребі переводу через термінал банки надають клієнту можливість дистанційної ідентифікації. Засвідчити свою особу можна або через відеозв’язок, або через систему BankID, кваліфікований електронний підпис, відеотрансляцію, дистанційне зчитування даних через NFC, платіж на окремий рахунок банку з особистого рахунку клієнта.

Ці правила не стосуються оплати комунальних послуг, сплати податків та інших обов’язкових державних платежів, оплати товарів чи послуг, поповнення кредитних карток до 30 тис. грн. У цьому випадку ідентифікація не потрібна.