У Кропивницькому провели онлайн-фестиваль до Дня Землі (ВІДЕО)

Перегляди: 1459

Гості фестивалю: директор Українського державного центру позашкільної освіти Геннадій Шкура; доктор педагогічних наук, професор, президент міжнародної асоціації позашкільної освіти Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, голова Громадської ради при Державній службі якості освіти України, Заслужений діяч науки і техніки України Олена Биковська; керівник експертної групи з питань позашкільної освіти директорату інклюзивної та позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України Юрій Демедюк; заступник голови Кіровоградської ОДА Тетяна Волинець; заступник начальника обласного департаменту освіти і науки Лідія Шатна; директор Кіровоградського обласного ЦДЮТ Анна Суркова.

Сьогодні вже нікого не здивуєш онлайн-конференціями, виставками, конкурсами, але фестивалів, у яких би брали участь понад 500 дітей та молодих людей віком від десяти до 21 року з 12 областей країни та з-за кордону, в Кропивницькому ще не було. До минулого тижня, коли під егідою обласного Центру дитячої та юнацької творчості (ОЦДЮТ) відбувся ювілейний XXV всеукраїнський фестиваль дитячої та юнацької творчості, присвячений всесвітньому Дню Землі.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як зазначила директорка ОЦДЮТ Анна Суркова, фестиваль традиційно відбувався у два етапи - заочний та очний через велику кількість охочих взяти у ньому участь. На жаль, інфраструктура Кропивницького не дозволяє прийняти таку кількість людей:

- Ми вже мали багатий досвід дистанційної роботи завдяки нашій Школі лідерства. Крім того, з першого дня карантину проводили онлайн заняття усіх наших студій, тож вирішили провести фестиваль на платформі Zoom. Рік тому перед творчою групою організаторів фестивалю було поставлене завдання: ювілейний фестиваль не повинен бути схожим ні на один з попередніх. З краплею іронії можу сказати, що завдання було виконано. Нехай цьому сприяти обставини, які встановили певні рамки проведення фестивалю, нехай не було традиційних шоу відкриття та закриття на головних концертних майданчиках нашої області, я впевнена, що ювілейний фестиваль увійде в історію як перший фестиваль дитячої та юнацької творчості, який відбувся у форматі онлайн.

Темою цьогорічного фесту стала «Сучасна Україна моїми очима».

За чверть століття склалася традиція розпочинати фестиваль творчою майстернею. І цього року, незважаючи на нові обставини, від традиції вирішили не відступати. Майстерня пройшла у формі квесту «Світ. Який я створюю».

Протягом чотирьох днів учасники змагалися у номінаціях «Образотворче мистецтво», «Хореографічне мистецтво» та «Громадська думка».

- Секція образотворчого мистецтва представила українські пейзажі, плакати, живописні, графічні роботи, - розповіла голова журі у номінації «Образотворче мистецтво», завідувачка кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ЦДПУ ім. Володимира Винниченка Тетяна Стрітьєвич. – Та всі вони були охоплені ідеєю привернути увагу нас, дорослих, до того, що ми маємо дослухались до дітей. Маємо намагатись зробити їх життя кращим не матеріальними засобами, а самим бути кращими. У своїх роботах діти висловили ставлення до пандемії, до військового стану нашої країни, до екології та інших актуальних тем. Дитяча творчість немає зупину і меж. І це дуже надихає нас, дорослих.

Раніше важко було уявити, що фестиваль, а особливо хореографічний, можна проводили дистанційно. Виявилося, що можна. Звісно, живий виступ на сцені колективів, глядачі у залі, атмосферу радісного хвилювання ніщо не замінить. Але фестиваль показав, що і така нова, незвична форма має право на життя. А онлайнове проведення навіть розширило глядацьку аудиторію.

- Приємно, що майже всі учасники, з якими ми мали зустрітися у реальному часі, не злякалися обставин, швиденько зорієнтувалися та взяли участь у конкурсній програмі в режимі онлайн. Це підтверджує той факт, що люди, які люблять свою справу, готові творити, вдосконалюватися, працювати над собою за будь-яких умов, - зазначила керівник секції «Хореографічне мистецтво»  Юлія Круніч.

Учасники фестивалю отримали посилання на онлайн-курс розтяжки одного з членів журі, хореографа, учасника гурту Кazaky Владислава Коваля.

Протягом усіх фестивальних років конкурсні номінації змінювалися. Незмінною залишалася лише «Громадська думка». Цього року близько 50 молодих лідерів з трьох областей України обговорювали проблеми, що стосуються кожного з нас. Одна з них – корупція.

- Загальними та найбільш характерними причинами корупції в Україні є тривала криза політичної влади, слабкість демократичних традицій, недосконалість антикорупційного законодавства, низький рівень антикорупційної активності громадськості та громадських утворень, кризи ключових галузей економіки, - зазначила учасниця фестивалю Анастасія Брик.

А боротися з корупцією, на переконання учасників євроклубу «Промінь Європи», починати треба кожному з себе. Намагатися уникати вирішення проблем через знайомих, кумів, сватів, друзів тощо, шляхом «краще заплатити за іспит, лікування, щоб уникнути покарання». Бо інакше наша країна так і не вибереться з цього в’язкого болота, куди нас затягує корупція.

Учасники дискусії наводили приклади Сингапуру, Гонконгу, Португалії, Швеції, де з корупцією ефективно боролись, і це привело до реальних змін.

Не менш активно учасники фестивалю обговорювали державну стратегію «Держава в смартфоні». Звучали її плюси та мінуси, піднімалися питання готовності країни до її впровадження, ризиків через доступ до персональних даних кожної людини, якість та вартість інтернет-послуг, цифрову грамотність людей різного віку та інші моменти.

Попри проблеми, на думку молодих лідерів, держава у смартфоні принципово змінить ставлення до звичайних українців і економитиме громадянам час і гроші. Але для вдосконалення використання смартфонів в Україні потрібно створити конституційні цифрові права людини.

Ще однією платформою для дискусії стала тема етичного лідерства. І тут учасники не тільки обговорювали саме поняття, якості, цінності сучасного лідера, вимоги й очікування суспільства, а й розповідали про власний досвід. Так, у кропивницькій школі №26 молоді лідери активно співпрацюють з БО «Серця матерів Кіровоградщини», допомагають дітям, які мають особливі освітні потреби, беруть участь у різноманітних акціях, причому не тільки міських, а й міжнародних.

- Ми хочемо наголосити, що для лідера повинна бути зрозумілою мета: а для чого йому ця діяльність, яку користь він принесе людям, середовищу, а вже потім собі. Кожен може стати лідером у величезному розмаїтті напрямів діяльності, але головним повинно бути людяне ставлення до оточення, тоді ти будеш справжнім лідером і тебе підтримають, - зазначили учасники дискусії з 26-ї школи.

Усі чотири дні йшло активне обговорення тем. Карантин і онлайн не стали перепоною для висловлювання думок і власної активної позиції. І це ставлення молоді до дуже гострих і дорослих проблем, бажання їх вирішити вражає, сповнює надією і надихає.

Наступний фестиваль буде присвячений здоров’ю людини на планеті – «Здоров’я людства – спільна відповідальність». Ця тема сьогодні набула особливого змісту, але цікаво те, що запланували її ще п’ять років тому. XXVI Всеукраїнський відкритий фестиваль дитячої та юнацької творчості, присвячений Всесвітньому Дню Землі, відбудеться у квітні 2021 року. Його формат визначить час.

А зараз можна ще раз подивитись на творчі роботи юних художників, виступи учасників номінації «Хореографічне мистецтво» та колективу, що отримав гран-прі.

https://www.youtube.com/watch?v=aI6JycNzp_A&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=ZZU0fYVUgiE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1-nwNTMh5tDWsMOHufklZye83QESQluP5n-TiLSsCwTBjU16aDF_YjhKg

https://www.youtube.com/watch?v=v3BW9PzQ5Ww&feature=youtu.be