Бібліотека з Кропивницького потрапила до проекту зі створення інноваційних послуг

Перегляди: 1817

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Дмитра Чижевського потрапила до проекту «Твори культуру: бібліотечні інноваційні послуги».

Як розповіла CBN директорка закладу Валентина Животовська, проект реалізується Українською бібліотечною асоціацією за підтримки ЄС за програмою House of Europe. Партнерами виступили публічні бібліотеки міста Орхус (Данія) та Білоруська бібліотечна асоціація.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«У конкурсі взяли участь 103 бібліотеки країни. Наша бібліотека опинилася серед 26 кращих. Обрали тих, хто зможе впровадити нові технології на відповідному рівні і передати досвід далі», - зазначила заввідділом мистецтв Світлана Ушакова.

Бібліотекарів протягом двох тижнів навчатимуть створювати інноваційні послуги в своїх бібліотеках з використанням спеціальної методології «Дизайн-мислення для бібліотек», що була розроблена Публічною бібліотекою Чикаго (США) та Публічними бібліотеками Орхуса (Данія) за підтримки Фонду Білла та Мелінди Гейтс.

Вчора відбулося перше онлайн навчання. Представниця Української бібліотечної асоціації Оксана Бояринова розповіла і показала, як працюють бібліотеки Швеції і Данії.

«Данія – країна де діджиталізація розвинута на найвищому рівні і де бібліотеки адекватні сучасним вимогам», - додала Світлана Ушакова.

«Наша бібліотека вже використовує низку елементів, які властиві передовим бібліотекам світу. Наприклад, Wi-Fi, зручні зони для читання та відпочинку, відкриті фонди, електронний каталог усіх книг, електронний музей книги, відкритий доступ до краєзнавчої літератури, тощо», - нагадала Валентина Животовська.

За її словами, наразі є ще кілька розроблених проектів, що стосуються онлайн технологій. Невдовзі з’явиться сторінка бібліотеки в інстаграмі, в планах – змінити дизайн веб-сайта. А за прикладом Данії бібліотекарі візьмуться за створення онлайн реєстрації користувачів.