Мер Кропивницького Андрій Райкович: «Травень буде складним»

Перегляди: 1424

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Пандемія повністю змінила життя всього світу, Кропивницький не став виключенням. Про те, скільки коронавірус вже коштував місту, з чим зустрічаємо прогнозований пік захворюваності та падіння бюджетних надходжень, на що можемо розраховувати в плані муніципального розвитку з огляду на очевидні виклики, говорили з очільником обласного центру Андрієм Райковичем.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Він констатує: на превеликий жаль, кількість хворих на COVID-19 продов­жує швидко рости. Хоча це, безумовно, головна проблема, яку треба вирішувати сьогодні на всіх рівнях. Але вона не єдина.

Оголені аспекти

– Це наклалося на особливості періоду зміни політичного керівництва. Ми в демократичний спосіб переобрали президента, Верховну Раду, був перепризначений і вже вдруге змінений Кабінет Міністрів. Усе це не пішло на користь державному управлінню, адміністрування «просіло», зокрема й у плані довгострокових програм, які були заплановані. Можливо, офіційно це було проголошено вперше – що економіка незбалансована, державний бюджет має великий дефіцит, є значні заборгованості, які треба ліквідувати. «Коронакриза» вивернула все, оголила ті аспекти, про які громаді раніше не говорили. Український народ, він такий – поки грім не гряне… От ми зараз і хрестимся всі спільно. Можливо, поки вільно себе почували, надто багато було часу на те, щоб розглядати теорії, займатися політикою. Зараз настав час практичних дій.

Складні часи змінили на краще якість комунікацій між центральною владою та самоврядуванням, наголошує Райкович. Зараз тільки з прем’єр-міністром спілкується на селекторних нарадах по два рази на тиждень.

– Ніколи раніше не розмовляв з керівником Офісу президента на селекторі, напряму. Андрій Єрмак дав слово кожному міському голові, питав, чи робочими є стосунки з головами обласних адміністрацій, як лікуємо людей, що є, чого нема, які питання вимагають невідкладного рішення. Я проінформував про те, що ми забезпечили з допомогою міського бюджету, а також про найсерйозніше – підготовку до опалювального сезону, все, що пов’язано з роботою нашого «Теплоенергетика», рахунки якого досі арештовані через газові борги. Буквально через пару годин мені зателефонував перший заступник директора НАК «Нафтогаз України»: давайте звіримо позиції, зробимо все для того, щоби закрити це питання. Підготували роз’яснення з механізмом вирішення, направили документи. Сподіваємося, що це буде вирішено.

Тут фронт

Перший квартал 2020-го місто прожило в штатному режимі, але виклик пролунав уже в березні – з’явилися перші хворі на коронавірус, розпочалися карантинні заходи, надзвичайна ситуація.

– Ще й другий етап медичної реформи, який не відтермінували, який на тлі зміни топ-менеджерів державного рівня ставить багато питань. Як комунікувати, з ким та в який спосіб вирішувати ті чи інші моменти так, щоби не зупинилися всі господарські механізми. Бог нам допоміг, відтермінував у строках епідемію, дав теплу зиму, яку ми прожили без надзвичайних викликів енергетичній системі. Через те, що ми ввели карантин у навчальних закладах ще в грудні, не досягнувши епідеміологічного порогу, ми упередили сезонний сплеск розповсюдження вірусних захворювань і мали запас міцності для зустрічі COVID-19.

На 24 квітня за добу в Кропивницькому додалося 15 хворих, в області – 25, внаслідок масових порушень вимог карантину на Вербну неділю. Перевищила сотню кількість захворілих медпрацівників з міських, обласних та приватних лікарських закладів, розташованих на території міста. Причин Райкович бачить кілька, одна з них – несвоєчасне вжиття профілактичних заходів працівниками та керівництвом окремих лікарень, інша – тест-системи в область були доставлені пізно, до того ж швидкі тести не спрацювали через високий рівень погрішності.

– Ми маємо за 300 випадків захворювання на COVID-19 по області. Основна частина хворих, їхнє утримання та лікування сконцентровані в обласному центрі. Переважне навантаження на Центральній міській лікарні Кропивницького. На стаціонарному лікуванні тут знаходиться до 100 хворих на COVID-19. Тут фронт.

Наразі ЦМЛ має 125 ліжок інфекційного профілю, 12 боксів на 36 ліжкомісць, 6 апаратів штучної вентиляції легень, три з яких закуплені в березні за гроші з міського бюджету.

– Великий плюс, що ми в 2017 році почали робити дитяче інфекційне відділення, фактично у дві черги збудували новий корпус, переоснастили, маємо сучасне боксоване відділення. Проте піку захворювання ще не досягнуто, він попереду. Тому довелося зарезервувати кошти, призупинити освоєння бюджету розвитку. Поки що ми не відчули, як працює реформована друга ланка, як ми будемо в умовах карантину й обмеження планового лікування виплачувати заробітну плату медикам. Долучаємо всі надходження до бюджету, приймаємо всі субвенції, які надала держава, та акумулюємо всі гроші на найголовніше. Якщо, не дай Бог, в нас будуть ще більші сплески, матимемо що перенаправити на лікування. Вже зараз зрозуміло, що для успішної боротьби з коронавірусом можуть знадобитися додаткові обладнані стаціонарні площі. Зараз займаємося передпроєктною підготовкою цієї роботи, найближчим часом дамо громаді реальний план дій.

План дій

Гроші тягне не лише коронавірус – на сесії минулої п’ятниці депутати міськради перерозподілили 5,6 мільйона державної субвенції на інсулін для хворих на цукровий діабет, додали ще 12 мільйонів гривень прямої дотації на медицину з міського бюджету.

– Я хочу, щоб кропивничани зрозуміли: ми не відмовилися від розвитку, ми його не згорнули, усі заплановані програми не закриті. Якщо фінансовий баланс у другому кварталі дозволить нам у повній мірі забезпечити медицину та приступити до будівництва, капітальних і поточних ремонтів, ми обов’язково будемо це робити. Але головний акцент вже від сьогодні буде на теплозабезпеченні. Через п’ять місяців треба знову розпочинати опалювальний сезон. Є й інші виклики. Травень буде складним. Держава дала підприємцям багато пільг – відтермінувала плату на землю, сплату єдиного податку. А це основ­ні артерії наповнення міського бюджету. Цей вплив ми відчуємо в травні, побачимо реальну картину, скільки ми втратили.

Платежі поки лише відтермінували, це не подарунок – за планом, коли закінчиться карантин та надзвичайна ситуація, бізнес повинен буде заплатити.

– Економимо, чекаємо, поки знову підуть гроші. У травні будемо вже бачити й реальні можливості державного бюджету. Поки держава звернулася до місцевого самоврядування – спільно врегулювати проблему COVID-19, долучити можливості місцевих бюджетів до найголовнішого. Ми виплатили майже 17 мільйонів на початок квітня – це зарплата медикам і доплата у 300%, гарантовані державою. Тому ми не мали в медійному, соціальному просторі протестних настроїв, акцій з боку медиків. На кінець квітня ми також прийняли базові рішення по коригуванню бюджету і забезпечуємо нашим медикам зарплату з доплатою без затримок.

Ці кошти зобов’язаний профінансувати державний бюджет, наголошує міський голова. Власних грошей на стовідсоткове утримання медиків Кропивницькому вистачить до кінця року, тільки якщо повністю згорнути всі інші витрати.

– Але нам дають іншу інформацію, інші гарантії. Прем’єр-міністр і Офіс президента говорять про те, що найближчим часом державні гроші надійдуть на території та будуть розподілені для забезпечення державних гарантій.

Тому в мерії розраховують в кінці червня відкрити для містян новий ЦНАП на Паученка, де планують надавати більше 350 послуг, завершення чекає капремонт Полтавської від Васнєцова до Дружби народів вартістю в 40 мільйонів, спроєктована низка поточних ремонтів. Придбані ще п’ять нових автобусів, які незабаром поповнять «Електротранс» та збільшать можливості перевезень в умовах карантину. Продовжується заміна ліхтарів вуличного освітлення на енергоощадні, забезпечені виплати ліквідаторам аварії на ЧАЕС, ветеранам Другої світової, учасникам АТО/ООС у рамках місцевих програм.

– Сьогодні ми не перевитрачаємо бюджет, ми складаємо кожну гривню в резерв, – каже Андрій Райкович. – Так, хочеться і тротуари, і дороги, і лавочки, і покрівлі, і площу з фонтанами. Але треба потерпіти до закінчення карантину та режиму надзвичайної ситуації.