П’ятдесятирічний ювілей «Вересневих самоцвітів» хочуть відзначити на державному рівні

Перегляди: 3375

П'ятдесятиріччя з дня заснування Всеукраїнського свята театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» хочуть відзначити на державному рівні.

Проєкт відповідної постанови оприлюднили на сайті ВРУ, повідомляє CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Верховна Рада України 3 грудня 2019 року прийняла Постанову «Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2020 році». Разом з тим, до переліку пам’ятних дат і ювілеїв, які будуть відзначатися у 2020 році, не увійшла така визначна подія, як 50-річчя з дня заснування Всеукраїнського свята театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти», — йдеться у тексті постанови.

Автори проєкту зазначають: всеукраїнське свято театрального мистецтва “Вересневі самоцвіти” було започатковано у 1970 році, під час святкування 125-річчя від дня народження Івана Карповича Тобілевича (Карпенко-Карого), за участі найвидатніших сучасних українських письменників та діячів театру. З 1990 року це свято стало всеукраїнським, воно щорічно проводиться на території заповідника-музею І.К. Тобілевича (Карпенка-Карого) «Хутір Надія».

Він, у свою чергу, є однією з найвизначніших історико-культурних пам’яток України та своєрідною «театральною Меккою», на території якого Іван Тобілевич (Карпенко-Карий) написав одинадцять творів, серед яких: «Сто тисяч», «Хазяїн», «Сава Чалий». До заповідника-музею традиційно приїжджають діячі театру, письменники та тисячі прихильників театрального мистецтва, аби віддати данину пам’яті видатному українському драматургу.

З огляду на викладене, а також ураховуючи, що Переліком пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році вже передбачено святкування 175-ої річниці від дня народження Івана Карповича Тобілевича (Карпенко-Карого), 50-річчя з дня заснування Всеукраїнського свята театрального мистецтва “Вересневі самоцвіти” пропонується включити до зазначеного додатку до Постанови «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році», — резюмують автори проєкту.