Чи залишиться Андрій Балонь без роботи?

Перегляди: 4411

Ще в середині квітня уряд переказав кошти для виплати надбавок медикам, які протидіють COVID-19. Проте в окремих регіонах вони виплачені не були.

Таку заяву вчора зробив президент України Володимир Зеленський, інформує CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Глава держави доручив головам облдержадміністрацій у найближчі дні повністю погасити заборгованість перед лікарями. Тим, хто не впорається, загрожують позбавлення зарплати і навіть посади. Чи ризикує кріслом очільник області Андрій Балонь?

Насправді питання не в чиновнику, а в людях. Особливо з урахуванням того, що серед усіх областей України саме Кіровоградщина «відзначилася» найбільшою кількістю постраждалих від коронавірусу медичних працівників. Проте вони все одно працюють, ризикуючи власним здоров'ям.

На Кіровоградщині спочатку в якості госпітальних баз для лікування хворих на коронавірус визначили обласну і центральну міську лікарні Кропивницького. Потім до них додали Олександрійську міську центральну лікарню, Маловисківську та Добровеличківську ЦРЛ.

Ми спробували з’ясувати, чи прийшли кошти, які люди заробили ще у березні, на їхні рахунки.

У Малій Висці ні. За словами головлікаря ЦРЛ Костянтина Чупрія, в них хворих на COVID-19 ще не лікували, тож і доплат не було.

«Ми, слава Богу, зробили все, і населення зробило все, і влада, щоб не допустити захворювань», – прокоментував Костянтин Чупрій.

В той же час для головного лікаря Добровеличківської центральної райлікарні Петра Гинькута інформація про те, що гроші в область надійшли, стала сюрпризом.

На подібне питання керівниця обласної лікарні Лариса Андрєєва відповіла лише, що лікарня за березень отримала кошти, які були контрактовані НСЗУ на надання послуг в рамках другого етапу реформи.

«Усі питання – до директора департаменту. Я нічого відповісти не можу», – додала головна лікарка.

На жаль, зв’язатися з директором департаменту охорони здоров’я ОДА Олегом Рибальченком нам не вдалося, як і з його заступницею.

Тоді ми звернулися до пана Олександра Артюха, який очолює центральну міську лікарню Кропивницького. Він пояснив, що зайнятий лікуванням людей і порадив звернутися до управління охорони здоров’я.

Там нам дали наступну відповідь: за березень 94 медичні працівники центральної лікарні за роботу з хворими на COVID-19 отримали доплату у розмірі 300% від посадового окладу на загальну суму 1 млн. 133 тисячі гривень: 165 тисяч – бюджету міста і майже 968 тисяч субвенції з держбюджету.

Як пояснила начальниця міського управління охорони здоров’я Оксана Макарук, кошти за березень надходили з держбюджету. За квітень їх вже на розрахункові рахунки лікарень, згідно з постановою уряду, направлятиме НСЗУ у відповідності до пакетів послуг, які надаватимуться по COVID-19.

«Поки що ці договори з закладами не підписані», – додала Оксана Макарук.

Але квітень вже закінчився і поки договорів немає, міська влада вирішила підтримати медичних працівників. Крім того, поки не надійшла зарплата за квітень з міського бюджету на доплату 134 працівникам, що забезпечують лікування хворих на коронавірус, виплатили винагороду на загальну суму 1 млн. 644 тисячі гривень.

Ми попросили пояснити ситуацію, що склалася в області, у пресслужбі облдержадміністрації. Нам обіцяли надати інформацію, тож чекатимемо.