Такої кількості лебедів на Інгулі в Кропивницькому ще не бачили. Це пов’язують з карантином (ФОТО)

Перегляди: 3001

Близько сотні лебедів-шипунів осіли на Інгулі у Кропивницькому. За словами місцевих жителів, такої кількості водоплавних тут ще не бачили. На думку орнітологів, птахи гніздяться у густозаселеному мікрорайоні через карантин. Адже тепер тут тихо і малолюдно.

Орнітолог Станіславас Гужявічус каже, що зазвичай лебеді не збиваються у зграї більше 50 особин. Така їх кількість – дивина.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Як говорять люди, які живуть вздовж Інгулу, ніколи ще стільки птахів не бачили. Тому що, навіть виходячи з літератури, лебеді ніколи не збираються в зграї більше 50 особин. Цієї весни там нарахували близько ста птахів в одній зграї, і це дуже незвичайно. Більшість це пов’язує саме з карантином через те, що менше людей відпочиває, менше галасу, менше музики, а Інгул - річка досить велика, там є багато заростів комишу, де птахи можуть розмножуватися і де вони себе вільно почувають, - розповідає Станіславас Гужявічус.

Інгул на Балашівці птахи обрали для шлюбних ігор.

- З кінця березня в лебедів триває шлюбний період. Спочатку йде токування – вони злітаються, прилітають батьки-лебеді зі своїм молодняком. Птахи розбиваються на нові пари, або старі пари вже шукають собі місце для гніздування, в них ідуть шлюбні ігри, після чого вони будують гнізда і відкладають яйця. Зазвичай самка лебедя відкладає вісім - дев’ять яєць, - каже орнітолог.

Однак на все літо вся зграя тут не залишиться:

- Ми не можемо чекати, що птахи тут лишаться на все літо, на весь сезон розмноження. Через те, що лебеді досить агресивні до інших видів птахів і до захисту своєї території. Якщо вони будуватимуть гнізда занадто близько одне до одного, то вони будуть конфліктувати. У результаті одна пара покине гніздо, а інша пара чуже гніздо зруйнує. Відразу після шлюбного періоду в них починаються війни за територію. Найсильніші, можливо, тут залишаться і побудують свої гнізда, інші ж розлетяться по найближчих водоймах і будуватимуть гнізда вже там.

Менше галасувати варто кропивничанам, аби лебеді прилетіли сюди і наступної весни.

- Треба бути тихішими і уважнішими до нашої природи. Ці птахи доволі чутливі до галасу, і вони не люблять шуму. Зараз, в принципі, люди не несуть ніякої загрози лебедям. У птахів вже популяція наразі досить велика. Із 60 років на них заборонене полювання і вони занесені до Червоної книги України. Просто не треба втручатися у їхнє життя, - додає орнітолог, а ще, застерігає, не можна спалювати очерет, де птахи гніздяться. - Очерет дуже добре горить, і є повно нерозумних людей, які його підпалюють. І на Балашівці була пожежа, де загинуло дуже багато качок, були розорені їхні гнізда і погоріли яйця птахів.

[gallery link="none" td_select_gallery_slide="slide" td_gallery_title_input="Фотогалерея" ids="67484,67485,67486,67487,67488,67489,67490,67491,67492"]

Кропивничанин Олексій живе неподалік Інгулу. За гарної погоди разом із дружиною приходять сюди відпочивати.

- Тут неподалік місце для купання є, тож купаємося, рибалимо. Якщо погода гарна – влаштовуємо фотосесію, - розповідає він.

Не більше десятка лебедів спостерігав тут кропивничанин у минулі роки. Таку кількість водоплавних побачив вперше:

- І раніше лебеді сюди прилітали. Але цього року я помітив, що їх стало більше, ніж зазвичай. Цікаво за ними спостерігати, особливо зараз, коли люди практично ніде не бувають і нічого особливого не бачать. Ми намагалися їх підгодовувати, але вони ближче ніж на 50 метрів не підпливають.

Зараз шлюбний період у лебедів добігає кінця. Більшість представників зграї розлітається. Птахи шукають місця, де зможуть у затишку облаштувати гнізда і прогодуватися.

Тож нині на Інгулі можна спостерігати найсильніші пари і молодняк. Молодняк зазвичай сірого кольору. До чотирьох років лебеді не розмножуються, тому молоді птахи можуть тут затриматися до середини літа.