Хореографія в умовах карантину: як кропивницький «Світанок» об’єднав дітей з усієї країни

Перегляди: 2122

«Карантин - не привід лінуватися. Навпаки - це чудова можливість здобути нові знання та вміння», – вважає художній керівник народного хореографічного ансамблю «Світанок» Максим Печененко. Він розповів CBN, як і над чим колектив працює у період карантинних обмежень.

Хореографічний ансамбль «Світанок», який заснували у 2004 році на базі НВО №25 у Кропивницькому, славиться своїми яскравими, неординарними виступами, новаторською хореографією. Сьогодні колектив нараховує близько 170 учасників віком від п’яти до 25 років.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Художній керівник «Світанку» – член національної хореографічної спілки України Максим Печененко. Його дружина Світлана Печененко – головний балетмейстер та викладач класичного танцю. Зі «світанчатами» також працюють хореограф Діана Чередник, викладач-хореограф підготовчих груп колективу Олена Рій, акомпаніатор Анатолій Савсюк, костюмери Діана Чередник та Катерина Новіченко.

Головною метою у колективі вважають збереження кращих зразків народного танцю, розвиток і примноження саме народних постановок.

- Коли почався карантин, ми не вірили, що він затягнеться так надовго, тому перших два тижні дали дітям відпочити. Таке рішення прийняли також у зв’язку з тим, що незадовго до початку карантину ми провели масштабний майстер-клас. До нас з’їхалися педагоги-хореографи з усієї Кіровоградської області. Ми представили дітей різного віку з першого класу до основного, показали уроки класичного, народного та сценічного танцю, святковий концерт, присвячений святу восьмого березня. Після чого відпустили дітей на так звані канікули. Але вже на початку карантину зрозуміли, що треба щось вигадувати, щоб дітям було цікавіше, – розповідає Максим Печененко.

Він додає, що як керівник виступає категорично проти онлайн-уроків з хореографії, тому що вважає їх недоцільними.

- Хореографія – це мистецтво, але й спорт. І тому кожен рух має контролюватися педагогом. А по скайпу чи зуму це практично нереально, можна лише поглибити помилки і неправильні рухи. Тому ми вирішили піти трохи іншим шляхом, – говорить художній керівник.

Перший проект, який започаткував колектив ансамблю – це «Ранок зі "Світанком"» та #tea_dance_time, метою якого є збереження гарної фізичної форми та спілкування вихованців колективу між собою.

«Ранок зі "Світанком"» – ранкові зустрічі перед початком навчального процесу. Кожного ранку, в будні й вихідні, діти всього колективу, а від 20 квітня - і всієї країни, зустрічаються на спеціально розробленій платформі, виконують ранкову зарядку, в процесі переглядають фрагменти виступів ансамблю «Світанок» за різні роки.

- Фішкою проекту є те, що самі зарядки готують вихованці основного складу, вони навчаються не тільки виконувати, але і режисувати, знімати, озвучувати, монтувати і презентувати себе на велику аудиторію, – розповідає Максим Печененко.

Кожної п’ятниці на офіційних сторінках колективу в соціальних мережах Facebook та Instagram проходить голосування, за результатами якого визначають найкращого ранкового тренера тижня. Дитина, яка підготувала кращу зарядку тижня, отримує подарунок від колективу, а діти мають змогу отримати зарядку від переможця повторно, у вихідні дні.

#tea_dance_time – другий проект від «Світанку», який створений з метою спілкування дітей зі їхніми кумирами – професійними артистами провідних хореографічних колективів світу. Раз на тиждень діти з усієї країни зустрічаються в онлайн-залі «Світанку» і за чашкою чаю у невимушеній обстановці можуть поставити будь-яке запитання, продемонструвати свої можливості, отримати поради від заслужених артистів України тощо.

- Головною метою для себе бачимо те, щоб показати дітям, що будь-який артист професійного колективу - це перш за все людина, і вона не народжена солістом ансамблю імені Павла Вірського, хору Вірьовки або ансамблю танцю Ігоря Моісеєва. Людина, яка багато над собою працювала, щоб досягти успіху і поставленої мети. Для мене як для керівника колективу дуже важлива мотивація дітей. Щоб вони розуміли, що народний танець сьогодні може бути сучасним і модним, – говорить керівник ансамблю.

Але й на цьому креативні учасники колективу не зупинилися і від початку травня запустили ще один проект – fit_svit_tanok – фітнес для батьків вихованців «Світанку», випускників і усіх друзів ансамблю, які хочуть підтримувати гарну фізичну форму.

Тренування проходять тричі на тиждень. Нещодавно до кропивницьких хореографів долучилася сертифікована фітнес-тренерка з 15-річним стажем Ірина Тітова, яка працює онлайн з Шарм Ель Шейху.

- Фішка цього проекту в тому, що ми не просто виконуємо якісь стандартні вправи й займаємося одним і тим самим, – пояснює Максим Печененко. - У нас є обов’язковою комунікація з учасниками. Перед початком тренування тренер спілкується з групою, дає свої поради тощо. Після тренування знову зворотній зв'язок – учасники діляться враженнями, розповідають, чи сподобалося заняття, чого їм вистачило або не вистачило, над чим би хотіли ще попрацювати. Кожне нове тренування ми створюємо з урахування усіх побажань відвідувачів нашої кімнати fit_svit_tanok».

- Однозначно, карантин змінив життя колективу. Звичайно, нашим вихованцям було б краще займатися, як і раніше, бачити одне одного, спілкуватися, їздити на фестивалі, отримувати нові враження, знання, нагороди. Сьогоднішня ситуація диктує нам нові умови, і ми намагаємося знаходити в карантині свої плюси. Але маємо надію, що скоро зможемо зустрітися у нашому залі, – резюмує художній керівник «Світанку».