У Кропивницькому фахівці розповіли про місто до і після карантину

Перегляди: 1078

Карантин зробив кропивничан більш свідомими та став причиною збільшення кількості розлучень.

Про ці та інші проблеми, які торкнулися містян під час карантину, говорили експерти в рамках онлайн-брифінгу, інформує CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами місцевого психолога Ганни Колєвої, карантин, який торкнувся не лише однієї країни, а й усього світу, впливає на психологічний та емоційний стан людини. Для сімейних пар карантин став певним випробуванням і для деяких родин цей час дав можливість зрозуміти важливі речі.

«Говорять про тенденцію щодо збільшення розлучень. Це так і є, тому що багато людей зрозуміли, що поряд не ті люди або не той час. Можна дивитися на цю ситуацію з двох боків: погано, що є ці розлучення, а з іншого боку, добре, що ця криза посилила сімейну кризу і люди вирішили проблемну ситуацію і вирішили розлучитися», - зазначила Колєва.

У свою чергу, сімейний лікар Ігор Туровський констатував, що пом’якшення карантину дещо послабило відповідальність містян за своє здоров’я – багато хто вже ходить без масок.

«Я дивлюся і бачу, що люди дуже швидко починають розслаблятися. Через три місяці літо мине, і нас очікують сезонні респіраторні захворювання, коронавірус нікуди не дінеться, - сказав Туровський. - На жаль, медицина в країні була не готовою до боротьби з вірусом. Я думаю, тепер буде глобальне переосмислення держави щодо медицини».

Підприємець Рафаель Санасарян зазначив, що представникам малого бізнесу карантин приніс збитки, і навіть його пом’якшення ситуацію не покращило.

«Лякає більше падіння середнього чеку. Ця цифра зараз склала 800 гривень. Такого падіння у нас не було ніколи. Тобто в середньому 75% покупок складає до 1000 гривень. Ми очікували цей показник у липні, але не зараз», - зазначив Санасарян.

Крім цього, політолог Руслан Стадніченко та соціолог Едуард Клюєнко розповіли про результати соціологічного опитування, яке проводилося фактично напередодні карантину. Фахівці опитали 1200 кропивничан та з’ясовували, які проблеми найбільше турбують жителів міста. Як виявилося, найбільше - 48% - людей нарікають на поганий стан доріг, 35,5% - погані тротуари, третя проблема - 28,4%, на яку звертають увагу кропивничани - занедбаність центральної набережної міста.

Крім цього, фахівці визначали і політичні настрої містян. Зокрема, щодо симпатій кропивничан до місцевих та всеукраїнських партій. У результаті 32,1% містян віддали б перевагу на місцевих виборах місцевій партії, 26,8% - загальноукраїнській. 41% кропивничан зазначив, що їм важко відповісти на це питання.

Також респондентів запитували про те, за яку партію вони голосували, якби вибори до міської ради відбувалися найближчої неділі. «На перше місце у нас би вийшла партія, яку ми умовно назвали партією "Перспектива міста. Артем Стрижаков" - 33,5% , на другому місці партія "Слуга народу" –16,7%, третє місце - ВО "Батьківщина" - 15%. Такі цікаві дані ми отримали. Громадська організація отримала щонайменше вдвічі більше, ніж загальноукраїнські політичні сили», - резюмував Едуард Клюєнко.