Кропивницька журналістка розповіла, як переборола коронавірус

Перегляди: 6307

Карантин в Україні пом'якшуватимуть у чотири етапи - 22 травня, 1-го, 10-го і 21 червня, заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. З моменту введення в Україні карантинних заходів виявили 18 876 випадків захворювання, на Кіровоградщині – 445. Одужали 326 наших земляків, і серед них - журналістка CBN Валентина Шаповал.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами дівчини, на коронавірус перехворіла вся сім’я, а процес одужання, тестування та отримування результатів зайняв п’ять тижнів.

- Хто захворів першим?

- Тато. 16 квітня він поскаржився на погане самопочуття. В нього підвищилася температура та з’явився кашель. Ми відразу зателефонували сімейному лікарю. Вона вислухала, діагноз не ставила, призначила ліки і сказала, щоб прийшов на прийом.

Наступного вечора температура почала підвищуватися у мами, а на Великдень захворіла і я. Температура була 37 градусів, дуже сильно боліла голова, батьки казали, що не відчувають запахи, а мені було так погано, що я не могла навіть усвідомити, що саме відчуваю.

- Як лікувались?

- Лікарка призначила аміксин (для профілактики і лікування грипу та ГРВІ), алерон (антигістамінний засіб), деквадол (для місцевого лікування при гострих запальних захворюваннях ротової порожнини та горла), сироп Гербіон (для лікування сухого кашлю), мазь, що зігріває, «Доктор Мом».

- До лікаря відправилися всією сім’єю?

- Так. У вівторок ми пішли в поліклініку.

- Тобто через шість днів з початку захворювання?

- Так. На той час у мене залишився лише мокрий кашель. Лікарка подивилась нам горло, прослухала легені, поміряла температуру і поставила діагнози: татові - бронхіт, мені та мамі – ГРВІ. Призначила до кінця тижня допити ліки. А мені призначила ще одні ліки від кашлю.

Наступного дня я теж прийшла на прийом, бо хотіла зробити тест на коронавірус. Але лікарка вважала, що в мене звичайна ГРВІ. Вона пояснила, що тестів замало, а людей, у яких серйозна підозра на корона вірус, - багато, і порадила звернутися в приватну клініку. Я вирішила зробити тест за власний кошт. В той же день я пішла в «Ацинус».

- Що робили там?

- Мене подивився лікар, призначили комп'ютерну томографію легень та зробили ПЛР-тест. Наступного дня я вже мала результати – легені були чисті. Тест у лабораторію відправили лише через два дні й сказали, що зателефонують, якщо результат буде позитивним. Увесь тиждень ми сиділи вдома.

- Коли зателефонували?

- Наступного вівторка і сказали, що в мене позитивний результат. Ми відразу повідомили свого сімейного лікаря. Вона розпитала про симптоми. На той час лише в мене залишився кашель. Ми всі полоскали горло фурациліном і промивали ніс соляним розчином. Лікарка сказала, що у п’ятницю до нас приїдуть взяти аналізи на коронавірус. Приїхали у вівторок і в усіх взяли мазки з рота.

- Коли отримали результат?

- Наступного тижня. Зателефонувала лікарка і сказала, що в нас негативні результати, але через те, що за документами Covid-19 спочатку виявили в мене, ПЛР-тест мені зробили знову через декілька днів. Результат я отримала в п’ятницю, що минула.

- Коли ви зверталися до лікарки, вона щось роз’яснювала про хворобу, як себе поводити?

- Ні, просто казала, щоб ми не панікували. Я, завдяки власному фаху, знала про вірус, куди звертатися, як себе поводити. Була легка тривога, але я тримала себе в руках. По суті, ми все вже пройшли, перехворіли в легкій формі, і нам залишилося лише чекати результатів.

- Як, на твою думку, спрацювала наша система охорони здоров’я?

- Я б не сказала, що дуже якісно. Треба було наполягати, щоб отримати послугу. Тобто, якщо сам не будеш діяти, ніхто тобі нічого не зробить.

Україні пророкують нову хвилю Covid-19 восени. У центральній міській лікарні Кропивницького планують створити сучасне спеціалізоване відділення з апаратурою експертного класу для лікування хворих із вірусним запаленням легень, а в Україні людей із симптомами коронавірусу і контактних осіб - тестувати методом імуно-ферментного аналізу (ІФА) на антитіла до Covid-19. Сподіваємося, що їх вистачить на всіх, хто захоче їх зробити.