У Кропивницькому вуличний художник рятує місто від сірості (ФОТО)

Перегляди: 9628

На витвори мистецтва перетворює недобудови й неохайні паркани художник у Кропивницькому.

Мистецтвом чоловік займається десять років, останні півроку захопився стріт-артом. За цей час створив близько 25 графічних робіт і зупинятися не збирається. Доповнює зображення філософськими фразами. Якісь із них добре компонуються із картинами, інші - відображають його власний світогляд.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Із творцем познайомилася журналістка CBN.

Ось ця картина вуличного художника зображена неподалік місця роботи кропивничанки Ольги. Побачивши її, щоразу посміхається, зізнається дівчина.

- Кожного дня, йдучи на роботу, я бачу цю картину. Звичайно, і цей напис, і це зображення додають оптимізму. Ну, просто одна фраза «сьогодні твій день». Хіба після цього день може починатися погано?! А коли ти бачиш оце слово «посміхнися», то хочеш ти цього, чи не хочеш, поганий в тебе був настрій, чи хороший, посмішка з’являється на обличчі сама собою, - каже Ольга і додає, серед улюблених робіт митця – портрет Скрябіна. - Ця картина дуже красиво, талановито зображена. Вона змушує повернутися до творчості Андрія Кузьми, і тут фраза «робіть цей світ добрішим, от і всьо», вона говорить сама за себе. Бо кожного дня, коли бачиш ці слова, хочеться робити цей світ добрішим, справді.

- Був час, що сидів без діла, тож вирішив помалювати. В мене давно була така ідея – вуличні роботи, але я все ніяк не міг налаштуватися, - так Дмитро пояснює свій порив розмалювати місто. Пізніше захопився стріт-артом і нині всюди бачить підходящі локації. Своєю роботою «намагається врятувати Кропивницький від сірості».

- У місті є старі паркани, які як мінімум потребують реставрації. На них замальовую нецензурні слова, рекламу наркотиків. Гарні чисті паркани я не чіпаю. Але є такі будівлі, стіни й паркани, яким хочеться допомогти, - сміється художник.

- Мистецтво люблю з дитинства, - розповідає Дмитро. - У школі й армії малював стінгазети. Потім вивчився на вчителя образотворчого мистецтва. А вже тепер захопився стріт-артом.

Зображення із закликом лишатися вдома художник створив під час карантину. Пояснює: точно знав, що тут, біля Інгулу, навіть у період карантинних обмежень, збиралися компанії. Тож намагався убезпечити молодь від поширення коронавірусу.

Одну картину художник в середньому створює за день. Локації обирає не випадково. Неподалік спортшколи на іржавих дверях зобразив боксера Василя Ломаченка. А поблизу дитячої поліклініки – портрети класиків української літератури. Картина в арці закликає містян не смітити. Біля річки намалював рибу й човник. Тепер закликає кропивничан допомогти із написом для картини.

- Людей я попросив, аби допомогли мені придумати напис якийсь до цієї роботи. В соцмережі мені вже написали багато варіантів цікавих, але поки руки не дійшли обрати один, - коментує художник.

Втім, деякі містяни вважають, що Дмитрові байдуже, де малювати:

- І сарай треба пофарбувати, і кухню, і там «за туалетом в мене стіна гуляє», і ще там щось у мене. Вони думають, якщо я малюю безкоштовно, то можу і сарай прийти пофарбувати.

Фарбу Дмитро купує за власні кошти, також допомагають друзі та підписники його сторінки у соцмережі. А для того, аби народилася чергова робота, зійтися мають усі зірки, сміється він:

- Потрібні і муза, і погода, і настрій. Хоча буває так, що і в дощ хочеться помалювати. Але фарба під дощем тече, не сохне. В мене багато є ідей щодо малюнків, найбільше зараз захотілося малювати сюжетні картини, які, можливо, будуть зрозумілі не всім. В мене є пара фото цікавих, не моїх, не знаю, чиї вони. Там дві бабусі стоять, говорять між собою. І в них там такі пози цікаві: одна з сумкою стоїть, а на іншу собака плигає. От такі сюжети мені подобаються, і я хотів би їх малювати.

Роботи Дмитра нині можна побачити чи не по всьому місту. Є кілька робіт, які не бачив майже ніхто – їх митець написав у лісосмузі, коли хотів побути на самоті і щоб йому не заважали перехожі.

Таке графіті зберігається близько п’яти років. Інколи картини вуличного художника «домальовують» містяни. Однак тут же стріт-арт власним коштом відновлюють небайдужі.

Прикрашати Кропивницький Дмитро хоче і надалі. А ще мріє попрацювати в стилі стріт-арту в Одесі та Нью-Йорку.

Фотогалерея