Депутати Кіровоградської облради погодили пільгове кредитування здобуття вищої освіти

Перегляди: 1008

Депутати облради затвердили програму «Розвиток людського капіталу Кіровоградської області» на 2021-2024 роки.

Вона передбачає пільгове кредитування здобуття вищої освіти по 50% з обласного і місцевих бюджетів, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Усього на виконання програми до 2024 року спрямують 17 мільйонів 304 тисячі гривень.

Мета програми – створити необхідні умови для формування, розвитку та накопичення людського капіталу області, підвищення якості вищої освіти, забезпечення потреб ринку праці у фахівцях із затребуваних спеціальностей.

«Сьогодні є проблема з забезпеченням кадрами і фахівцями. Серед областей Кіровоградщина у числі з найнижчими значеннями показника інтегрального індексу людського розвитку і займає 22 місце в України. У сільській місцевості не вистачає медиків, педагогів, представників сфери культури. У 2019 році 817 педагогічних працівників пішли з роботи, натомість прийшли лише 73 педпрацівників. Ці цифри говорять про те, що треба дбати про потенціал. Під час розробки програми, брали за приклад сусідню Херсонську область. Механізм пільгового кредитування досить дієвий. За 2021-2024 роки ми плануємо підготувати 158 фахівців і зменшити кадровий дефіцит у сільський місцевості», – начальник управління освіти й науки ОДА Володимир Таборанський.