Віталій Скоцик спрогнозував, чим закінчиться судовий позов Приютівської ОТГ до Кабміну

Перегляди: 1182

Приютівська селищна рада програє у суді позов щодо скасування розпорядження уряду, яким він затвердив новий перспективний план формування територій громад Кіровоградської області і фактично відрізав від ОТГ Ізмайлівський та Головківський старостинські округи.

Таку думку в інтерв’ю телеканалу «Вітер» висловив лідер партії «КРАЇНА» Віталій Скоцик, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Політик зазначив, що будь-яка громада програє подібні суди, тому що в Конституції такої адміністративно-територіальної одиниці не існує.

«Є сільська селищна рада, село, селище, район, районні ради, але громади не існує. Вона там мала бути. Але 31 серпня 2015 року, коли вносили зміни до Конституції (мали скасувати адміністрацій і ввести основу всієї системи – громади), під стінами Верховної Ради сталася трагедія. Була кинута граната, загинули четверо воїнів Національної гвардії, і 141 людина була поранена. Через це змін не відбулося. Тому юридичної основи для формування громад навіть у першій хвилі – з 2014 року до сьогоднішнього дня – немає», - пояснив Віталій Скоцик.

Він додав, що люди, які стали депутатами місцевих рад або службовцями у місцевих радах, можуть залишитися без трудового стажу, адже закон про службу в органах місцевого самоврядування був прийнятий у 2003 році, коли про громади й мови не було.

«Це говорить про те, що з самого початку не було чіткої візії, як провести адміністративно-територіальну реформу», - вважає політик.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN.

Лідер партії «КРАЇНА» переконаний, що влада намагається тишком-нишком знищити місцеве самоврядування.

Поки люди відпочиватимуть у відпустках, Верховна Рада має проголосувати адміністративно-територіальний устрій, затвердити перспективні плани, має прийняти в цілому виборчий кодекс та оголосити початок виборчої кампанії до місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

«Розрахунок такий: поки мало хто розуміє, що відбувається, реакція буде нейтральною. А восени люди вже стоятимуть перед фактом. Тому стратегія провернути тишком таку велику аферу може мати катастрофічні наслідки для всієї нашої країни. Або ж народ побачить, що в нього реально забирають місцеве самоврядування», - заявив Віталій Скоцик.

Політик нагадав, що українському народу президент обіцяв усі ключові питання обговорювати разом на місцевому референдумі чи на загальнонаціональному. Але цього не відбувається.

Бажання кількох політичних сил розписати між собою країну, прийняття серйозних законів без консультації з людьми - «дуже поганий жарт з українським народом», переконаний лідер партії «КРАЇНА».