В Україні замість земельної реформи - її підміна, - Віталій Скоцик

Перегляди: 1619

«Ми отримали підміну земельної реформи, а не земельну реформу», - заявив в інтерв’ю телеканалу «Вітер» лідер партії «КРАЇНА» Віталій Скоцик, передає кореспондент CBN.

За словами Скоцика, земельна реформа в Україні і, наприклад, у Польщі – це абсолютно різні речі.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Найбільше підприємство у Польщі має 14 тисяч гектарів. По нашому закону, громадянин може купити 10 тисяч гектарів. Разом з тим, уявіть собі ситуацію: якийсь хлопець, у якого багато грошей, хоче купити не 10 тисяч, а 200. Він набирає 20 людей, надає їм офіційну позику, щоб було зрозуміло, звідки прийшли гроші, і ці 200 тисяч гектарів фактично попадають в одні руки. Скажіть мені, це земельна реформа? Звичайно ні. Ми, українці, зрозуміли, що це афера», - заявив Віталій Скоцик.

На його думку, якщо до 1 липня 2021 року відбудуться позачергові вибори в парламент, є реальний шанс відіграти ситуацію назад.

«Якщо ж виборів не буде, ми наступаємо на дуже фундаментальні граблі, і те, що відбувалося в Україні з мовою, релігією, війною, може виявитися набагато легшим, ніж те, куди ми заходимо з отакими необдуманими змінами, починаючи з цього року», - висловився політик.

Віталій Скоцик впевнений, що ситуація з Covid-19 не вплине на місцеві вибори.

«За період карантину в світі було проведено 11 виборів. В липні ми будемо бачити правила», - зазначив голова партії «КРАЇНА».

Він пояснив, що на відміну від парламентських виборів специфіка місцевих у тому, що депутатів має право висувати лише регіональна організація. Тому треба швидко структуруватися. Адже якщо парламент змінить виборчий кодекс і планка кількості виборців опуститься нижче 15 тисяч, фактично не залишиться пропорційної системи.

«Якщо ви не маєте регіональної організації, ви не зможете попасти до місцевих органів влади. В певних регіонах є сильні місцеві партії. Аби не пустити їх на вибори, у тих, хто бажає змінити виборчий кодекс, є ідея, щоб така партія висувала в загальнонаціональному масштабі не менше двох третин кандидатів у депутати до обласних рад. Тільки тоді вони будуть допущені до виборів, – розповів політик. - Якщо люди не зрозуміють, що вони повинні структуруватися, що в них повинні бути місцеві організації по всій країні, то ми реально приходимо до ситуації, коли на місцевих виборах буде чотири гравці».

«Хто встигне адаптуватися до нових правил, візьме участь у виборів, хто не встигне – ні. Питання тільки в тому, чи це будуть вибори лише до місцевих органів влади, чи разом з ними до позачергових парламентських, чи ситуація буде настільки непрогнозована, що в ній можуть бути президентські. Я не є прихильником того, щоб розганяти уряд чи парламент, але це повинні бути якісні уряди і якісні парламенти», - резюмував лідер партії «КРАЇНА» Віталій Скоцик.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN.