Кропивничан закликають підтримати петицію проти безглуздого скошування трави

Перегляди: 3749

На сайті місцевих петицій з’явилося звернення кропивничанки Наталії Степаненко, яка закликає зупинити масштабне скошування трави, передає кореспондент CBN.

«Вже не перше літо ми бачимо одну й ту саму картину - ще до кінця червня двори нашого міста та газони перетворюються на випалену сонцем коричневу пустелю. Це відбувається через безглузде скошування трави, яке проводять комунальні служби без подальшого догляду за ним (полив, підсіювання тощо)», - зазначає Наталія Степаненко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Вона наголосила, що високі шкідливі бур’яни потрібно скошувати, але газонні злакові трави - кульбаба, спориш, конюшина - не несуть ніякої шкоди. Натомість утворюють затишний зелений покрив і захищають землю від випаровування.

За її словами, два квадратні метри трави дають стільки ж кисню, скільки крона одного дерева. Крім того, вона вбирає пилюку, утримує вологу в ґрунті, зменшує поширення амброзії. На ділянках, де викосили і знищили газонну траву, тут же проростає амброзія. І навпаки: якщо трав’яний покрив здоровий і щільний, амброзія там не зможе прорости.

«Ми просимо зупинити масштабне скошування трави - щоб дати можливість зеленому покрову відновитися.

Зауважимо, що у 2020 році після майже безсніжної зими в Україні зафіксували найнижчий за 100 років рівень води в річках, і це веде до масової загибелі рослин», - йдеться у петиції.

Кропивничанка приводить приклади, як роблять в інших країнах.

Щоб хоч якось адаптуватися до наслідків посухи, у Польщі, Германії та Австрії, відмовляються від скошування трави. Наприклад, у Познані збереження трави ініціювали самі жителі, зібравши у стислі терміни понад 700 підписів під відповідною петицією. У Любліні програма «Тут косимо траву рідше» діє вже три роки. Цьогоріч до неї додадуть ще 23 локації загальною площею більше 14 гектарів.

«Просимо всіх небайдужих до власного здоров’я і здоров’я своїх дітей підтримати нашу ініціативу і відмовитися від бездумного скошування трави, давши можливість трав'яним насадженням відновитися природнім шляхом, зберегти травʼяний покрив там, де це можливо, і направити зусилля ЖЕО та комунальників на скошування лише карантинних рослин та бурʼянів, а не на знищення корисного різнотрав’я», - закликала кропивничанка.

Збір підписів триватиме 45 днів.