Балоню оголосили про підозру: вилучили майже 14 млн готівки

Перегляди: 10981

Голові Кіровоградської облдержадміністрації Андрію Балоню та керівнику патронатної служби Сергію Шевченку НАБУ оголосило про підозру в отриманні неправомірної вигоди за ч.4 ст. 368 КК України. Йдеться про понад 4,5 млн грн, 320 тис. дол. США, 24 тис. євро.

Про це повідомляє НАБУ.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як встановило слідство, навесні 2020 року у голови ОДА виник злочинний умисел із отримання неправомірної вигоди від керівника головного управління одного з органів виконавчої влади в області. Посадовець не хотів напряму вчиняти ці дії, тож для реалізації задуму залучив пособника - керівника одного з підрозділів цієї ж ОДА. І вже той, за його вказівкою, озвучив вимогу: 110 тис. грн неправомірної вигоди щомісяця, інакше чиновник зіткнеться з перешкодами у своїй діяльності, зокрема, ініціюванням питання щодо відповідності займаній посаді.

Згодом, підозрювані свої вимоги збільшили, зажадавши отримувати щомісяця 15% від офіційного обороту держструктур, що перебували у підпорядкуванні головного управління органу виконавчої влади. З огляду на показники попередніх періодів, йшлося про суму близько 1,8 млн грн.

За умовами «угоди», кошти мали передавати траншами. Перший – у 100 тис. грн — передано на початку червня, що задокументовано в межах досудового розслідування. Після отримання другого траншу у 250 тис. грн голову та посадовця ОДА викрили та затримали в ході спільної операції НАБУ, САП, ГУ БКОЗ та УСБУ.

У ході подальших слідчих дій за місцем роботи та проживання підозрюваних вилучені великі обсяги готівки, походження якої наразі невідоме.

Вирішується питання про накладення арешту на ці кошти.