Мер Кропивницького Андрій Райкович: «Я своє відбоявся»

Перегляди: 2169

Сергій Полулях, «Україна-Центр»

Карантинні обмеження торкнулися і традиційних прес-конференцій у міській раді Кропивницького. І тільки 30 червня відродився, так би мовити, повномасштабний формат спілкування зі ЗМІ мера міста Андрія Райковіча, правда, зустріч пройшла не в прес-центрі, а біля пам'ятника Пашутіну.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Напевно, в цьому криються свій сенс і підтекст, а можливо, і зародження традиції, коли чинний міський голова робить важливі політичні заяви біля пам'ятника одному з найуспішніших мерів в історії міста. Але почав Андрій Райкович не з політики, а з коронавірусу, який змусив не тільки переглянути бюджетні пріоритети, а й змістити акценти діяльності міських служб. На сьогоднішній день в місті на боротьбу з хворобою вже витрачено близько 50 мільйонів гривень, але це не межа, тому що треба чекати другої хвилі інфікування. Зараз на лікуванні в лікарнях перебувають 38 жителів міста, а максимальна кількість хворих становила 101 особу, що менше половини наявних потужностей медичних установ, на яких лікарі мають можливості забезпечити повноцінне лікування. На жаль, за час епідемії цифра хворих жодного разу не опускалася до нульової позначки, тим не менш, не Ковідом єдиним живе і повинне жити місто.

Андрій Райкович сказав, що хоча економічна ситуація і вимагає послаблення обмежень, але карантинних заходів ніхто не скасовував, і він буде наполягати на їх виконанні, особливо на ринках і в транспорті, аж до вилучення ліцензій у маршрутників. Проте міська влада пішла на повернення пільгового проїзду в комунальному транспорті для пенсіонерів за віком, але тільки в строго регламентований час доби, з 9:00 до 15:00.

Коронавірус змусив переглянути структуру лікувальних установ міста на користь створення спеціального комунального діагностичного центру для роботи з легеневими захворюваннями. З цією метою проводиться реконструкція колишньої шахтарської лікарні, і, хоча на медичні проекти відволікається багато коштів, місто не може відмовитися від реалізації важливих інфраструктурних напрямків. У планах - реанімація Балашівської промзони, капітальні ремонти вулиць північно-західної частини міста, що дозволить систематизувати як пасажирські, так і вантажні перевезення. Не залишиться без уваги і естетична складова життя Кропивницького, для цього треба впритул зайнятися реконструкцією набережної і площ у центрі міста.

Торкнувся мер і найгучнішого політичного проекту - створення нової політичної партії «Пропозиція», в презентації якої він брав активну участь, іншими словами, є одним з батьків-засновників нової всеукраїнської політичної сили. Він розповів журналістам, що створення такої партії, яку ще називають партією мерів, стало потребою територіальних громад, тому що їхні інтереси необхідно захищати на найвищому політичному рівні, в його програмному або прагматичному, але не ідеологічному сегменті.

Умовно кажучи, саме мери готові запропонувати владі порядок співпраці, який зробить успішними громади і зміцнить основи державності в цілому, захистить демократичні перетворення. Величезний пласт питань життєдіяльності територіальних громад насправді залежить від їх регулювання на законодавчому рівні, де вплив з місць практично не відчувається. Якщо коротко, то мери пропонують якщо не повернути владу місцевим радам, то зробити їх повноправними учасниками розробки правил.

Можна сказати, що в заяві нової партії є гарний програмний початок, але в умовах української політики спроба заявити про свою політичну незалежність від режимного курсу пов'язана з ризиками. «УЦ» прямо запитала мера, чи не боїться він опинитися в чорному списку, як це вже траплялося:

– Ви знаєте, я вже відбоявся своє, і якби я боявся, то не було б того, що ми маємо в місті. Якщо мова йде про мою роботу в економіці, то я працював і робітником, і майстром, і керівником Долинського комбінату хлібопродуктів, і мав честь долучитися до керівництва підприємством м’ясопереробної галузі і в Кропивницькому, з підприємства, де було 250 робітників, зробив економічне й технологічно досконале, з 1700 працівниками. Це легальний сегмент економіки, стабільна заробітна плата, соціальний пакет, це добро для громади, добро для людей. Боятися, що будуть переслідування? Ви бачите приклади і в минулому, і ті, які відбулися на минулому тижні, якраз говорять про те, що позиція повинна бути твердою, стійкою, і не треба боятися. Разом ми дуже велика сила.

Як партія самодостатніх людей навіть у фінансових і кадрових питаннях вона розраховує тільки на власні сили, хоча не виключає участі професіоналів з боку, які пройшли перевірку часом.