У Кропивницькому відкрилася виставка до Дня фотографа (ФОТО)

Перегляди: 1570

В художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна  відкрилася виставка «Музейна колекція фотоапаратів як історія світлопису людства», передає CBN.

Вона присвячена Дню фотографа, який в Україні святкується 12 липня.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як розповіла директорка музею Віта Чернова, експозицію складає колекція фотоапаратів з фондового зібрання, яка налічує понад тридцять знімальних камер.

На ній можна побачити і потримати в руках фотоапарат «ФЕД», серійний випуск якого розпочався ще в 1934 році Харьківськими виробничими майстернями Першої трудової колони ім. Фелікса Дзержинського, звідси й назва. Представлені фотокамери Київського заводу «Арсенал» - далекомірний «Київ», середньоформатний дзеркальний «Салют» та малоформатний «Київ-10», який, до речі, був першим в країні дзеркальним фотоапаратом з автоматичним налаштуванням експозиції.

Складають експозицію популярні у свій час фотокамери відомих радянських підприємств: Ленінградського оптико-механічне об’єднання  - «Смена», «Ленинград», «Спутник», далекомірний п’ятипрограмний автомат «Сокол» та Красногорського механічного заводу ім. С.А.Зверєва в Московській області - перша модель радянського середньоформатного складного з міхом фотоапарату «Москва», далекомірний складний фотоапарат «Искра», малоформатні дзеркальні однооб’єктивні «Зенит», декілька моделей малоформатного фотоапарату «Зоркий».

Особливу увагу привертають фотоапарати виробництва німецьких фірм Соmpur та Solida початку ХХ століття,  адже саме Німеччині довгий час належав пріоритет в розвитку фотографічної промисловості.

Але вже на початку 1960-х рр. провідні позиції в галузі фотоапаратобудування займає Японія. На виставці експонується досить рідкісний фотоапарат японського виробництва Yаshica-mаt - двохоб’єктивний середньоформатний з комплектом змінної оптики.

Представлені також відомі фотоапарати 1990-х років - моментальної фотографії американської компанії Polaroid та корейського виробництва Wizen, який в народі називали мильницею.

Окрасою виставки є унікальний предмет музейної колекції – стереоскоп німецького виробництва з комплектом стереокарток  різноманітної тематики, так званий 3D-дісплей ХІХ сторіччя.

Доповнює експозицію виставки література з фототехніки та фотомистецтва, починаючи з середини минулого століття і до сьогодення - книги, фахові журнали «Советское фото», «Світло й тінь», Photographer та фотоальбоми, серед яких є і ті, що презентують фотосалони старого Єлисаветграду та доробки сучасних кропивницьких фотомайстрів.

Виставка триватиме протягом місяця.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN.