Призначили, звільнили... Партія Зеленського втрапила у кадровий скандал на Кіровоградщині

Перегляди: 3496

Юхим Мармер, «Україна-Центр»

У ролі голови Кіровоградської обласної парторганізації «СН» народний депутат Олександр Дануца пробув лише близько місяця. На цій посаді його раптово замінив колега по парламенту Микита Потураєв, радник Володимира Зеленського і автор багатьох скандальних заяв. І це ще один кадровий кульбіт Зе-команди на Кіровоградщині.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Олександр Дануца був і залишається обличчям Зе-команди в Кропивницькому. Хто такі Мурдій, Торохтій, Кузбит і Воронько, вам не скажуть 95% жителів обласного центру, а його знають багато. Так, у Дануци є власний політичний (і не тільки) бекграунд, але він тут свій. І це факт, який ніхто не стане заперечувати. Тому раптовий відхід Дануци з капітанського містка викликав інтерес ну як мінімум у журналістів. Медійна доступність Олександра, в недавньому минулому нашого колеги, дозволила запитати, як то кажуть, у першоджерела.

Виявилося, про раптове кадрове рішення Вищої Ради партії Дануца дізнався буквально наступного дня після виходу його великого інтерв'ю на популярному сайті «Лівий берег» з вельми пророчою, але водночас і логічною назвою: «На місцевих виборах ми будемо воювати проти всіх. Усі стріли полетять в нас». На думку Саші, хтось (напевно, йому відомо, хто) «заніс» вирвані з контексту цитати в ОП, і реакція «партайгеноссе» була миттєвою.

Що такого секретного або поганого сказав Дануца своїй давній знайомій Соні Кошкіній, з інтерв'ю зрозуміти не посвяченому в партійні таємниці важко. Так, там є гострі запитання, властиві Кошкіній. Так, там є і відверті відповіді, які завжди дозволяв собі Дануца. Наведу лише кілька цитат.

«Кабмін Шмигаля теж дуже швидко може поламатися. Можуть навіть не чекати осені».

«Зараз ми повинні піти на вибори і взяти те, чого варті».

«Рейтинг президента і партії є, але на місцевих виборах, звичайно, його недостатньо».

Ну що ж, як відомо, логічні шляхи партійних лідерів несповідимі, і на місцеві вибори-2020 кіровоградських «слуг народу» поведе інша людина. Отже, ху із Микита Потураєв?

Більшість наших читачів дізналися про існування радника Володимира Зеленського... зі скандалу. У Трускавці на першому ж тренінгу майбутніх нардепів Микита Потураєв спочатку був гранично «люб'язний»: «Ці вибори виграв Володимир Олександрович Зеленський. Всі ви - політично ніхто!»

Ніхто Потураєву не відповів гідно, ніхто не приструнив, і тепер з різного роду його далеко не толерантних ескапад можна зібрати цілий томик «Вибраного». Ну ось, наприклад: «Атомної бомби, щоб жбурнути її на Москву, у нас поки немає, а це найбільш ефективний спосіб, щоб вирішити цю проблему раз і назавжди». З вуст ведучого політолога «СН», яка прийшла до влади, як партія миру, це звучить як мінімум неадекватно.

Тим часом ексцентричний Потураєв - представник цілком пристойної професії, філолог за освітою. Уже в 90-х працював журналістом на телебаченні. Потім, як то кажуть, пішов по руках. Серед його роботодавців - Юлія Тимошенко, Леонід Кучма, Віктор Пінчук, партія «Озиме покоління» з Валерієм Хорошковським, «Фронт змін» Арсенія Яценюка. Потім він був радником у регіоналів, допомагав обиратися Сергію Тігіпку. Потім став політтехнологом партії УКРОП імені Ігоря Коломойського. І, нарешті, йому крупно пощастило - він зайнявся розкручуванням Володимира Зеленського та його партії.

Єдиним коментарем звільнення Олександра Дануци і призначення Микити Потураєва стала заява заступника глави парламентської фракції «Слуга Народу» Євгенії Кравчук: «Це рішення було ухвалене для максимального зміцнення команди у регіоні, де попри сильні позиції партії “Слуга Народу” нас чекає сувора політична боротьба – як в обласному центрі, так і в деяких районах».

Важко не погодитися з думкою партвумен: з буйним характером Потураєва будь-які вибори можна перетворити на суворий скандал і бійку. Як мені здається, після призначення на посаду тепер вже екс-губернатора Балоня це другий кадровий «успіх» Зе-команди.