Кіровоградщина - 20 днів без голови ОДА. Як це вплинуло на роботу влади

Перегляди: 2323

Сергій Полулях, «Україна-Центр»

Після скандального звільнення голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрія Балоня минуло майже три тижні, і вже є сенс поцікавитися, як його відсутність вплинула на роботу ОДА.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Судячи з новин на сайті Кіровоградської ОДА, там все крутиться у штатному режимі - наради, зустрічі, виїзди, повідомлення про початок або закінчення будівництва, хіба що з новинної стрічки сайту практично зникли ініціативи президента України Володимира Зеленського, ну і, ясна річ, буде знищене ім'я самого колишнього губернатора. Саме з початком його діяльності сайт Кіровоградської ОДА став більше схожим на новинну стрічку Офісу президента, а не на сайт скромної обласної адміністрації. Тепер тут розміщують виключно місцеві матеріали, що відповідає і формату, і здоровому глузду.

Проте всі знають, що без першої особи діяльність практично будь-якої структури, особливо такої забюрократизованою, стає інерційною, без прийняття проривних рішень і сміливих заяв. Знову ж таки, за часів безвладдя важче вирішуються будь-які питання, адже без підпису головного на документі всі благі починання так і залишаються починаннями і деклараціями про наміри.

Тому ми вирішили запитати у самих заступників голови Кіровоградської ОДА, як їм працюється, залишившись «на господарстві».

Треба відзначити, що спроба потрапити в приймальні заступників колишнього губернатора з розгону не увінчалася успіхом. Ми ж пам'ятаємо, що саме Балонь різко обмежив контакти з журналістами, і, хоча в вестибюлі поки не встановили турнікет, як це було за часів демократичного нашоукраїнця Зейналова, нашому брату журналісту потрапити на прийом без попереднього дзвінка вже не можна. Втім, карантин, так що не будемо спекулювати на темі доступності. Але і «телефонне право» не допомогло вирішити питання проникнення в коридори влади, а на залишений секретарям номер мобільного так ніхто і не подзвонив. Тому зателефонували ми самі, і треба відзначити, що з чотирьох заступників губернатора не відгукнувся тільки один, що можна вважати дуже гарним результатом.

Ми поставили заступникам лише два запитання: як працює структура без першої особи, і як вони самі оцінюють ситуацію з колишнім губернатором?

Першим, як і належить, відгукнувся перший заступник голови ОДА Ігор Кузьмін: «Як ми справляємось, мабуть, скаже вище керівництво, а в цілому ОДА працює в штатному режимі, і районні державні адміністрації також виконують поставлені завдання. Відповідно до закону, на період відсутності голови адміністрації його функції виконує перший заступник. Тобто я. Працюємо в штатному режимі, є селектори, наради, які проводить ОДА. Як це недостатньо інформації? Інформації про нашу діяльність стільки, що аж забагато, якщо ви читаєте фейсбук. Є наш сайт, який постійно інформує про діяльність ОДА та райдержадміністрацій».

Заступник голови Кіровоградської ОДА Світлана Лобанова: «Як ми можемо працювати? Як працювали, так і працюємо, виконуємо свої обов’язки. Звичайно, зараз перший заступник виконує обов’язки голови, тобто, скажімо так, і на область працює, і свої посадові обов’язки він теж повністю виконує. Тобто на нього йде подвійне навантаження. Усе інше по напрямках. Працюють заступники, як і працювали. Така історія, вона завжди такою була. Я працювала тимчасово виконуючим обов’язки голови ОДА п’ять місяців, справлялися».

Не відмовилася від коментаря і одна з найактивніших функціонерок Кіровоградської ОДА, заступник голови обласної адміністрації Тетяна Волинець, хоча і була зайнята: «У мене зараз нарада йде. Що значить, як мені працюється без керівника? Все гарно, всі працюють у режимі, тому що всі люди професійні й знаходяться на своїх місцях. Є директори департаментів, є започатковані програми, є проєкти. Усе рухається, усе впроваджується. Немає затримок з прийняттям рішень, у нас виконуючий обов’язки Кузьмін Ігор Валерійович, усі питання в нас вирішуються».

Все, як то кажуть, зрозуміло, всім спасибі. Відповідь на друге запитання теж була досить прогнозованою, все-таки корпоративна солідарність, командна гра і все таке.

Ігор Кузьмін: «Я не можу давати оцінку, це не моя компетенція – давати оцінку тому, що відбулося. Є правоохоронні органи, є суд. Я не знаю, як буде, тому що є закони і є відповідальність. Ось і все».

Світлана Лобанова: «Як ми можемо оцінювати, якщо ми з преси читаємо, так, як і ви? Що ви пишете, те ми й читаємо, офіційно нам ніхто не повідомляв. Для нас це була така ж несподіванка, як і для всіх інших. Я цього не розумію, кажу вам чесно, як жінка, як фахівець, як керівник».

Тетяна Волинець: «Ну, я таке не коментую. Я не коментую таке. І по-людському, як ви кажете, не коментую».

Такі ось прості відповіді на складні запитання. Виходить, що системі все одно: був губернатор Балонь чи ні - бюрократичний механізм продовжує працювати, як ні в чому не бувало, і в цьому, напевно, найбільший недолік вертикальної моделі управління. Ми на досвіді колишнього керівництва області добре знаємо, що багато що залежить від ініціативи першої особи області, правда, ініціативи бувають різні...

ВСЕ ПРО СПРАВУ АНДРІЯ БАЛОНЯ