У Помічній чекають послаблення карантину, щоб приїхав письменник Андрій Кокотюха

Перегляди: 2024

Екран та проекційну систему від американської фірми Open Air Cinema отримала на цьому тижні громадська організація «Молода Помічнянська громада», передає CBN.

«Ми його виграли в якості гранту як переможці конкурсу “Місцеві ініціативи для poзвитку громад”», - розповіла керівниця відділу освіти Помічнянської ОТГ Ніна Семашко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За її словами, надихнув на ідею створення в Помічній кінотеатру просто неба фестиваль документального кіно Lampa.doc.

Досвід проведення таких заходів в Помічнянській громаді є. Минулого року хлопці та дівчата з молодіжної ради громади проводили кінопокази на березі місцевого ставку. Вже на перший показ прийшло більше 200 людей.

«Було бажання створити культурну подію, але не було для цього необхідного обладнання. Цього року в рамках компоненту “Гoлoс гpoмади в місцевoму самoвpядуванні” пpoгpами USAID був оголошений конкурс “Місцеві ініціативи для poзвитку громад”. Наша громадська організація подала на цей конкурс проект “Платформа культурних змін”. В рамках цього проекту ми запланували кілька кіноподій з використанням цього обладнання.

Але ми вирішили, що це мають бути не просто розважальні події. Це мають бути події, які гуртуватимуть громаду, події, під час яких можливе звітування міського голови або посадових осіб, й інформування про конкурс проектів, про бюджет участі, про електронні петиції, про місцеві ініціативи. Ми запланували кінопокази, де б відбувалося обговорення проблем, які хвилюють нашу громаду, наприклад екологічна, інклюзивна.

А ключовою подією мав бути кінофестиваль. Ми запланували показати на ньому фільм “Червоний” і запросити Андрія Кокотюху. Запросити Сергія Жадана, і Юрія Митрофаненка, і Олександра Ратушняка, і книгарню “Є”, і наших сусідів з Новоукраїнської, Маловисківської громад. Тобто створити таке культурне середовище», - розповіла Ніна Семашко.

Через коронавірус фестиваль «Культурна громада» провели онлайн, а тепер отримали «кінотеатр у мішку». Коштує таке обладнання 115 тисяч гривень. Зі Сполучених Штатів його доставляли майже півтора місяці.

«Він може працювати від генератора (ми придбали генератор) і це дозволить нам проводити зустрічі в місті, в селі, біля річки, біля ставу, в парку – будь-де», - додала Ніна Семашко.

Український письменник Андрій Кокотюха планував до Дня незалежності приїхати до Кропивницького, щоб презентувати фільм «Червоний. Без лінії фронту», і запропонував провести подібну презентацію у Помічній на новому обладнанні.

Тож, за словами Ніни Семашко, у Помічній чекають на більше послаблення карантину.