«Ранкову каву» випили до дна. На телеканалі UA:Кропивницький закрили ранкову програму

Перегляди: 1490

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Закінчилася чудова епоха на місцевому телебаченні. З ранкового ефіру зняли програму «Ранкова кава». Вона проіснувала 10 років, і які люди там працювали! Світлана Катренко та Марія Мельник після нашої школи почали вести ранкову програму на каналі «Україна». Євген Манженко став редактором на каналі «Еспресо». Гарік Бірча знімається в десятому за рахунком серіалі на каналі ТЕТ. Олексій Мак працює на телебаченні російського Магадана. Десятки не менше талановитих людей причетні як до ведення «Ранкової кави», так і до її створення. В гостях у прямому ефірі програми перебували пів-України і кожен більш-менш цікавий житель обласного центру. Тепер усе це в минулому.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Ранкова історія кіровоградського телебачення почалася насправді майже 11 років тому. Програма «За кіровоградським часом» вийшла в ефір 7 жовтня, зайнявши тимчасовий слот 7:00-9:00. Створив програму важкоатлет українського телебачення, директор ТРК «Ера» Василь Климчук. Свого часу після стажування в Америці він запустив програму «Доброго ранку, Україна», першу в своєму роді. Потім вів програму і у нас, двічі на тиждень, у четвер і п'ятницю. В інші дні ведучим був Іван Гребенюк, згодом журналіст СТБ і «1+1».

А потім прийшов період «Ранкової кави». Натхненником і продюсером переформатованої програми став Вадим Мурований, згодом директор Кіровоградської обласної державної телерадіокомпанії. А також Олена Франтасова, яка придумала багато рубрик і дала путівку в життя багатьом ведучим «Кави», і Тетяна Петруніна - перший шеф-редактор програми, вона працювала в ранковій програмі ще при Василеві Климчуку.

- Починалося все складно, - розповідає Вадим Мурований. - Телерадіокомпанія була державною, і довести телевізійному начальству, що і на державному ТБ можна робити розважальну програму, було складно. Держава не давала грошей на розважальні програми. Тому довелося назвати її інформаційно-розважальною.

Штатними співробітниками були лише Тетяна і ще пара чоловік, а так основний масив роботи виконувався позаштатними співробітниками. Лише через рік створили окрему редакцію «Кави». Атмосфера в телерадіокомпанії була навіть ворожа, тому що нас вважали чужорідним тілом. У нас була одна невелика кімнатка, там була своя «республіка», а навколо нас продовжували робити дуже сумні, серйозні, важливі й правильні програми. Тоді була практика так званих ефірних тек, де мало не дослівно повинен був бути надрукований сценарій передачі. І всі вважали, що інакше ніяк не можна.

Першими ведучими стали Гарік Бірча та Інна Приходько. Минуло кілька ефірів, начебто всім все подобалося, крім серйозного обласного телевізійного керівництва. Покійний режисер Микола Костянтинович Горохов говорив нам: «Та як це взагалі можливо!? Як вона може бути ведучою?!» Але глядачам подобалося! Перший час ми всією командою збиралися о п’ятій ранку. Поки всі не увійшли в ритм. Придумували плани на передачу, а по неділях планували весь тиждень.

- Ніхто не вірив, що на регіональному каналі можна зробити шоу, яке буде конкурувати з подібними програмами центральних каналів, - згадує Тетяна Петруніна. - «Підйом», «Сніданок з 1+1» і тут ми. Але вийшло ж. Скільки було кумедних моментів! У студії стояв кавовий автомат. І одного разу ми зі Світланою Катренко вирішили, що він занадто похмурий. І ми глибоким ввечері удвох перефарбували його в сріблястий колір, вирізали з картону силуети чашок і кавових зерен і обклеїли ними автомат. Ми раніше 11 вечора взагалі не йшли з роботи.

- Олено, без яких рубрик неможлива «Ранкова кава»?

- Без розважальних, - не задумуючись, відповідає Олена Франтасова. - Інформація теж може бути такою. Перші наші випуски новин були розважального характеру. «Вантажити» народ не треба. У нас спочатку було 12 рубрик, і кожен день 12 чоловік над ними працювали.

- А як ти сама стала вести програму?

- Марія Мельник зламала ногу, треба було терміново її замінити. Довелось мені. Взаємозамінність взагалі була на рівні, всі одне одному допомагали.

- Сьогодні (14 липня) ми провели особливий ефір ранкового шоу, - відзначили 10 років програми «Ранкова кава», - розповіла продюсер Кропивницького філії Громадського ТБ Олена Кваша. - Про проект говорили ті, хто був його обличчями в різні роки. Для багатьох наше шоу стало стартовим майданчиком у кар'єрі. Ранковий ефір - це завжди виклик і можливість, які подолає лише той, хто цей стиль життя прийняв за основу, в цьому об'єдналися думки колег з ранкового ефіру різних років. Також сьогодні ми передаємо естафету ефіру всеукраїнській програмі «Ранок на Суспільному», у виробництві якої беруть участь усі філії. Це новий епізод в історії ранкового ефіру. Він інший, я б сказала, трохи складніший, вимагає постійного рішення не тільки творчих питань, але і технічних, оскільки значно зросли вимоги до якості матеріалів. Незважаючи на ці виклики, ми будемо ґрунтовно представляти область у національному ефірі.

Ну що ж, хочеться вірити, що це не кінець ранкової історії кіровоградського телебачення. Може, ще побачимо нову «Ранкова каву», може, на іншому каналі. Чесно, не знаю, як вам, але мені цієї програми не вистачатиме.