Кропивницький район залишився без Будинку культури

Перегляди: 6337

На території Кропивницького розташований комплекс будівель, що не має до міста жодного відношення. Адже належить він Кропивницькому району. В першу чергу це приміщення районної ради і РДА та районний Будинок культури. Саме про нього і піде далі розмова.

У 1954 році після перенесення адміністративного центру району з села Аджамка до обласного центру побудували й Будинок культури. Логічне на той час адміністративне рішення сьогодні принесло велику проблему. РБК розташований у місті, і так сталося, що обслуговує здебільшого саме жтелів міста. Більшість членів творчих колективів проживає сам тут. А їх не мало: перед початком карантину в десяти колективах займалося понад 300 учасників. Тільки народний аматорський ансамбль пісні і танцю «Горлиця», який відомий далеко за межами району, нараховує більше сотні учасників. А ще театральна студія, дитячі колективи…

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Крім того, працівники РБК вели постійну роботу у всіх сільських будинках культури району. Зараз репетиції та заняття скасовані, але не це головна біда.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Ансамбль «Горлиця»[/caption]

Децентралізація фактично стала головною причиною закриття закладу. З березня фінансування Будинку культури майже припинене. І не через злу волю керівництва району, а через об’єктивні причини. На території району є кілька об’єднаних територіальних громад. Вони, відповідно до закону, отримали свої землі, майно і бюджети. Скоротився бюджет району, і тепер утримання соціальної сфери стало для нього непосильним тягарем. Саме тому і залишився РБК без фінансування. Районна влада намагалася зберегти його, але без грошей це зробити не вдалося.

В розмові з останнім (не хотілося використовувати це слово, але…) директором БК Павлом Федчишиним ми дізналися, що на сьогодні заклад обладнаний якісною та дороговартісною апаратурою. Її вартість - приблизно півтора мільйона гривень. Відвідавши РБК, ми побачили підготовлені танцювальні та глядацький зали, який мало чим поступається обласній філармонії. (Це висновок не фахівця, а пересічного глядача, тож не претендує на істинність. Але загальні враження позитивні.)

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Павло Федчишин[/caption]

За словами Павла Федчишина, будинок культури надавав свій зал в оренду за ціною в кілька разів нижчою за всі інші пропозиції, що існують у місті.

З усіх приміщень, що вдалося відвідати під час раптового візиту в Будинок культури, працювала лише бібліотека. З розмови зі співробітницею книгосховища взнали, що і бібліотеку чекає не краща доля. Працювати вона може перестати вже з жовтня цього року.

До речі, бібліотека також «постраждала» від децентралізації. Раніше в підпорядкуванні районної бібліотеки для дітей та дорослих знаходилися ще більше 40 сільських, які хоч і не на повну, але працювали у районі. Зараз їх залишилося 22. Яка доля всіх тих, що стали власністю ОТГ, сказати важко, але є підозра, що багатьох уже немає.

Інтернет-розвинута спільнота може заперечити цінність існування паперових бібліотек. Але саме цю відвідує майже тисяча читачів. Вірніше, відвідувала. Спочатку в бібліотеці скоротили читальну залу, потім - співробітників, а з жовтня, можливо, - й саму бібліотеку. Зараз співробітники роблять перепис усіх книжок та видань і сумно жартують між собою про «дємбєльський акорд».

Чи є вихід з цієї ситуації? Їх декілька. І кожен з них має переваги та загрози.

По-перше, зберігається Кропивницький район, збільшуються його розміри. А значить, і бюджет. Можливо, в нових умовах фінансування Будинку культури можна буде відновити. Але! На сьогодні весь штат БК скорочено, люди шукають нову роботу. Тож підшукати хороших спеціалістів на зовсім не високі оклади буде важко.

[caption id="" align="aligncenter" width="615"] Дитяча група «Олена»[/caption]

Другий варіант продовження існування районного осередку культури – передати його на утримання будь-якої об’єднаної територіальної громади. Тієї, що на це погодиться. Але, враховуючи, що бюджетні витрати на утримання закладу коливаються в межах від одного до півтора мільйонів на рік, таку громаду знайти буде дуже складно. Та й наведені вище проблеми залишаються.

Третім варіантом виходу з кризи може стати передача цього закладу на баланс міста. На перший погляд, це найкращий вихід. Адже Кропивницький фактично без власних культурних центрів. Будинок культури імені Компанійця давно перетворився на міні-ринок. Кінотеатрів муніципальних також давно немає. Театр та філармонія підпорядковані області. Але розташування Будинку культури - далеко від центру - має свої недоліки.

Ну, і наостанок найгірший, четвертий шлях розвитку подій навколо районного Будинку культури. Жоден з трьох попередніх варіантів не втілять у життя, а значить, будівля стане нікому не потрібною. Районна влада змушена буде виставити її на продаж. Знайомий ріелтор підказав, що, враховуючи стан, розташування та інфраструктуру РБК, його вартість становить орієнтовно 10 мільйонів гривень. Плюс-мінус пару мільйонів…