Батьки бійця з Кіровоградщини, який ніби загинув під Іловайськом, не вірять у його смерть

Перегляди: 760

Батьки Дмитра Рубана, чиє тіло нібито знайшли під Іловайськом у 2014 році, не вірять у його смерть та продовжать шукати справедливості.

Про це йдеться у статті Олексія Гори на CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У комунальному закладі «Дніпровське обласне бюро судово-медичних експертиз». Під час зустрічі експертів закладу з батьками Дмитра Рубана мова йшла про достовірність результатів експертизи з визнання особи військового за ДНК.

Перша експертиза, проведена у 2014 році, дала висновок, що загиблий на 99,9999999914% є їхньою дитиною. Але, коли результати подивився незалежний експерт, виявилося, що результат неточний. Тим більше що було багато інших неспівпадінь: опис ротової порожнини не збігався зі стоматологічною картою з місцевої лікарні, розмір взуття інший, деякі антропометричні ознаки (розмір голови, зріст тощо) або не відповідали габаритам Дмитра Рубана, або були на грані похибки. Саме тому з’явився дозвіл на повторну генетичну експертизу.

На прохання Марини Рубан американський експерт, який попросив не називати його, у перерві розповів про свої спостереження за словами та діями українських колег: «На жаль, спеціалісти обласного бюро не вказали ані якісних, ані кількісних характеристик досліджуваного матеріалу. В практиці усіх без винятку світових лабораторій такі показники є обов’язковими. Більше того, без таких даних результати експертиз не можуть бути визнані достовірними. А ще в описі проведених експертиз перераховані методики, розроблені в Росії ще у 2001 році. Вони на цей час не просто застарілі, а вже років п’ять як не використовуються зовсім через свою ненадійність. Апаратура, якою користуються в бюро, теж давно відстала від світових норм».

Почувши таку оцінку, Марина та Віктор Рубани вирішили клопотати про проведення ще однієї експертизи, але вже за кордоном.

ДЕТАЛЬНІШЕ ЧИТАЙТЕ У СТАТТІ: Пошук військовослужбовця з Кіровоградщини, що безвісти зник під Іловайськом, триватиме далі