У Кропивницькому презентували книгу про історичні будівлі міста (ФОТО)

Перегляди: 1487

В обласній науковій бібліотеці імені Чижевського сьогодні, 30 липня, рамках краєзнавчих студій презентували книгу «Будинок кількох архітекторів», передає кореспондент CBN.

Її авторами є краєзнавці Володимир Поліщук, Сергій Невесьолов та інженер-будівельник Валентина Сємічова.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як зазначив Володимир Поліщук, дуже прикро чути, коли люди розповідають про архітектуру нашого міста і припускаються багатьох помилок.

У Кропивницькому більше двох десятків будівель, які зараз є прикрасою нашого міста, але які свого часу добудовувалися та перебудовувалися. Їх проектували одні архітектори, будували інші. І те, що ми про них знаємо, частенько не відповідає дійсності.

Наприклад, від історичного Зимового театру, який на прохання дружини збудував Трембицький у 1867 році, залишився лише шматок стіни.

Те, що зараз називають водолікарнею Гольденберга, - комплекс з чотирьох будівель, дві з яких добудували у 1950-х роках. Насправді Гольденбергу належала лише будівля, створена в мавританському стилі Яковом Паученком.

У книзі розповідається про будівлю на Великій Перспективній, де нещодавно розміщувався Нацбанк, будинок лікаря Самуїла Вайсенберга, де зараз знаходиться обласний департамент охорони здоров’я, славнозвісне «Леніна, 6» (колишній міліційний відділок), колишній окружний суд, музичну школу імені Нейгауза та інші історико-культурні пам'ятки нашого міста.

Дослідники користувалися документами, які зберігаються в обласному держархіві та в обласному краєзнавчому музеї, а також фотографіями з колекцій Юрія Тютюшкіна, Віталія Кривенка та Анатолія Губенка.

Фото Ірини Козакової.