В Україні клінічно досліджують дії двох вітчизняних препаратів на коронавірус

Перегляди: 1070

В Україні проводять клінічні дослідження дії вітчизняних препаратів на коронавірус, передає CBN з посиланням на пресслужбу ОДА.

Випробують препарати «Корвітин» та «Квертин», який виробляє Борщагівський ХФЗ.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами завкафедри інфекційних хвороб НМУ ім. Богомольця Ольги Голубовської, ці препарати рослинного походження здатні захищати клітини від загибелі і зменшувати агресивну імунну відповідь, яка спостерігається у пацієнтів з коронавірусом.

Попередні результати випробування  позитивні. Всі пацієнти, що отримували ліки, одужали. Планується застосування лікарських засобів у лікуванні 200 пацієнтів в різних регіонах країни.

Як пояснила Ольга Голубовська, препарати впливають на основну ланку механізму розвитку патологічних змін.

«Коронавірусна хвороба є системною - виникає так зване ураження судин по-простому, або ендотеліальна дисфункція по-науковому. Вражаються практично всі органи і системи. Препарат, який сьогодні обговорюється, має дві важливі властивості для лікування хвороби - впливає на прогресування розвитку ендотеліальної дисфункції і є імуномоделюючим засобом, пригнічуючи розвиток імунологічних реакцій, які називаються цитокіновими штормами і які викликають найважчі ураження», - розповіла Ольга Голубовська.

За словами завідувача кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації Національного фармацевтичного університету Ігоря Зупанця лікарські засоби «Квертин» і «Корвітин» зареєстровані в Україні і мають великий досвід клінічного використання при серцево-судинній патології.

Крім того, є американський «Ремдесевір», який крім лихоманки Ебола показав ефективність у боротьбі з коронавірусом. У кінці липня продаж препарату дозволила Європейська Комісія. Міністерство охорони здоров’я України веде перемовини про можливість закупівлі препарату.

Все про коронавірус читайте за посиланням.