Що твориться у кропивницькому СІЗО. Ув’язнені перебувають у нелюдських умовах

Перегляди: 2086

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо дотримання прав людини в місцях несвободи (не ми в газеті придумали таку посаду) Віктор Жученя здійснив моніторинговий візит в кропивницький СІЗО. Результати перевірки вкрай невтішні.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Колись, 12 років тому, Державна служба з питань виконання покарань (потім називалася Пенітенціарна служба, на сьогодні ліквідовано, курирує ці місця Мін'юст) організувала для журналістів Кіровограда екскурсію в СІЗО. Майже всіх в'язнів перевели у кілька камер, а нам показали лише парочку. Просторі, з великими вікнами, з телевізором і холодильником, килимки на підлозі - двозірковий готель прямо, а не «предваріловка». Кондиціонера не вистачало хіба що. Але місто у нас невелике, є знайомі, які мимоволі провели деякий час у СІЗО в зовсім інших камерах. Там тіснота, задуха і сплять по черзі - там нари, а не ліжка, які демонстрували в показушних камерах. У низці камер забита каналізація, ув’язнених раз на день водять у сусідні камери, де параші ще працюють.

Правда, у найвідомішому в країні Лук'янівському СІЗО ще гірше, кажуть. СІЗО в Кропивницькому приблизно 110 років, а Лук'янівському - майже 170. І краще промовчимо, які там умови з каналізацією, скажімо.

Але повернемося до підсумками перевірки, моніторингу. Все погано. Просто процитуємо рядки зі звіту: «Результати візиту в установу свідчать про численні порушення прав ув'язнених, вони можуть бути розцінені, як жорстоке, неналежне і таке, що принижує людську гідність, поводження.

Більшість камер збірного відділення, в які поміщаються новоприбулі до установи особи, нагадують "кам'яні мішки". Вони без вікон, внаслідок чого в ув'язнених немає доступу до природного освітлення і свіжого повітря. Вони не обладнані санвузлами і бачками питної води, у зв'язку з чим ув'язнені не мають доступу до питної води і можливості справляти природні потреби. Учасниками візиту було зафіксовано, що ув’язнені містяться в зазначених приміщеннях понад дві години, порушуючи чинне законодавство.

Більшість камер установи вимагають поточного ремонту, не забезпечені належним штучним освітленням, мають надлишково заґратовані вікна, санвузли знаходяться в жахливому стані. У деяких камерах стіни вологі й покриті грибком. Зазначені приміщення не обладнані бачками з питною кип'яченою водою і припливно-витяжною вентиляцією, в зв'язку з чим ув'язнені змушені робити запаси води і знімати віконні рами для провітрювання приміщення.

В установі не дотримуються норм житлової площі, відповідно до національного законодавства вона повинна бути не менше 2,5 кв. м на ув'язненого. У більшості камер загальна площа становить 6,4 кв. м, де містяться по четверо осіб.

Крім того, працівники установи під час відкриття дверей камер наказують ув'язненим піднімати руки вгору. Зазначені вимоги суперечать чинному законодавству і принижують гідність в'язнів.

Надання медичної допомоги в установі здійснюється на неналежному рівні. Медична частина не укомплектована лікарем-терапевтом, лікарем-фтизіатром, у зв'язку з чим первинне медичне обстеження новоприбулих осіб здійснюється не в повному обсязі. Через відсутність забезпечення стоматологічними матеріалами та матеріалами для проведення пломбування, засудженим та ув'язненим не проводиться лікування зубів, а тільки їх видалення. Ліки, які родичі передають ув'язненим, зберігаються у них в камерах, і їх прийом не контролюється, що може призвести до тяжких наслідків.

Призначені лікарем акушером-гінекологом обстеження і лікування не виконуються через відсутність у закладі необхідного медичного обладнання та незабезпеченість необхідними медичними препаратами. Встановлено, що в установі в день візиту шість ув'язнених жінок не отримують належного лікування.

Через відсутність у медичній частині лікарів-фахівців і введення карантину установи охорони здоров'я МОЗ України відмовляються надавати вторинну медичну допомогу ув'язненим. Так, пацієнти, яким необхідні планові обстеження й оперативні втручання, не отримують належної медичної допомоги.

Крім того, через відсутність умов надання стаціонарної психіатричної допомоги в медичній частині хворі ув'язнені з психічними розладами містяться з хворими з соматичними захворюваннями і не отримують необхідну медичну допомогу.

Також в установі виявлено порушення вимог плану протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах ДКВС України на гострі респіраторні хвороби, викликаної коронавірусом.

За результатами моніторингового візиту до установи Міністерству юстиції України буде направлено відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав ув'язнених і наданням рекомендацій щодо їх усунення».

Немає слів. Зрозуміло, що СІЗО - не курорт. Але не варто забувати, що СІЗО - і не колонія, в СІЗО знаходяться люди під підозрою, вони поки не звинувачені, їх цілком суд ще може виправдати. Тільки невідомо, з яким станом здоров'я вони вийдуть на волю.