Кіберзлочинці «розвели» кропивничанина на 15 тисяч гривень

Перегляди: 3217

Сергій Полулях, «Україна-Центр»

У номері «УЦ» від 30 травня минулого року, в статті «Спритність рук і ніякого ризику», ми писали про випадки крадіжок грошей з банківських рахунків клієнтів без відома самих клієнтів. Тоді обкрадений вкладник просив не називати його імені, сподіваючись, що стаття і так змусить попрацювати і банк, і наші правоохоронні органи, щоб зупинити беззаконня. Нагадаємо, що в тому випадку кіберзлочинці розсилали на телефони жертв повідомлення від імені нібито знайомих з проханням допомогти в інсталяції нової програми на телефон, причому використовували номера і дані, скажімо, дружні прізвиська, щоб не виникало й тіні сумніву, що це справжній дзвінок від друга. Таким чином шахраї отримували доступ до смартфону жертви і телефону, самі поповнювали його рахунок і вже від імені жертви зверталися до мобільного оператора з проханням заблокувати сім-карту. Оператор мобільного зв'язку не перевіряє всю інформацію, не передзвонює на ваш номер, але блокує вашу сім-карту і дає дозвіл на відновлення номера телефону на іншій сім-карті, яка теж купується взагалі без проблем. «Тепер зловмисники спокійно заходять в банківську платіжну систему, для чого було достатньо зателефонувати з номера клієнта банку, отриманого таким хитрим способом», - кінець цитати.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Далі шахраї, теж без проблем, отримують тимчасовий пароль і доступ до платіжних карт. Потім вони починають переводити гроші на різні фінансові компанії, брати на ваше ім'я кредити тощо, і природно, що відсотки по кредитах доводиться платити вже вам. Ясна річ, що жертви шахраїв обурюються, звертаються в поліцію, вимагають від банку відшкодування збитків, але поліція обіцяє розслідувати справу в строк від місяця до півроку. ПриватБанк взагалі начебто не при справах, «морозиться» й оператор мобільного зв'язку, тому що вони діяли згідно з інструкціями і положенням. Те, що саме завдяки недоробкам в інструкціях чи несумлінності виконавців і можливі такі зловживання, нікого особливо не хвилює.

А тим часом аферисти не сплять, а доводять операцію з «порівняно чесного знімання грошей» з чужих банківських рахунків до логічного завершення. Про це редакції «УЦ» розповів сам потерпілий, Дмитро Житнухін, учасник АТО, батько двох дітей. Розповів тому, що йому фактично сам довелося захищати свої кревні й займатися роботою, яку повинні робити слідчі прокуратури, поліції і хто там ще отримує зарплати, премії і вислугу років за захист населення від «протиправних посягань на майно та приватне життя». Причому аферисти не сплять у буквальному сенсі цього слова, тому що тієї ж ночі, як тільки отримали доступ до рахунків жертви, вони почали оформляти кредити в декількох компаніях, з яких лише «Манівео» запідозрила недобре і відмовила у видачі грошей, а все решта перерахували гроші на картки, зазначені шахраями в онлайн-анкеті. Відповідачем виступає зовсім інша людина, яка, як то кажуть, ні сном, ні духом...

Дмитро дізнався, що «попав» на 15 тисяч гривень, коли отримав повідомлення про необхідність виплачувати відсотки по кредитах. Він каже, що не міг навіть уявити, що до його рідних почнуть приходити колектори і будуть тероризувати сім'ю, тому почав активно діяти і відразу повідомив у фінансові компанії, що ніяких кредитів не брав, договорів не підписував, але це майже не допомогло. Йому чи не щодня телефонували мало не з різних міст України з нагадуванням про борги. Житнухін звертався до Адміністрації Президента, Держпродспоживслужби і Національної комісії з фінансових послуг, потім - у поліцію, але безрезультатно, і тільки через дев’ять місяців, після звернення в прокуратуру, слідчі поліції начебто заворушилися. Після запиту слідчого дві фінансові компанії начебто відчепилися, але почали приходити пропозиції про 50% зниження пені. Торг доречний?

Про те, як працює українська поліція у таких справах, свідчить такий факт. Зовсім випадково Дмитро дізнався, що в Дніпропетровській області затримали групу банківських аферистів з Кривого Рогу на чолі з жінкою, котра діяла з 2018 року. За цей час вони обібрали людей на 1,5 мільйона гривень. Під час обшуку в них виявили більше тисячі сім-карт, техніку, зберігачі інформації та багато іншого. Дмитро розшукав номер телефону кіберполіції Дніпропетровщини, де йому повідомили, що в базі даних заарештованих зловмисників є і його номер, але, оскільки потерпілих було понад 700 осіб, поліцейські фізично не змогли опитати всіх, тому Дмитро і не потрапив у провадження. Інакше кажучи, навіть маючи дані всіх жертв, поліція нічого не зробила, щоб хоча б заблокувати операції з кредитами, і тим більше ніхто не повідомив колегам з інших областей. Тому Дмитру довелося надати цю інформацію слідчим самостійно, але виявилося, що його справою займається вже інша людина, а тека розслідування була практично порожньою, тобто в ній не було запитів і відповідей з даними, які свідчать, що з його картками працювали ці самі умільці з Кривого Рогу.

Але вже з'явилася надія, що справа зрушиться з мертвої точки. Вона і зрушила, але абсолютно в іншому напрямку. Фінансова компанія «Горизонт» передала дані по кредиту Дмитра приватному нотаріусу Житомирського нотаріального округу Олегу Гораю, кажуть, що в минулому він був начальником управління юстиції області і навіть головою обласної асоціації юристів. Цей знавець тонкощів юриспруденції створив «Виконавчий напис» про примусове стягнення відсотків з заробітку Дмитра і направив його приватному виконавцю Р. Клименку, а той уже - на підприємство, де працює Дмитро.

При цьому Дмитро стверджує, що нотаріус не уточнив достовірність договору кредитування, не звертався до нього, адже і самого договору, підписаного його рукою, взагалі не існує, як і адреси, за якою начебто повинен проживати відповідач. Проте на виконання постанови бухгалтер зобов'язана утримувати щомісяця по 20% від заробітку Дмитра, хоча могло бути і гірше. Кажуть, що у 80% випадків приватні виконавці взагалі блокують грошові картки жертв аферистів! Про це свідчить інформація зі спеціально створеної в соціальній мережі «Фейсбук» групи жертв цього нотаріуса, і їх кілька сотень людей. Виходить, що ми маємо справу з добре організованим процесом, в якому особливо обдаровані приватні нотаріуси та приватні виконавці вже на законодавчому рівні забезпечують грабіж. При цьому вони захищені законом від відповідальності за свої протиправні дії, тому що ніхто не може довести їх навмисність, а в разі чого - вони просто помилилися.

Дмитро Житнухін разом з іншими потерпілими учасниками АТО звернувся за допомогою в центр надання ветеранам правової допомоги. Адвокат відреагувала миттєво, оперативно спрацював і Адміністративний суд Кіровоградської області, який наприкінці липня виніс постанову про зупинення провадження на утримання частини заробітної плати, правда, Дмитру довелося сплатити півтори тисячі гривень судових витрат. Але послуги приватного адвоката обійшлися б у суму, порівнянну з втратами від дій аферистів.

Виходить, що людям просто надають вибір, яким способом їм розлучитися зі своїми грошима, хоча відповідальність повинна лягати на операторів мобільного зв'язку і банк, при потуранні яких і стали можливими афери з банківськими картками та рахунками.

Деякі банки це розуміють і відшкодовують збитки, деякі роблять це тільки під тиском громадськості, але, може, наша Феміда теж відкриє очі і зобов'яже платити за рахунками винуватців, а то й співучасників злочинів, а не їхню жертву?