Екскерівник соцзахисту Кіровоградщини Олександр Догаров: «За мною півроку стежили силовики»

Перегляди: 8542

У травні нинішнього року голова Кіровоградської облдержадміністрації Андрій Балонь звільнив Олександра Догарова з посади директора департаменту соціального захисту населення ОДА і перевів його на щабель нижче - у крісло заступника директора. Тоді Догаров відмовився це коментувати.

Ніби й небагато часу минуло, але багато чого відбулося. Спочатку Балонь став безробітним, «погорівши» не то на хабарництві, не то на вимаганні 1,8 мільйона гривень.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Уряд був готовий погодити на місце Балоня нардепа від «Слуги народу» Богдана Торохтія, але той чомусь на процедуру погодження не прийшов. Зрештою, члени кабміну зупинилися на кандидатурі підприємця Валерія Міщенка.

Сьогодні, 7 серпня, стало відомо про розпорядження за підписом заступника голови ОДА Максима Калініна про призначення на посаду директора департаменту соцзахисту Євгена Гончаренка.

Громадський активіст Андрій Лаврусь (він, до речі, свого часу поповнив лави звільнених новим керівництвом, очолюючи раніше «Гарячу лінію голови ОДА») заявив: «Нa посaду директорa депaртaменту соціaльного зaхисту нaселення Кіровогрaдської ОДA сьогодні признaчили Євгенa Гончaренкa. Розпорядження підписaв зaступник Бaлоня Кaлінін. Здaвaлось, звичне кaдрове рішення. Aле не тут і не з цими керівникaми. В дaний чaс Гончaренко є керівником Новомиргородського психоневрологічного інтернaту. Облaснa рaдa, якa його признaчaлa, зa моєю інформaцією, не звільнилa посaдовця з посaди. A тому з порушенням зaкондaвствa його по швидкому признaчили в ОДA. Нa Новомиргородщині не є секретом, що нa цю посaду Гaнчaренкa пролобіювaв Сергій Шевченко (стaрший), той, що бaтько зaтримaного синa як спільникa по хaбaрництву з Бaлонем. Коли тaм буде новий головa ОДA? Бо стaрий, той що в електронному брaслеті, продовжує й дaлі керувaти процесaми нa Кіровогрaдщині!»

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Будівля департаменту соціального захисту населення Кіровоградської ОДА[/caption]

CBN вдруге звернулося до Олександра Догарова з проханням про коментар. Цього разу екскерівник департаменту соцзахисту не відмовив.

- Вісімнадцятого травня голова облдержадміністрації Андрій Балонь своїм розпорядженням звільнив мене в порядку переведення на посаду заступника директора департаменту соціального захисту населення. Я вважаю, що це розпорядження незаконне. Якщо те рішення я вважаю незаконним, то і будь-яке призначення на посаду директора - теж вважаю незаконним. З грудня 2019-го по травень 2020-го на мене здійснювався тиск - досить суттєвий. Я його відчував і розумів, які заходи вживаються стосовно мене. І не тільки з боку органів влади, а й з боку певних силових структур.

- Конкретніше можна?

- Я не можу зараз вам усього розповісти. Мова йде, наприклад, про супроводження моєї особи спецпідрозділами силових структур.

- За вами стежили?

- М’яко кажучи, так. Я виходець із цієї ж системи, колись працював у правоохоронних органах, тому все бачив і розумів. Розумів також, що коли не звільнюся, то відносно мене будуть вжиті більш радикальні заходи. Які саме, я не буду казати, але думаю, що багато читачів про це здогадаються.

Своє звільнення я оскаржую в суді. Щоб вирішити це питання без суду, я звернувся з відповідною заявою до першого заступника голови адміністрації [Ігоря] Кузьміна: аргументував і просив поновити мене на посаді. Можна було би це зробити, якби Кузьмін узяв на себе відповідальність і скасував незаконне розпорядження Балоня. Проте і Кузьмін, і Балонь - члени однієї команди, тому він такого рішення прийняти не захотів. Тому я був змушений звернутися з позовом до [адміністративного] суду. Суд прийняв позов до розгляду і призначив засідання на перше жовтня.

Вже як подав позов, дізнався, що кабмін погодив нового голову облдержадміністрації. Очікую на його появу, звернуся з офіційною заявою, офіційно поясню, що тут відбувалося навколо цієї посади. Інше питання - яке прийме рішення новий голова. Але судовий позов я не відкликаю.

Рішення про призначення Гончаренка напрошувалося давно, ще під час керівництва областю Балонем. Сьогодні воно втілилося у життя. Гончаренко - це керівник інтернатного закладу, який фактично підпорядкований департаменту соцзахисту, тобто мій підлеглий. І він з посади керівника до цього часу не звільнений. Його призначає і звільняє обласна рада. Я спеціально цікавився сьогодні - немає рішення про його звільнення. Чи мав право Калінін підписувати розпорядження про призначення? На моє глибоке переконання, ні. Чи мали право призначати Гончаренка на цю посаду, коли він ще не звільнений з іншої? На моє глибоке переконання, ні. Висновок, звісно, повинен робити не я, а НАЗК чи Головдержслужба.

Зараз працюю на посаді заступника, звільнятися не збираюся. Буду робити все можливе - у законному руслі! - для поновлення на посаді директора. Вважаю, що справедливість необхідно відновити. Мене підтримує колектив, але я всіх прошу працювати і виконувати свої функціональні обов’язки. Ніхто мітингів чи демонстрацій влаштовувати не буде.

Ви бачили, що переді мною звільнилося багато людей, професіоналів. Я був останнім. Якщо вам цікаво, можете взяти інтерв’ю у кожного і запитати, який на них здійснювався тиск.

- Не кожен готовий про це говорити.

- Всі хочуть спокійно жити. Я, може, трохи з іншого тіста, тому не боюся. За сім’ю переживаю, а за себе не боюся.

До цього керівника в області п’ять років була стабільна ситуація, працювали професіонали. Думаю, це повернеться.