Кабмін затвердив нового голову Кіровоградської ОДА. Що про нього відомо

Перегляди: 5631

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Кабінет Міністрів України затвердив на засіданні минулої середи кандидатуру нового голови Кіровоградської обласної державної адміністрації. Міністри бачать на цій посаді Міщенка Валерія Петровича. На момент здачі номера в друк президент Володимир Зеленський ще не підписав указ про його призначення.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Народився потенційний керівник Кіровоградщини в 1967 році у Київській області. Закінчив Бакинське вище загальновійськове командне училище. Але в армії прослужив лише три роки. З настанням незалежності України займається підприємницькою діяльністю. Цілком успішно. Один перелік близьких до нього підприємств займе чимало місця.

У нашій Устинівці він володіє, або спільно володіє, або володів у минулому підприємствами «Агрокомплекс», «Устинівський зернокомплекс» (примітно, що головний власник цієї організації - фірма з Лондона, у неї 75%), «Устинівський райагрохім», ТОВ «Нива».

Інші фірми - далеко від наших країв. Наприклад, організація «Житловий фонд» Володарської сільради - Київська область. До речі, після затвердження на Кабміні Міщенко призупинив свою участь у ній. Так само, як і в київській фірмі «Агротехнологія». У Києві ж є ще одна фірма, пов'язана з Валерієм Петровичем, - «Прайм флорінг компані». У селі Вишеньки Бориспільського району Київщини є пов'язана з Міщенко фірма - «Обслуговуючий кооператив "Лісовий затишок"».

У Новоодеському районі Миколаївської області Міщенко має частку в підприємстві «Баловне». «Плиски-Агро» знаходиться в Чернігівській області, Борзнянському районі, в селі Плиски, як і мисливське господарство «Плисецьке». У райцентрі Борзна - ТОВ «Авангард».

Цікава історія з мисливським господарством. Воно площею 5,6 тисячі гектара! Передано вони в користування Міщенку та ще парі товаришів на 25 років рішенням Чернігівської обласної ради. Типу державне лісове господарство не справлялося? Цікаво, кожному з нас, шановні читачі, дала б якась обласна рада хоча б гектар? А людям дають...

За даними резюме, поданого самим Валерієм Міщенком, у підприємств, близьких до нього, в обробці 14 тисяч гектарів землі, працюють 346 осіб. Вирощують пшеницю, ячмінь, як усі агрофірми, є ліцензії на тваринництво.

Сам Міщенко живе в Києві на лівому березі, недалеко від Русанівської набережної і озера Тельбін.

Чомусь виникає питання: а навіщо цілком успішному бізнесменові зі столиці йти на посаду глави області, де він буде на місяць заробляти 30-40 тисяч гривень? У нього немає вислуги років, немає рангу держслужбовця ітощо, а ці моменти можуть зарплату чиновника подвоювати. Будемо сподіватися, що він просто хоче підняти область.

Відомо, що з фірмою «Агрокомплекс» та іншими згаданими підприємствами Міщенка неодноразово судилися Устинівська районна держадміністрація - за самовільне захоплення і обробку земель, а також чимало простих жителів Устинівського району. Один з них - Олексій Мулява. Він очолює в Устинівці Союз власників земельних паїв, входить до організації інвалідів та Союзу мисливців і рибалок. Про Міщенка знає багато.

«Я з ним суджуся з 2004 року, - розповів він "УЦ ". - Тоді я вперше побачив, що таке рейдерське захоплення землі. При розпаюванні колгоспу імені Кірова Міщенко зі своїми людьми отримав контроль над земельною комісією. І вони майже з усіма людьми укладали договори дарування. Платили по 6-8 копійок від однієї гривні оціночної вартості землі. Багато купилися, тому що готівкові гроші давали відразу. Я суд свій виграв і по землі, і по частці майна, але ухвала суду виконана лише частково досі ("УЦ" років 12 тому писала про це. - Авт.)».

Так що у мене після історії з Балонем, знаючи передісторію Міщенка, і його слів про те, що «треба взяти під контроль фінансові потоки», є недобрі передчуття...