Міський голова Кропивницького Андрій Райкович: «Першого вересня діти йдуть до школи!»

Перегляди: 5522

Сергій Полулях, вл. інф., «Україна-Центр»

Андрій Райкович закликав директорів шкіл максимально підготувати школи до початку навчального року.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Разом з тим він підняв кілька питань, які напряму стосуються організації навчального процесу. При цьому мер застеріг від будь-яких спроб вирішувати питання ремонту класних кімнат за рахунок батьків. Окрім цього звернув увагу на посилення контролю за дотриманням в школах карантинних правил та норм техніки безпеки при використанні антисептичних засобів.

Тема коронавірусу знайшла своє продовження й у зверненні мера до населення: «Вірусологи кажуть, що коронавірус нікуди не зник, хоча люди масово відмовляються від використання засобів індивідуального захисту. Це проблема, як і вдвічі більша кількість хворих на пневмонію проти минулого року, і не кожен колектив здатен допомогти хворим фінансово, бо дуже часто схеми лікування індивідуальні».

Потребує особливої уваги й питання дотримання правил безпеки на дорогах поблизу навчальних закладів, бо діти відвикли за півроку від дотримання правил дорожнього руху, тому потрібно використовувати будь-які можливості для обмеження швидкості транспортних засобів. Особливе занепокоєння викликають порушення правил дорожнього руху деякими учасниками, які влаштовують у місті справжні авто- чи мотогонки. Андрій Райкович розкритикував керівництво патрульної поліції за зволікання з встановленням у місті камер фіксації перевищень швидкості та пообіцяв звернутися до радника міністра внутрішніх справ. Принагідно мер нагадав поліції й про необхідність активізувати боротьбу проти реклами наркотичних засобів, яка потроху знову заполонила стіни будинків.

Потребує посилення й робота по наведенню ладу на територіях, які орендують недобросовісні утримувачі. Через це в місті досить багато об’єктів з незадовільним санітарним станом. З такими орендарями доведеться боротися за допомогою судів, бо лише через суд можна скасувати право на оренду. У першу чергу це стосується Центрального скверу та будівель і довгобудів, які «прикрашають» місто амброзією та руїнами.


Напевно, ще ніколи з таким нетерпінням батьки і діти не чекали настання 1 вересня. До нетерпіння додалися ще й побоювання: яким буде режим навчання? Підуть учні в школи чи залишаться на дистанційному навчанні?

На ці запитання на прес-конференції відповіла начальник управління освіти міськради Кропивницького Лариса Костенко.

- Наше місто відноситься до «зеленої» зоні по епідситуації, але ми розробили дорожню карту, як будемо діяти, якщо ситуація зміниться, - сказала вона.

Школи готуються прийняти дітей, їхні керівники розробляють схеми входу і виходу, переміщення у класах і коридорах. Подаються заявки на антисептики, наявність яких є обов'язковою. Розробляється система харчування школярів. Швидше за все, безкоштовні сніданки будуть розносити по класах. Вони будуть упаковані, посуд використовуватимуть одноразовий. Групи продовженого дня працюватимуть, якщо місто утримає «зелену» зону.

Якщо ж наші школярі будуть змушені знову піти на дистанційне навчання, управління освіти і школи міста до цього готові. Зараз тестуються системи електронного щоденника, класного журналу і дистанційної освіти на одній платформі. У разі карантину дітям потрібно буде не шукати необхідний матеріал на різних сайтах, а використовувати розклад, зроблений для свого класу, натискаючи посилання на певний урок.

Для першокласників уже закупили одномісні парти. Крім того, для всіх учнів початкової школи придбано ноутбуки в рамках «Нової української школи». Термометри для температурного скринінгу теж закуплені. Наявність масок при вході в школу, переміщенні коридорами на перервах - обов'язково. А ось під час уроку їх можна не надягати - так рекомендує МОЗ.

До початку навчального року першокласникам потрібні будуть традиційні медичні довідки про стан здоров'я (форма 086) та про щеплення. Не виключено, що буде потрібна довідка від сімейного лікаря про епідемічний стан дитини. Поки що в міністерстві рекомендують класним керівникам провести опитування батьків шляхом тестування. Головне, щоб відповіді були правдивими: чи не хворіє хтось із членів сім'ї на коронавірус.

- Прошу всіх городян дотримуватися соціальну дистанцію, витримувати вимоги адаптивного карантину, щоб наші діти першого вересня пішли на навчання в школи, - сказала Лариса Костенко.