У Кропивницькому держслужбовцям напередодні виборів запропонували підписати Кодекс поведінки

Перегляди: 953

У Кропивницькому громадянська мережа «ОПОРА» презентувала «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу».

З публічною пропозицією підписати його представники організації під час пресконференції у CBN звернулись до міського голови Кропивницького та керівників органів виконавчої влади.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Ми розуміємо, що в певній мірі це може звучати іронічно, з іншого боку, коли ці люди підпишуть кодекс, ми будемо їх ретельніше відслідковувати, якщо ці посадові особи будуть кандидатами або на міського голову, або в депутати», - заявила координаторка спостереження мережі «ОПОРА» за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь.

Експерти включають у період виборчого процесу не тільки офіційний час проведення передвиборної агітації кандидатами і партіями, а й усі інші етапи виборів разом з періодом, що безпосередньо передує початку виборчого процесу.

Під поняттям «адміністративного ресурсу» в Кодексі розуміються людські, фінансові, матеріальні, натуральні, а також нематеріальні ресурси, що використовуються посадовими особами та державними службовцями на виборах, і джерелом походження яких є контроль над персоналом органів публічної адміністрації, фінансами та їх розподілом, доступом до обладнання та ЗМІ.

Також до адміністративного ресурсу відноситься ресурс, який посадовці та службовці можуть мати у формі впізнаваності в очах громадськості з огляду на їхній статус як виборних або призначених осіб і який може трансформуватися в політичну чи іншу форму підтримки.

Кодекс включає в себе 36 правил поведінки та етики.

Нагадаємо, місцеві вибори в Україні в 2020 році відбудуться 25 жовтня.