У Кропивницькому вже фіксують порушення міжнародних виборчих стандартів

Перегляди: 1006

Дванадцять політичних партій в серпні суттєво підвищили свою публічну активність, яку можна розцінювати як дочасну агітаційну передвиборчу кампанію.

Про це під час пресконференції в CBN заявила координаторка спостереження Громадянської мережі «ОПОРА» за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Мова йде про партії «Слуга народу», «Наш край», «Пропозиція», «Перспектива міста», «Європейська солідарність», «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя», «За майбутнє», «Перемога Пальчевського», Радикальна партія Олега Ляшка, «Партія Шарія» та «Сила і честь», чиї політичні кольори з’явились на білбордах і сітілайтах.

«Зрозуміло, що агітація – це нормальний політичний процес. Але суттєво зросли обсяги цієї політичної реклами саме в серпні. Ми це характеризуємо як дочасну агітацію та порушення міжнародних виборчих стандартів», – зазначила Зоя Лебідь.

«Сьогодні по місту розташовані білборди. З моменту реєстрації цих партій або кандидатів білборди, якщо вони не будуть оплачені з виборчого фонду і не матимуть вихідних данних, то будуть підпадати під виборчих кодекс, і ми будемо писати заяви в поліцію», – додала експертка.

Також спостерігачі «ОПОРИ» зафіксували виборчу благодійність.

«Депутати ставлять майданчики, роздають морозиво, проводять концерти від імені партій або кандидатів», – додала координаторка спостереження «ОПОРИ» за виборами в області.

Третім традиційним порушенням виборчого законодавства спостерігачі назвали ймовірне використання адмінресурсу.

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав у Кіровоградській області Євген Гурницький нагадав про недавній візит президента Зеленського. В облдержадміністрації на запит «ОПОРИ» відповіли, що для організації презентації стратегії розвитку Кіровоградщини партією «Слуга народу», на якій президент представив нового очільника області, бюджетних коштів не виділяли, працівників не залучали, в той же час вони проводили акредитацію представників ЗМІ.

«ОПОРА» рекомендувала забезпечити розмежування робочих і партійних заходів за участю президента, щоб уникнути порушення принципів політичної неупередженості держслужбовців, представників місцевого самоврядування.

«Президент є політичною фігурою і може надавати свої вподобання будь-якій політсилі, однак представники органів місцевого самоврядування і державні службовці повинні дотримуватись принципу політичного нейтралітету і їхня участь в заходах, де відбувається представлення кандидатур на місцевих виборах, є недопустимою відповідно до міжнародних стандартів. Ми не можемо говорити про порушення виборчого законодавства (під час візиту Зеленського, – авт.), тому що на той момент виборчий процес ще не розпочався», – зазначив Євген Гурницький.

Нагадаємо, місцеві вибори в Україні заплановані на 25 жовтня.