Секретний Герой з Кропивницького

Перегляди: 2574

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Цей наш земляк один з найбільш невідомих. Більшість почула про нього вперше після опублікування указу президента. Володимир Зеленський присвоїв Олегу Коростельову звання Героя України. А він народився у Кіровограді в 1949 році, навчався в 6-й школі, закінчивши її зі срібною медаллю. За що нагороджений і хто він такий взагалі?

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Олег Петрович після школи вступив до Київського інституту інженерів цивільної авіації (зараз Національний авіаційний університет). Вибрав спеціальність «Електронні обчислювальні машини». Спочатку працював в нині проектно-технічному об'єднанні «Октава», якого вже немає, а з 1978 року і до цього дня працює в Конструкторському бюро «Луч». Пройшов шлях від інженера до генерального конструктора - генерального директора.

Бюро засноване в 1965 році як головний в СРС розробник уніфікованих систем і комплексів автоматизованого контролю та діагностики авіаційних ракет та морських торпед. Назва КБ - «Луч» - є абревіатурою та розшифровується як «Логічно керована частина» («Логически управляемая часть»).

Перерахувати все, що було розроблено в цьому секретному бюро, важко, багато речей просто засекречені. Однак відомі протитанкові ракетні комплекси «Бар'єр» та «Корсар», протитанкові керовані ракети «Стугна» та «Комбат», бойовий модуль «Сармат», протикорабельні ракети «Нептун» і «Вільха». Але це всього лише частина того, що придумано, розроблено та впроваджено у виробництво КБ «Луч».

Але нам, звичайно ж, найбільш близький комплекс підготовки до застосування та технічного обслуговування авіаційних ракет «Інгул». Скажіть, ну хто міг дати військовій техніці таку назву, як не уродженець Кіровограда? Кияни в масі своїй і слова такого не знають. Напевно, це була одна з розробок Коростельова.

Комплекс «Інгул-A» для контролю і підготовки до застосування авіаційних ракет класу «повітря-повітря», «повітря-поверхня», коректованих авіаційних бомб випускався з 1977 року. Знятий з виробництва в 1989 році. Але досі використовується в арміях низки країн, у Середній Азії, наприклад. Тому що може обслуговувати дев’ять типів ракет, використовуваних понині. КБ «Луч» продовжує комплексам життя, модернізує.

Це конструкторське бюро належить до особливо важливих у стратегічному відношенні підприємств, приватизації не підлягає і, як і раніше, залишається закритою організацією. Крім місцезнаходження (біля Лук'янівського ринку в Києві) відомо про його роботу мало. «Луч» є єдиним в Україні розробником високоточних засобів ураження і в світі добре відомий. Багато розробок КБ, які виробляються в Києві, Запоріжжі, Ізюмі, Ніжині, а також у Бельгії і Франції, продаються по світу, до недавнього часу головним покупцем був Китай, але ви ж знаєте китайців - спочатку вони купують, а через рік-два з'являється точна копія придбаного, тільки вже з ієрогліфами в назві.

У 2013 році, до всіх відомих подій у Криму і на Донбасі, «Луч» розробив перший український безпілотний розвідувальний літальний апарат «Сокіл-2». Він успішно використовується в армії і зараз. А бюро закінчує розробку ударного безпілотника «Сокіл-200», оснащеного чотирма протитанковими ракетами і суперсучасною системою наведення.

У Олега Коростельова 26 авторських свідоцтв (все в складі колективу). У його декларації частина з них вказана в розділі «нематеріальні активи» - як авторське право «на секретний винахід».

У березні цього року в уряді розглядалося питання про створення посади віце-прем'єр-міністра з питань оборонно-промислового комплексу, єдиною кандидатурою на пост був Коростельов. Але чомусь справа далі не пішла. Ну і дійсно, навіщо потрібна така посада, коли у Коростельова в начальниках сам Мустафа Найєм?! КБ «Луч» входить до складу концерну «Укроборонпром», а журналіст родом з Афганістану є заступником генерального директора концерну, вище за ієрархією, ніж Герой України...

Звання Героя України - не перша нагорода Олега Петровича. Він нагороджений орденом «За заслуги» всіх трьох ступенів, нагрудним знаком «Знак пошани». Доктор технічних наук, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, заслужений машинобудівник України.

До речі, нинішній час цікавий тим, що ми, звичайно, ніколи не будемо точно знати, що розробляють наші земляки - кращі інженерні уми, але зате ми можемо розуміти, як живуть генеральні конструктори в секретних КБ. У Коростельова в Києві три квартири, будинок у селі Нові Петрівці (там Віктор Ющенко живе), кілька земельних ділянок у Київській області, недобудована дача, два дорогих позашляховики - «Ніссан Патфайндер» і «Мерседес GLS350». Річна зарплата - приблизно 600 тисяч гривень. Але не за це цінують Коростельова і привласнюють йому звання.

Внесок Олега Петровича в обороноздатність країни неоціненний. Всього КБ вважає приблизно 40 своїх розробок по-справжньому наукомісткими, проривними, унікальними. Майже до трьох десятків з них має безпосереднє відношення уродженець Кіровограда Олег Коростельов. Пишаємося!