«Вересфест»: чекайте на сюрпризи

Перегляди: 1840

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Ми скучили за масовими заходами, концертами, спектаклями, але зможемо надолужити згаяне (пов'язане з коронавірусом) наприкінці вересня. Ювілейне, п'ятдесяте, всеукраїнське свято театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» відбудеться. У цьому нас запевнив Сергій Компанієць, головний режисер фестивалю.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Уже опублікована театральна програма. Уже можна вибирати, куди піти, на кого подивитися, в чому взяти участь. Але фестиваль - це не тільки вистави. Програма настільки насичена, різноманітна, цікава, що хочеться на ці п'ять вересневих днів взяти відпустку. Але спробуємо побудувати особистий графік так, щоб нічого не пропустити.

Фестиваль триватиме з 23-го по 27-е вересня. Сергій Компанієць розповів читачам «УЦ», що чекає городян і гостей Кропивницького.

- Свято відбудеться за будь-якої погоди. Незважаючи на зміни в політичній, коронавірусній і інших ситуаціях, рівень мого оптимізму досить високий. Я намагаюся його підтримувати, тому що складнощів, пов'язаних з підготовкою такого масштабного фестивалю, дуже багато. Зізнаюся, я не пригадаю заходів подібного масштабу в нашому місті - за якістю, рівнем, кількістю учасників. Нас очікує, без перебільшення, мегамасштабне дійство.

Мене запросили для здійснення ребрендингу фестивалю. А він має на увазі глобальні зміни. Вважаю, що ми знайшли золоту середину: зберегли традиції фестивалю з піввіковою історією і додали новий бренд - «ВересФест», який об'ємніший, масштабніший, він включає в себе не тільки театральне мистецтво, але і низку інших проектів. У них візьмуть участь поети, письменники, художники, фотохудожники, пройдуть виставки картин, прозвучить хорове мистецтво в рамках проекту «Калиновий спів», сучасні виконавці, класична музика, рок-музиканти, фольклор. Плюс народні майстри - те, що ми називаємо декоративно-прикладним мистецтвом.

Наш новий бренд виходить за рамки звичного фестивалю «Вересневі самоцвіти», який, втім, ще надовго залишиться святом театрального мистецтва. Природно, ми спробували театральну складову залишити домінуючою. Тим більше що рік багатий на ювілеї: 180 від дня народження Кропивницького, 175 - Карпенку-Карому, та й 50 років фестивалю. Тому театру на фестивалі буде багато.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Сергій Компанієць. Фото з Facebook[/caption]

Програма фестивалю умовно розділена на три складові. Крім іменитих, національних театрів, які ми запросили в якості гостей, це ще й аматорські колективи, які вперше будуть представлені на сцені театру Кропивницького. Вважаю це важливим, оскільки не можна забувати, що професійний український театр виріс з аматорського. А ще ми приділили увагу діджиталізації: створили платформу (veresfest.com.ua), де можна почерпнути інформацію про театри, нові проекти, режисерів, акторів, спектаклі. Мені здається, це важливо в умовах карантину.

Для театральної програми у нас кілька майданчиків. В першу чергу, це театр Кропивницького, що природно для театрального свята. Будуть задіяні обидві сцени - велика і мала. А ще ляльковий театр. Хочу звернути увагу, що там будуть показані вистави як для дітей, так і для дорослого глядача. Не пропустіть! Природно, задіяний Хутір «Надія». Там у заключний день фестивалю покажуть найцікавішу постановку івано-франківського театру «На Західному фронті без змін».

Ще ми задіємо обласну філармонію, зал музичного коледжу, де лунатиме класична музика. Звичайно ж, центральні вулиці міста теж стануть майданчиками. І Театральна площа, де встановлять сцену. І Ковалівський парк.

Протягом фестивалю ми плануємо проводити щоденні брифінги. Будемо використовувати майданчик театрального скверу - ближче до Дворцової. Журналісти зможуть поспілкуватися з провідними режисерами, акторами, художниками, письменниками. Це буде свіжа інформація для тих, хто цікавиться подіями фестивалю.

Знаю, що всі чекають театральної ходи. Відкрию завісу. Це буде в день відкриття фестивалю - 23 вересня. Стартуємо о 18:00. Вважаю символічним те, що учасники фестивалю пройдуть від театру ляльок до театру Кропивницького. Ми ж ростимо театралів, і їхня любов до театру починається з лялькового. Пройдемо вулицею Чорновола, на Дворцовій повернемо до «дорослого» театру. Не погодилися піти Великою Перспективною, оскільки це буде схоже на демонстрацію. А на Чорновола - компактно і в той же час карнавально. Важливо, щоб наші глядачі, які потім прийдуть до театру, побачили очі акторів і режисерів, потиснули їм руку, сфотографувалися, обняли... Зауважу: тих, хто прийде підтримати ходу, очікує кілька приємних сюрпризів. Упевнений, що раніше ви нічого подібного не бачили.

А тепер пройдемося по фестивальних днях. У перший день, 23-го, після закінчення ходи на Театральній площі розпочнеться церемонія відкриття фестивалю. А о 19:00 столичний, який відзначив сторіччя, Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка покаже приголомшливий спектакль «Коріолан» за Шекспіром. Він актуальний і, як і раніше, ставить запитання, на які складно відповісти...

Наступного дня, 24 вересня, розпочне роботу наш «Книговир» - у Ковалівському парку, який на кілька днів перетвориться на майданчик для діячів мистецтв. Там люди зможуть познайомитися з поетами, письменниками, художниками, ремісниками, подивитися їхні роботи. Буде зона, яку ми створимо з рестораторами міста, де можна буде випити кави і перекусити.

Хочу звернути увагу на ще одну подію цього дня - флешмоб, який відбудеться в рамках проекту «Калиновий спів». Це буде видовище. Всі хорові колективи на Театральній площі заспівають пісню, при цьому синхронно виконуючи рухи, які їм поставить хореограф. Ми знімемо відеоролик, використовуючи квадрокоптер. Це буде цікаво, це стане родзинкою, яка прикрасить «Калиновий спів».

У цей день пройдуть зустрічі з письменниками, поетами, в тому числі з Іваном Антоновичем Малковичем. Він вміє тримати публіку, і я впевнений, що зустріч з ним викличе інтерес, як і з іншими літераторами.

Хедлайнер цього театрального дня - Одеський академічний український музично-драматичний театр імені Василька, молодий геній сучасності режисер Іван Уривський. Вони представлять виставу «Одруження» за мотивами Гоголя. Це той випадок, коли Гоголя буде менше, ніж Уривського. На цього молодого режисера треба йти. Рекомендую.

День третій - 25 вересня. Звертаю увагу на спільний проект з конкурсом «Степова красуня», який курирує Вікторія Вагжанова. Увечері на Театральній площі гості нашого міста зможуть переконатися в тому, що ми не тільки театральне і танцювальне місто, але і столиця жіночої краси і привабливості. Очікуємо приїзд театрів-студій моди з різних куточків України.

Увечері цього дня Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки покаже виставу «Каліка з острова Інішмаан». Це цікаво по драматургії, оскільки це всесвітньо відомий МакДонах. Знаючим людям не треба розповідати про те, що це провідний драматург сучасності. Раджу подивитися постановку його п'єси театром киян - наших гостей. Звертаю увагу: на цьому спектаклі теж вас чекають сюрпризи.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Творча майстерня Національного центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса «Театр у кошику», вистава «Я йду, Христе!» Фото з сайту veresfest.com.ua[/caption]

А потім, 26 вересня, буде теж багато заходів. Але я хочу акцентувати увагу на родзинках. Мені хочеться, щоб ви їх не пропустили. У нас буде реконструкція ткацтва килима. Ми його назвали «Життєвий шлях». Валентина Добровольська завчасно почала ткати килим на старовинному ткацькому верстаті. І кілька фінальних рядів вона зробить у Ковалівському парку на своєму верстаті в присутності всіх охочих це побачити. Сподіваюся, що глядачів цього дійства буде багато.

Цей день завершить, вважаю, головна подія - мюзикл Івано-Франківського Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка «Гуцулка Ксеня». Режисер - Ростислав Держипільський. Мабуть, це одна з найпопулярніших і масштабних постановок цього театру, в якій задіяний оркестр, який перебуває на сцені і створює відповідну атмосферу. Цікаве поєднання української автентики та сучасних технологій. Хто це все побачить - піде з хорошим настроєм.

Заглянемо в 27-е. Це фінальний день фесту, і основні події відбудуться на Хуторі «Надія». Детально розповім про виставу івано-франківського театру «На Західному фронті без змін». Режисер - Олексій Гнатковський. Я, подивившись це, відчув такі враження, які хочу «рекомендувати» всім глядачам цього дійства. Для того, щоб їх посилити, додати емоційної складової, ми вирішили прямо посеред «садиби» Тобілевичів поставити сцену без задника - живу. Глядачі будуть сидіти на лавках, на сіні, на пеньках... Ми спробуємо відтворити атмосферу прифронтової ситуації Першої світової війни. Сподіваюся, що глядач оцінить наші старання.

Тут же, на Хуторі, цього дня ми приділимо увагу переможцям конкурсу аматорських колективів - нагородимо переможців обласного огляду-конкурсу «Театральна весна Кіровоградщини». А ввечері на сцені нашого театру відбудеться прем'єра. Маю на увазі, що вона буде приголомшливою. Наші улюблені кропивничани представлять прем'єру «Кохання панночки» за мотивами Кропивницького і Гоголя. Ті, хто знає і любить наш театр, нашого головного режисера Євгена Курмана, наших рідних акторів, отримають театральне і естетичне задоволення.

До нас приїдуть театральні критики всеукраїнського рівня. Вони разом з представниками інтелігенції нашого міста створять експертну раду і виберуть кращих. Ми хотіли б визначити най-най у номінаціях: «Кращий актор», «Краща актриса», «Кращий режисер», «Кращий театральний ансамбль». Премія - її наявність і вручення - залежить від обласної ради Кіровоградської області. Сподіваюся на позитивне рішення. В останній день (вечір) фестивалю будуть ще сюрпризи.

Квитки на вистави вже продаються - в касах і в Інтернеті. З огляду на карантин тільки пів зали дозволено заповнювати. Але ми впораємося. Театри живі, вони готують прем'єри і чекають глядача, щоб здивувати, вразити. Чекаємо!