Голова ОДА Андрій Назаренко: «На Кіровоградщині мають працювати вихідці з Кіровоградщини»

Перегляди: 2466

Текстовий варіант першого інтерв’ю голови Кіровоградської ОДА Андрія Назаренка, яке він дав Анастасії Мусатенко у програмі телеканалу «Вітер» «По суті».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Андрію Валерійовичу, в нашій студії і заочно через скайп, і очно ми спілкувалися з кількома головами ОДА. Але всі вони на той час уже попрацювали на цій посаді. Зазвичай ми говоримо про те, що вони вже встигли зробити, як їхні дії, рішення, вчинки впливали на регіон. Але сьогодні більшою мірою будемо говорити про ваші плани. Отже, ви вже місяць на посаді, кабінет встигли обжити як мінімум. Ваші помічники і секретарі знають, який чай ви любите пити на цей момент. І вже, мабуть, ви встигли побувати в різних куточках Кіровоградщини. Мені цікаво – за цей місяць яка подія вас вразила найбільше?

- Вразив саме приїзд президента. Я не пам’ятаю випадку, щоб глава держави представляв голову облдержадміністрації особисто. Потім, через тиждень, відбувся історичний візит глави Православної Церкви України митрополита Епіфанія. Ми з ним зустрічалися і розмовляли, що це, напевно, якесь боже благословення, що за тиждень два візити такого рівня на Кіровоградщину. Тому я сподіваюсь, що всі ті завдання, поставлені президентом, я виконаю. Найголовніше, що має бути моїм пріоритетом у роботі, – це повернення довіри до влади. Люди мають знати, що влада працює для людей, вона відкрита, а не за якимось парканом, що можна до чиновника дійти і задати своє питання.

- Раз уже заговорили про візит президента, то тут кілька моментів, і про те, як вас представляли, в тому числі. Я була дещо здивованою, в яких обставинах представляли саме вас. Що я маю на увазі. Була політична, партійна символіка, але мало було державної. Це більше нагадувало з’їзд прибічників Зеленського. Саме з точки зору партійної конференції, як завгодно назвіть цю зустріч. Чи ваша посада політизувалася? Бо зазвичай голова ОДА має бути відокремлений від політичних процесів незалежно від того, яка сила має найбільше прихильників на території.

- Це більше питання до протокольної служби й Офісу президента. І до облдержадміністрації.

- Ви говорили про відновлення довіри до влади. Ви маєте на увазі обласну владу? Тому що ваш попередник закінчив свою діяльність тим, що йому висунули обвинувачення. Ясна річ, що це удар по репутації не тільки влади, а й регіону взагалі. Якби я була інвестором і хотіла принести гроші на територію, то я б багато подумала, робити це чи ні. Ви говорите про довіру до влади на Кіровоградщині, чи взагалі?

- Наразі я говорю про Кіровоградщину. Я ж голова Кіровоградської обласної державної адміністрації. Тому я говорю про Кіровоградську область і відновлення довіри до влади саме в Кіровоградській області.

- Ви відкрили наради для журналістів. Я думаю, що це вже перший крок до діалогу. Ви з’явились у телеграмі, що теж є новинкою, я не пам’ятаю такого раніше. Чи встигаєте ви контактувати з людьми, і в такий спосіб у тому числі?

- Часу наразі дійсно мало. Я майже живу в кабінеті, майже з нього не виходжу. Телевізор я взагалі не дивлюсь. Хоча до цього я дивився і політичні шоу на різних каналах, тобто телевізор, скажемо так, любив. Зараз на нього не вистачає часу взагалі. Але все ж таки для комунікації і зранку, і пізно вночі передивляюся фейсбук, відповідаю людям сам особисто, якщо вони до мене звертаються.

- Давайте повернемося до вашого призначення. Було кілька претендентів на цю посаду. Один з них не прийшов у Кабмін, очевидно, йому не дуже хотілося очолювати Кіровоградщину, у іншого виявився конфлікт інтересів. І от Андрій Назаренко призначений. Чому призначили саме вас? Президент обрав, як ви вважаєте?

- Мене запросили на співбесіду в Офіс президента. Ми переговорили. Мене попросили дати своє бачення розвитку області. Я підготував коротеньку презентацію, відправив, і мене буквально через два дні запросили на співбесіду до президента. Під час співбесіди я розповів своє бачення, і я побачив його очі. Він дійсно хоче зробити краще країні. Він дав поради і по області, і по всьому. Наші бачення щодо розвитку області співпали. Кіровоградщина – це аграрна область. Але аграрії – вони самі знають, коли їм сіяти, коли орати. Тут допомоги не треба. Аби дощик був двічі в травні.

Але Кіровоградщина дуже багата ще й на природні ресурси. У нас є родовища графіту, ільменіту, золота. Як правило, якщо дивитися на Кіровоградську область, вони з лівої частини. У правій частині більше підприємств, вона більш промислова – Олександрія, Світловодськ, Знам’янка. Ліва частина – вона більш сільськогосподарська. Якщо будуть з’являтись потужні підприємства по видобутку, навколо них будуть розквітати і міста, тому що підприємства платять дуже великий земельний податок і взагалі дуже багато податків, які залишаються на території області, створюються робочі місця. І тоді навколо цього підприємства, наприклад шахти з видобутку золота, буде і місто розвиватися, будуватимуться дитячі садки і школи. Тому завдання – щоб дійсно ці родовища розвивалися.

- Це практика, яка зародилася ще при Радянському Союзі. Так у нас з’явилося Смоліне, наприклад. Тобто велосипед ви не вигадуєте?

- Його не потрібно вигадувати, потрібно зробити і зацікавити інвестора, і показати, що влада з ним на одному боці.

- Питання в іншому. Все, що ви сьогодні сказали, я багато разів уже чула від своїх співрозмовників, і народних депутатів, й інших осіб дуже різного рівня. Вони говорили, що Кіровоградщина така багата, у нас вся таблиця Менделєєва представлена, ми ж обов’язково і таке інше, таке інше. Але поступу вперед за цими словами не надто багато було. Уже якась інструкція покрокова, як ми будемо ставати регіоном, де ми використовуємо свої природні ресурси, надра, є?

- Я мав розмову з президентом, він мені пообіцяв, що підставить своє плече з приводу цього, з приводу проведення діалогу з кінцевими бенефіціарами цих родовищ. Ми провели інвентаризацію цих родовищ, я провів зустрічі з усіма кінцевими бенефіціарами - кому вони належать. Не просто з директором ТОВ, а з власником. Вже прописано покроковий план, що, коли і за чим на конкретному родовищі має бути. Я цю всю інформацію доповів у Офіс президента. Ми будемо активізувати цю роботу і спонукати власників, які мають ліцензію, щоб вони почали працювати - видобували.

- У вас дуже плідний місяць видався з огляду на те, про що ви зараз розказали. Ви чимало встигли. Трошки про те, як самі ви живете. Зазвичай я не питаю в людей, яку книжку вони читають, хоча, якщо ви розкажете, буде непогано. Я питаю про ті речі, які можуть впливати на соціум. А саме: на які гроші живе родина голови ОДА? Де мешкає голова ОДА? Одного разу мої колеги знімали помешкання вашого попередника, це було орендоване помешкання, там навіть басейн був у дворі. Чи є басейн у вашому дворі? Я поясню чому: це недешева послуга орендувати такий будинок. Відповідно виникає думка: де брати фінансування на подібні речі? Правда, там була інша історія: бізнес у дружини. У вашому випадку як це виглядає?

- У Кропивницькому орендую квартиру. Це звичайна двокімнатна квартира, і ми там мешкаємо з родиною. Басейна немає. Я знаю, що взагалі в Кропивницькому проблема з гарним басейном. Тому з'явилася ідея за час каденції побудувати басейн великий п'ятдесятиметровий, щоб у ньому могли навіть проводитися змагання. Ми в центрі України і зручно з усіх боків проводити змагання. Було б досить цікаво тут. Басейн в області.

- Я знаю, що ви запропонували Світлані Лобановій залишитися на посаді. Очевидно, що ці позиції всі будуть закриті. Ось що цікавить. Чи це будуть люди з Кіровоградщини, тому що Зеленський на старті своєї діяльності говорив: «Україна - це ти». Кожен регіон має людей, які достойні презентувати його, які добре знаю його проблеми, і потім ми отримали заступників з Херсона, що було дещо дивно, але, мабуть, є в цьому якесь раціональне зерно, хоча практика показала те, що показала. Чи будуть працювати люди з Кіровоградщини на Кіровоградщину у вашій команді?

- Я також вважаю, що на Кіровоградщині мають працювати вихідці з Кіровоградщини, і тому відразу, коли я думав про склад своєї команди, я зрозумів для себе, що я хочу провести першого заступника з Києва, але щоб це був просто фахівець, який зможе дивитися на Кіровоградщину з іншого погляду. Як людина нова він буде бачити те, що не бачимо ми, хто проживає тут все життя. А на посади всіх інших заступників я хочу призначити вихідців з Кіровоградщини. Сергія Вікторовича Шеремета. Він усе життя пропрацював в Кіровоградській ОДА у департаменті фінансів. Це мегадосвідчена людина. Я вважаю, що він як ніхто заслуговує бути заступником, і я буду вважати за честь, якщо він буде працювати в моїй команді.

- Про людину, яка буде дивитися новими очима на Кіровоградщину.

- Цю людину я знаю давно. Це років, напевно, сім-вісім. Я вважаю його порядною людиною. Це принцип трьох «П»: професіонал, порядний і патріот. Всім цим трьом критеріям всі члени моєї команди відповідають. Кандидатура, яку я направив на першого зама, - Валерій Жалдак. Він нині чиний заступник міністра молоді та спорту. До цього працював у сфері будівництва в агенції по підготовці чемпіонату Європи-2012. Він курував напрямок будівництва цих об'єктів до Євро. У нього є і цей досвід, і досвід управлінський. Також у нього є зв'язки на рівні заступників міністрів, державних секретарів у всіх міністерствах і відомствах. Це та людина, яка зможе відкривати двері і лобіювати інтереси Кіровоградщини на своєму рівні. Без лобіювання таких інтересів тут досить тяжко. Тому я вважаю, що з цією командою ми побудуємо нову Кіровоградщину.

- Про команду президента, про народних депутатів від «Слуги народу». Чи ви в контакті з ними? Чи є у вас якісь спільні проекти? Нещодавно відбулась конференція, на якій так і не визначилися, хто буде кандидатами на позиції в органи місцевого самоврядування. Ви в цьому процесі є? Чи яка ваша роль?

- Я знаю, що була ця конференція, але мене на неї не запрошували. Правда, був День міста. Ми святкували. Потім я поїхав дивитися об'єкти великого будівництва. В робочий день у мене на це не вистачає часу. Тому я поїхав у суботу. Був у Новій Празі, дивився школу.

Я дійсно знайомий з усіма мажоритарними депутатами від партії «Слуга народу», які представляють Кіровоградщину. І мені сподобалося, що всі хлопці налаштовані на те, щоб допомагати і лобіювати інтереси Кіровоградщини в залі Верховної Ради. Але я вважаю, що робота голови ОДА - більше про господарство в області, тому що викликів дуже багато. Ми на межі опалювального сезону, плюс у нас ковід, школи, садки. Дуже-дуже багато є всього до самого процесу виборів. Я сам безпартійний. Мені є чим знайтися, окрім виборів.

- Але радяться з вами?

- З приводу чого?

- З приводу кандидатур на ті чи інші вибори?

- Ні. Це відбувається автономно від мене. Завдання голови адміністрації - забезпечення виборчого процесу, щоб люди мали можливість зробити своє волевиявлення в приміщенні, у якому є світло, тепло, гарно, привітні люди, а ні в якому разі не агітувати за ту чи іншу політичну силу. Я вважаю, що це неприпустимо для голови ОДА.

- Про Кіровоградщину і вас. Область для вас не нова, ваша дружина з Кропивницького. Ви працювали тут певний час. Ви були керівником регіонального центру з інвестицій та розвитку, а також начальником служби регіональної служби охорони реставрації пам'яток архітектури. Я б хотіла почути від вас, що вам вдалося реалізувати

- У регіональному центрі з інвестицій та розвитку - це його тільки створювали. Я був першим, кого туди призначили. Тоді в Києві видали розпорядження, що призначили, і тут потрібно було розпочати робити рахунки, печатку, знайти приміщення. Голова ОДА надав приміщення в адміністрації. Я там робив ремонт, поки це все тривало, процес становлення, то я там працював трохи менше року. Там були деякі проекти, це більше йшлося про відшкодування кредитної ставки підприємствам. Ми кільком підприємствам допомогли податися в державну програму й відшкодувати ставки за користування кредитами. Ми надали їм допомогу, щоб менше сплачували. А потім голова обласної ради мені запропонував очолити регіональну службу Це комунальне підприємство. Він запропонував мені навести там лад. Я його очолив, буквально через рік ми були на вершині списку. Це підприємство надає в оренду площі в центрі міста, в основному в історичних пам’ятках. Треба були навести лад, і щоб усі дійсно платили за ті квадратні метри, якими вони користуються. Досить цікаво, що для себе з’ясував про всі ці будівлі, на вулиці Дворцовій, наскільки вони унікальні і цікаві. Наприклад, вони побудовані взагалі без фундаменту, на піску поставлені, за рахунок арки. Я думаю, що зараз такі не побудують, просто не зможуть. Як будували тоді, не знаю, фантастика.

- Що стосується антикризового плану. Очевидно, ви знаєте больові точки на карті області, йдеться про ковід у першу чергу. Які дії мають відбутися?

- Ми хочемо зібрати пропозиції від різних галузей. Я проводив нараду з аграріями, ніхто не знає краще проблему аграріїв, ніж самі аграрії. І так само по всіх іншим напрямках попросили надати пропозиції, а потім усі пропозиції скласти в одну програму. Ми маємо йти у Європу, щоб нас чули, щоб ми стали цікавими для інвесторів, усе має хоча б інакше подаватися.

- Я чому питаю, тому що найдовше на посаді голови ОДА перебував Сергій Кузьменко, це було повних п’ять років, усю каденцію президента. Були голови ОДА, які приходили на посади, була паузи, йшли, наприклад Василь Моцний. Але термін п’ять років досить невеликий для серйозних проектів. Поки стратегію перепишуть - це певний час . Чи готові ви працювати з тим, що було до вас, але в певному апгрейді?

- Я не кажу, що все, що було, - воно погане і з ним не можна працювати. Ми працюємо поки з тим, що є. Але я вважаю, що ми маємо вносити щось нове і більш прогресивне. Маємо щось знайти, ці родзинки, і втілювати їх в життя.

- Будете це робити публічно? Відкрили апаратні наради, з’явився телеграм, ви активні у фейсбуці. Можна чекати такого і в перспективі, що важливі рішення будуть вирішуватися на поверхні, а не в кабінетах ?

- Та тільки на поверхні, я не розумію, навіщо їх ховати у кабінетах. Ми ж не хочемо щось вкрасти, чи ще щось. Погані справи робляться за закритими дверима, а добрі… люди мають про це знати одразу, це краще, ти даєш певний меседж і чуєш назад фідбек. Може, дійсно ця ідея, яка тоді здається, що гарна, а ти сказав про це, а люди, що живуть довше, розуміють, що це не така гарна ідея. Можеш ще раз про це подумати і зрозуміти, може, це треба робити трохи інакше.

- Прийом громадян уже був у вас?

- Був буквально у середу, як менше тижня пропрацював.

- Які ваші враження?

- Перша проблема - гуртожиток наш славнозвісний, це 101 мікрорайон. Потім земля АТОвцю.

- Які загальні враження від цієї зустрічі?

- Досить важко емоційно, розумієш тих людей. Я потім був у тому гуртожитку, більше 30 років вони борються за право жити там, 12-18 метрів кімнати, в яких умовах вони там живуть... Це жах. Ми знайшли порозуміння з міською владою і з мешканцями, якими кроками ми маємо йти, і я дуже сподіваюся, що нарешті ми це питання таки вирішимо.

- Ви призначили нового радника з питань АТО, я рада, бо на якомусь етапі війна і проблеми цих хлопців відійшли на другий план. Почали займатися побутовими, більш прагматичними речами. Які ваші наміри у цій площині?

- Я його ще не призначив, мені надали кандидатуру, але завтра ми з ним зустрічаємося. Ця проблема дійсно важлива, хлопці-герої повернулися, їм треба допомагати, підставляти плече. Не можна залишатися осторонь. Радник з питань АТОвців буде мені допомагати розібратися у цих питаннях, і щоб наша комунікація з ними була більш ефективною.

- Що ми можемо згадати, коли говоримо «Ларін»? Я пам’ятаю Майданс, бо це було яскраво, інтегрувало багатьох людей незалежно від політичних вподобань, усі переймалися цим. Що стосується реальних речей, це перинатальний центр, який залишився і працює донині. Якщо говорити, наприклад, про Кузьменка, то це дитяча обласна лікарня - масштабний проект, і за фінансуванням і за самою реконструкцією. Амбулаторії були побудовані - це президентська ініціатива по всій країні. Дороги стали кращі. Коли ми будемо говорити про Назаренка, що ми будемо згадувати? Які масштабні проекти є у вашій голові, крім басейну?

- Так басейн якраз і є частиною того масштабного проекту, який би я хотів реалізувати на Кіровоградщині. Це так званий Колізей. Я тут був у 2013 чи навіть 12-му році востаннє. Його хоч було видно за деревами! А зараз це місце в центрі міста досить небезпечне. Там діти ходять гратися, і там у будь-який момент може статися що завгодно. Будемо сподіватися, що цього не буде. Там дуже гарна локація, щоб зробити спортивний майданчик. Колись, ще працюючи на Кіровоградщині, ми відвідували Польщу. Там побачили такі цікаві мультиспортивні комплекси. Вони трансформуються, як конструктор. Там є і для глядачів місця, в ньому можна проводити концерти і будь-які спортивні змагання: опустили щити - грай у баскетбол, опустили ворота - в гандбол чи футбол. Під дуже багато видів спорту, під концерти. Яка ідея: побудувати там басейн фундаментальний, поруч - понад гектар землі. Прямо на березі річки - дуже гарне місце. Мультиспортивний комплекс і пару полів для, наприклад, великого тенісу.

Це потрібно все намалювати, але ідея така. І хостел обов’язково, щоб спортсмени, які приїжджають, мали місце, де зупинитися під час змагань. Я поки хочу, щоб ми його намалювали собі, спочатку як малюнок, як візію, як мотивацію. Спочатку малюнок, а потім будуть потрібні гроші. Буду просити у наших мажоритарних депутатів. І спікер Верховної Ради теж знає Кіровоградщину. Будемо підключати всі свої зв’язки, щоб під цей проект виділені були кошти.

Ніхто не вірив у театр, як його будували, вірніше реконструювали. Там була одна стінка. Тут теж фактично реконструкція: Колізей є, але його потрібно розібрати до фундаменту, зачистити все і побудувати з чистого листа.

- Біда для області - це низькі заробітні плати. Те, через що їдуть з Кіровоградщини молоді, розумні, креативні люди. І хотілося б дуже, щоб ситуація змінилася хоч якимось чином. Ви розглядаєте якісь можливості, окрім тих, які ви вже озвучили? Чи оживуть, чи запрацюють по новому підприємства, які займуться розвитком нашої видобувної галузі? Що скажете про дрібне підприємництво?

- З приводу підвищення заробітної плати - це не обласний рівень, це скоріш державний. Хоча середня зарплата в Кіровоградщині трошечки нижча, ніж в решті регіонів. У цьому напрямку ми будемо працювати, бо проблему бачимо. Звичайно, я хочу, щоб люди працювали тут, а не виїжджали. Це дійсно проблема для будь-якої області.

- Про «Макдональдс». Я не знаю, чи це ви привертали увагу до себе, бо про «Макдональдс» говорять багато і давно. Мене переконували, що на Кіровоградщині, тобто в Кропивницькому, недостатньо жителів, щоб він був рентабельний. Тож питання: у нас буде

«Макдональдс»?

- Буде! По-перше, я пообіцяв сину, що «Макдональдс» буде. Перед тим як сказати та написати листа, були проведені попередні перемовини, і зацікавленість компанії відкрити тут заклад є. Раніше не було майданчика, де вони хотіли побудувати заклад. І не було зацікавленості влади. Якщо вони таки будуть заходити, я і керівництво міста хочемо пообіцяти їм навіть не преференції, ми просто знімемо перепони.

Будемо надавати всіляке сприяння, щоб цей інвестор зайшов у місто, тому що це дійсно як маркер. Якщо заходить «Макдоналдс», набагато простіше розмовляти з іншими інвесторами щодо інвестицій.

- Я зрозуміла з багатьох ваших реплік, що з міським головою Кропивницького встановилися партнерські взаємини. Але ще є обласна рада, і дуже важливо, аби і там було порозуміння. Як ви співпрацюєте з Чорноіваненком, з депутатським корпусом, чи вже мали можливість, так би мовити, на практиці це перевірити?

- З Олександром Анатолійовичем ми знаємо один одного дуже давно. У нас, я вважаю, дружні відносини. Мій попередник чомусь його не запрошував на наради, на якісь урочистості. Ми зараз всюди, де можемо, де хоче брати участь голова обласної ради, він приходить. Він приходить на всі ті наради – я його запрошую. З ним у нас, скажемо так, відносини досить рівні й конструктивні. Ми давно один одного знаємо, повторюсь. З депутатським корпусом… Я очима пробігся по списку. Багатьох я знаю. Але поки що просто не вистачило часу з усіма познайомитися. Але у п’ятницю буде сесія обласної ради, я думаю, що там якраз з усіма й познайомлюся.

- Ви передбачаєте партнерські взаємини, радитися, слухати. Все-таки вони представляють регіони, території, ці люди.

- Звичайно. Інакше тоді не буде співпраці. Не може обласна державна адміністрація діяти всупереч інтересам обласної ради і навпаки. Так не може бути. Я ж за фахом дипломат, і тому я думаю, що з усіма потрібно домовлятися і працювати в одному напрямку на благо Кіровоградщини.

- Дипломатія допомагає вам у перший місяць вашої роботи, чи все-таки є моменти, коли хочеться (стукає по столу)?

- Я взагалі не конфліктна людина, і дійсно допомагає.

- Андрій Валерійович, ми сьогодні говоримо після того, як місяць був після вашого призначення. Як ви вважаєте, який термін треба попрацювати, щоб були вже перші результати, і були підстави з вами зустрітися ще раз? Сто днів, півроку, рік?

- Я думаю, сто днів – це якраз термін нормальний, щоб спробувати про щось розмовляти.