У Долинській пофарбований дитячий майданчик став інструментом політичної боротьби

Перегляди: 2665

Мешканці багатоповерхівки в Долинській вирішили навести лад на дитячому майданчику. Але замість подяки отримали виклик до поліції.

Як повідомила CBN одна з організаторок імпровізованого суботника Валентина Колесник-Шандина, ідея виникла спонтанно. Спочатку мешканці сусіднього під'їзду пофарбували собі ліфт та вхід. Це сподобалося сусідам, і вони вирішили самі оновити свій під'їзд, зібрали кошти на фарбу та приладдя для фарбування. Зробили своїми силами цей невеличкий ремонт. Потім усі разом вирішили підфарбувати дитячий майданчик.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Знаєте, з чого наш суботник почався? - питає Валентина. - Із запитання доньки: "Мам, а що таке, не буду це слово говорити, - на будиночку написано?". Кажу їй, що не знаю. Прийшли додому, я поговорила з чоловіком, що хоча б матюки позамальовувати треба та підфарбувати гойдалки. Пішли купили фарбу, кинула клич у соціальних мережах.

У перший день суботника (а їх було декілька) зібралися близько сотні долинчан. Люди приїжджали з різних районів міста. Долучилися сусідні будинки. На толоку люди виходили родинами. Діти з задоволенням почали білити вапном бордюри. Чоловіки взялися розчищати навколо двору бур'ян та амброзію, жінки фарбували паркан. Мешканець сусіднього будинку, голова РДА Євген Звіздовський, привіз машину свіжого піску та велику дерев'яну пісочницю, встановив на майданчику урну для сміття, бо її явно не вистачало.

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори.

Наступного дня роботи поширилися на сусідні двори, там облаштовували майданчик і встановлювали нові лавки. Сусіди звернулися до голови РДА з проханням щось зробити зі старими гойдалками, які були в аварійному стані. Той відгукнувся відразу, і на їхнє місце встановили нові, які забетонували.

Здавалося, що все в порядку, і, за логікою, така приємна активність людей повинна викликати підтримку міської влади, адже люди взяли на себе витрати і зробили все своїми силами. Але щось пішло не так. Через пару тижнів після цієї загальної толоки до учасників суботника почали звертатися правоохоронці з проханням надати пояснення щодо самоуправства, пошкодження муніципального майна та навіть самовільного захоплення комунальної землі.

Валентина Колесник-Шандина розповідає, як усе почалося:

- Через кілька днів побачила, як наш майданчик фотографує якась людина. А коли була у міськвиконкомі, дізналася, що урну для сміття, пісочницю та лавочки, які ми разом встановлювали, хочуть взяти на баланс міськкомунгоспу. Мене це вразило та обурило: місто жодної копійчини не виділило на ремонт, а забрати собі хоче.

Справа в тому, що той дитячий майданчик, що підфарбували люди, і так був на балансі у міської влади. І саме недбайливий догляд за ним змусив жителів багатоповерхівки самостійно займатися наведенням порядку.

У соціальних мережах розгорнулася справжня кампанія проти цієї толоки. Невідомі жителі (?) Долинської без облич на аватарках розповідали про необхідність дотримання ГОСТів при фарбуванні дитячих майданчиків. Валентину звинувачували у політичному замовленні та піарі. Добровільну ініціативу мешканців двору називають політичною рекламою.

За коментарем ми звернулися до міського голови Долинської Вєри Тернавської:

- Я не проти таких ініціатив, але встановлення дитячих майданчиків повинно відбуватися відповідно до норм закону. Є державні будівельні норми, в яких чітко прописано, що, де та як повинно бути встановлено. А в нас по всьому місту з’явилися ці майданчики та лавки, і невідомо, чиї вони. На балансі міста їх немає, і до кого будуть звертатися, якщо дитина травмується? До мене - міського голови. А хто буде їх ремонтувати, якщо вони не на балансі в нас? Це просто просто політичний піар одного посадовця.

Я звернулася до поліції із запитом для того, щоб вони дізналися, хто займається самоуправством на території міста. Хай вони розслідують факти: хто встановлював ті гойдалки та лавки.

Передвиборна боротьба загострюється. Тим більше нещодавно голова Долинської районної адміністрації Євген Звіздовський заявив про своє рішення йти на вибори на посаду голови Долинської ОТГ.