У Кропивницькому розповіли, як в ОТГ люди робили життя у своїх громадах цікавішим і змістовнішим (ФОТО)

Перегляди: 1056

У Кропивницькому сьогодні, 28 вересня, у прес-центрі CBN презентували результати проєкту «Голос громади у місцевому самоврядуванні», реалізованого в раках програми DOBRE.

Цей проєкт направлений на підтримку активності жителів об’єднаних територіальних громад області.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами координаторки проєкту, представниці Агенції сталого розвитку «Хмарочос» Ірини Ткаченко, вісім громад – Бобринецька, Новоукраїнська, Маловисківська, Компаніївська, Помічнянська, Дмитрівська, Новопразька та Смолінська - мали можливість працювати в проєкті від двох до п’яти років. Цього часу було достатньо, щоб започаткувати добрі практики, набути досвіду з використання інструментів участі для вирішення локальних проблем громад та спільного прийняття рішень через налагодження діалогу між людьми та владою.

«Найважливіше, що нас об’єднувало, сформульовано у слогані “Хочеш змін у своїй громаді - стань цією зміною”. Він став своєрідним кодом активності для людей», - розповіла Ірина Ткаченко.

«30 місяців ми співпрацювали з громадами і сподіваємось на подальшу взаємодію і з активістами громад, і з органами місцевого самоврядування», - додав керівник проєкту «Голос громади у місцевому самоврядуванні» Сергій Ткаченко.

Він зазначив, що координатори проєкту навчали активістів користуватися інструментами участі - інструментами прямої демократії. До них належать електронні петиції, громадські звернення, робота консультативно-дорадчих органів, таких, як молодіжні громадські ради, громадські слухання, бюджет участі, створення громадського простору тощо.

За час впровадження проєкту провели більше 300 різноманітних заходів, до яких долучилося близько 16 тисяч осіб. І в кожній громаді знайшли свою родзинку. Більшість проєктів була присвячена розвитку спорту, культури, благоустрою.

Ще одним практичним результатом проєкту стала розробка дороговказів для ОТГ, де прописані ключові кроки, якими рухатимуться громади в наступні роки.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN.