Хто лідирує у боротьбі за посаду міського голови Олександрії. З’явилися нові соціологічні дані

Перегляди: 3044

Колишній голова ОДА, президент ФК «Олександрія» та засновник благодійного фонду «Турбота» Сергій Кузьменко лідирує у боротьбі за посаду міського голови Олександрії.

Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного групою «Рейтинг».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

58,5% серед тих, хто голосуватиме та визначився із вибором, підтримують Сергія Кузьменка. 38,2% готові ще раз обрати чинного міського голову Степана Цапюка. 1,6% - за підприємця Володимира Трофіменка. Не визначились, за кого голосуватимуть, близько 9% опитаних.

Жителі міста значно краще оцінюють місцевий стан справ, аніж загальну ситуацію в країні. Так, лише 15% вважають, що країна рухається у правильному напрямку, 74% – протилежної думки. Натомість 46% олександрійців переконані, що справи у місті йдуть правильно, 43% – протилежної думки.

64% опитаних хочуть змін у місті (40% поступових, 24% – швидких). 32% – за стабільність.

45% очікують покращення після місцевих виборів 25 жовтня. 37% переконані, що нічого не зміниться, лише 3% очікують погіршення.

74% відповіли, що обов’язково візьмуть участь у місцевих виборах, ще 12% - вагаються (50/50), 3% – можливо, візьмуть участь, 10% - малоймовірно, що голосуватимуть. Відносно вищий рівень передвиборчої мобілізації серед старшої категорії населення.

«Ми вже вкотре робимо дослідження в місті Олександрія, - прокоментував CBN результати опитування заступник директора соціологічної групи «Рейтинг» Любомир Мисів. - Це одне з міст, де проходять доволі цікаві вибори, тому що тут доволі сильна конкурентна боротьба між кандидатами. Що змінилося з минулого разу? В принципі, ми й надалі бачимо, що виборці краще оцінюють ситуацію в місті, ніж у країні. Ми поставили ще кілька запитань стосовно того, чи очікують вони змін. Як бачимо, майже дві третини містян говорять про те, що місту потрібні зміни».

«У попередніх списках у нас було близько 12 кандидатів, тепер ми користувалися затвердженим у територіальній виборчій комісії списком, - додав Мисів. - У гонці лишилося троє, результати, відповідно досить сильно змінилися. З’явився лідер - це Сергій Кузьменко. Опитування показує, що, в принципі, містяни не проти змінити ситуацію в місті. Хоча вони й по-різному бачать ці зміни, але це все-таки зміни. Кількість тих, хто голосував проти Степана Цапюка, перейшла до іншого кандидата, Сергія Кузьменка».

Заступник директора «Рейтингу» також наголосив, що явка виборців 25 жовтня може бути не такою, як нині демонструє дослідження: «Що цікаво з точки зору самих виборів, то ми бачимо досить високу готовність узяти в них участь, але мусимо зважати на те, що дані показують ситуацію тільки на сьогоднішній день. У жовтні вона може бути дещо іншою. Дуже сильно впливатиме на явку ситуація з епідемією коронавірусу».

Про опитування. Аудиторія: жителі Олександрії від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю. Вибіркова сукупність: 800 респондентів. Метод опитування: особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 3,5%. Проведене 26-28 вересня 2020 року.

Нагадаємо, 25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори.