Місцеві вибори-2020: інструкція, як розібратися з бюлетенями

Перегляди: 6476

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Як заведено в Україні, мало не щоразу місцеві вибори у нас проходять за новими правилами. Втім, як і вибори народних депутатів. Але зараз ми будемо обирати: а) міських голів та голів об'єднаних територіальних громад; б) депутатів обласної ради; в) депутатів міської ради або міської, селищної, сільської об'єднаної територіальної громади; г) депутатів районної ради. А в низці ОТГ обиратимуть ще й старосту села.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Куди партії поділися?

У порівнянні з попередніми місцевими виборами чимало змінилося - від правил висування кандидатів до бюлетенів. Тільки бюлетені за міських голів (голів ОТГ) залишилися такими ж, якими були і раніше. Решта стали іншими.

Правда, не всі. Якщо в об'єднаній територіальній громаді менше 10 тисяч виборців (не жителів, їх може бути більше з урахуванням неповнолітніх дітей, а саме виборців), то і депутатів в цю сільську ОТГ буде вибирати простіше. В такому випадку дозволено самовисування кандидатів у депутати. Не потрібна підтримка ніякої партії, якщо ти самодостатня людина. А ось якщо виборців у громаді більше 10 тисяч, то всі кандидати в депутати або голови повинні бути партійними чи висунутими якоюсь із партій.

А вибір партій насправді, на жаль, невеликий. В обласну раду у нас ідуть лише десять партій. У міську раду Кропивницького - тринадцять. Це при тому, що Міністерством юстиції України на 1 січня цього року зареєстровано 349 партій! Виникає питання: чому ще триста з гаком партій не беруть участь у виборах? А навіщо тоді вони існують?

Можливо, відповідь криється в фінансах. Наприклад, щоб партія мала право висувати список своїх кандидатів у депутати обласної ради, вона повинна внести в спеціальний бюджет заставу в 159 тисяч 366 гривень. Участь у виборах депутатів Подільського району Кропивницького вартує кожній партії 13349 гривень, Фортечного - 26747 гривень. Кропивницька районна рада обходиться у 77093 гривні (не забувайте, що у нас в області тепер лише чотири райони, вони сильно додали в розмірах). Олександрійська районна рада коштувала кожній партії 37 тисяч 546 гривень. Новоукраїнська - 23 тисячі 507 гривень; Голованівська - 21 тисячу 219 гривень. І не факт, що кожна партія, яка заплатила, пройде. А грошики вже ніхто не поверне, все йде в бюджет.

Бюлетень як лист

Тих з нас, хто пережив вибори до Кіровоградської обласної ради в 1998 році, навряд чи чимось можна налякати на виборчій дільниці. Згідно з чинним на той момент законодавством, у бюлетені з усіх кандидатів у депутати треба було вибрати і відзначити галочкою трьох. А їх було більше ста! Партійних, безпартійних. Причому сам бюлетень був сантиметрів сімдесят завдовжки! Нічого, впоралися.

Цього разу інша заморочка з бюлетенями. Скажімо, з бюлетенем з виборів міського голови все просто і класично.

Простий список. Вибирай, хто до душі, став галочку, плюсик, будь-який інший знак.

А ось з депутатами в різні ради все трохи складніше.

У цьому типі бюлетенів треба заповнювати дві позиції. Спочатку в порожньому, чистому квадратному полі треба поставити галочку або хрестик навпроти назви партії, якій ви симпатизуєте.

Праворуч від цього квадратного порожнього партійного поля ще один квадратик. Той, хто писав за радянських часів і перші років десять незалежності України листи або листівки, знайомий з трафаретом для індексу. Намічені пунктиром паралелепіпеди допомагають чітко прописати цифри, які однозначно трактуються.

Важливий момент - якщо вам подобається кандидат №6, то в бюлетені ви повинні вписати номер 06, якщо кандидат №1 - то 01. Тобто обов'язковий нулик на початку. Якщо ви його не впишете, бюлетень буде визнаний недійсним. Бюлетень також буде визнаний недійсним, якщо кандидат, який вам подобається, не з тієї партії, яку ви зазначили.

Яку саме цифру треба туди вписати? Ви зазначили партію в порожньому квадратику. Праворуч від цього «поштового» квадратика є невеликий список з кандидатів у депутати від партії, яку ви вже відзначили. Їх число різне в різних містах і громадах. Наприклад, у Кропивницькому в бюлетені буде по сім кандидатів на кожен округ. Звідки таке число? Загальна кількість висунутих партією кандидатів не може перевищувати кількість чинних депутатів міської ради. Їх в обласному центрі 42. А згідно з новим поділом округів, таких у Кропивницькому зараз шість. 42 розділити на 6 - виходить по сім кандидатів на округ. Хоча закон не забороняє в якомусь окрузі виставити, скажімо, 8 кандидатів, а в іншому - 6.

В обласну раду можна виставити 100 кандидатів у депутати. Однак округів в області нарізали лише 8. Виходить по 12 з половиною кандидатів на округ. Зрозуміло, що партії або менше кандидатів висунули, або перерозподілили їх по округах залежно від того, де вони очікують найбільшої підтримки.

Але в партіях все ж в основному реалісти. Тому лише кілька партій висунули по 64 кандидати в депутати обласної ради - «Батьківщина», «Європейська Солідарність» і «Партія пенсіонерів». По вісім кандидатів на округ. Взагалі в рекомендаційних документах Центральної виборчої комісії йдеться, що кандидатів має бути від 5 до 12.

Ще нюанси

На цих виборах можна балотуватися одночасно в кілька рад різних рівнів. Були часи, коли таке було заборонено, - треба було вибирати щось одне.

Слава богу, всі роки незалежності у нас зберігається лояльна норма не обов'язкової партійності. Тобто ти можеш балотуватися від якоїсь партії, але бути її членом не зобов'язаний. Наприклад, у Росії, якщо ти йдеш в депутати від партії, то зобов'язаний бути її членом, інакше можеш бути тільки самовисуванцем.

У всіх містах Кіровоградської області, крім Кропивницького, - Олександрії, Благовіщенському, Бобринці, Гайвороні, Долинській, Знам'янці, Малій Висці, Новомиргороді, Новоукраїнці, Помічній і Світловодську - кандидату на посаду міського голови досить просто перемогти. Набрати голосів виборців більше, ніж інші. А ось в обласному центрі інша історія. Відповідно до закону, в містах, де виборців більше 90 тисяч, для перемоги треба набрати 50% плюс один голос від числа тих, хто прийшов на дільниці. Якщо ніхто не набирає такого результату, то призначається другий тур виборів, а там уже хто більше набере - той і переможець.

До нас у редакцію вже звертаються громадяни з запитанням: чому до цього часу їм не принесли запрошення на вибори? Пояснюємо: згідно з інструкціями Центрвиборчкому, запрошення повинні бути рознесені не пізніше ніж за 10 днів до виборів. Так що час ще є. До того ж запрошення - це просто повідомлення, що ви внесені до Реєстру виборців на вашу адресу. Якщо ж вам запрошення не принесли, має сенс сходити до відділу ведення Реєстру виборців. У Кропивницькому вони знаходяться по вул.м Гоголя, 131 (Фортечний район) та Архітектора Паученка, 53/39 (Подільський район). Такі ж є в кожній райдержаміністрації та в містах обласного підпорядкування.